Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA TELO

Shakti dance® - Joga plesa

Shakti dance-Preprosto naravno Shakti dance ali tako imenovano jogo plesa nam je v oddaji Preprosto naravno predstavila Ana Rozman-Tarandeep Kaur.

Kaj je Shakti dance, za kakšno vadbo pravzaprav gre?
Shakti dance je joga plesa, vadba, ki združuje jogo in ples. To je razmeroma nova vadba pri nas in v Evropi, ustanovila pa ga je Sara Avatar Olivier, ki ga je začela širiti pred dobrimi 10 leti, ko je dobila blagoslov od svojega učitelja joge, naj razširi to vadbo med ljudi. Od takrat poučuje po vsej Evropi, pred tremi leti je prišla tudi v Slovenijo in 1 leto hodila k nam. izšolalo se je več kot 20 učiteljev, ki sedaj poučujemo to vadbo.

Kako pa je Shakti dance sestavljen, kako izgleda tipična vadba Joge plesa? Koliko časa traja?
Principe, zakonitosti joge, kot so ozaveščena pozornost, dihanje in gib vnašamo v ples. Plešemo s pozornostjo na dihanju, gibanju, telesu, se zliti z gibanjem in postati eno s tem. Zato je vadba zelo natančno strukturirana. Sestavljena je iz 8 faz, ki jih predelamo v 1 uri in pol vadbe. Podobno kot pri klasični jogi začnemo z uglasitvijo, zapojemo mantro, da pridemo globoko v stik s sabo,, se zavemo tega trenutka tukaj in zdaj. Sledi jogijsko raztezanje, ki ga spremlja glasba. Cilj je, da odpremo energijske kanale v telesu. Pomembno je, da prana, naša življenjska energija steče po telesu, da se ji odpremo. Naslednja, 3. Faza, so stoječe vaje in lahki plesni koraki, v kateri kanale, ki smo jih odprli, napolnimo z energijo, jih energiziramo. Ozavestimo se na močno dihanje in s tem poženemo prano po telesu. Tem vajam sledijo lahke plesne sekvence. V jogi plesa ni zakompliciranih koreografij, pozornost je na ponavljanju plesnih korakov, da se zlijemo z njimi, začutimo telo, izoliramo posamezne dele telesa in v tej fazi preidemo v prosti ples, ko lahko res izrazimo energijo, ki smo jo ustvarili. Rodi se ustvarjalnost in lahko res začutimo sebe skozi prosti ples. Potem se ta faza umiri, pride trenutek sprostitve, se uležemo in nastopi 5. faza, posebna meditacija, ki jo v shakti dance imenujemo celestialna komunikacija (komunikacija z duhovnimi dimenzijmi) ali mantrična koreografija (plesna koreografija na mantro). Naredimo eno ali drugo. Sledita kratka meditacija za integracijo učinkov in mantra  sat nam.

Zakaj je pomembno, da ima vadba strukturo, torej, da je razdeljena na osem faz?
Strukturiranost vadbe je zelo pomembna, da se energija postopno dviguje in se osebe sploh lahko sprostijo in se obrnejo navznoter. Najprej začutijo ljudje sami sebe, kako se sploh počutijo fizično in čustveno, pridemo v stik s samim sabo. Nato preidemo na počasno izvajanje jogijskih asan in dihanje. Vsakič, ko upočasnimo dihanje, se zniža tudi frekvenca naših možganov. Počasneje kot dihamo, bolj počasi mislimo. Umetnost je umiriti naše misli, da ni konstantnega bombardiranja, kar dosežemo v 2. fazi shakti dance, ko umirjamo um in odpiramo energijske kanale. V naslednji fazi pa potem res začutimo svoje telo, moč, energijo in lahko res začutimo sebe skozi gib. Po tej fazi pa je pomembno, da ljudje res naredijo, kar sami začutijo, namesto, da jih ves čas vodimo in jim govorimo, kaj naj naredijo. S tem imajo ljudje precej problemov. Dopustiti si moramo, da delamo, kar čutimo in si prisluhnemo, ne da bi izvajali nad sabo nek teror. Prisluhnemo impulzu od znotraj, kar je impulz naše duše, naše prave esence, ki se želi izraziti tudi fizično.

Nam lahko poveste kaj več o ustanoviteljici vadbe Shakti dance?
Ustanoviteljiica Sara je dologoletna plesalka. Začela je z baletom, potem pa je preizkusila najrazličnejše vrste plesa, od salse, afriških plesov, latinskoameriških plesov ipd. obenem je tudi praktikantka kundalini joge.
Kundalini joga je ena izmed zvrsti joge, ki se imenuje po energiji kundalini, to je primarna, izvorna energija, ki se nahaja na področju prve čakre. Upodobljena je kot 3,5-krat zavita kača, ki se postopno dviguje po čakrah navzgor. Kundalini joga je dinamična oblika joge, ki sistematično dela s to energijo. Zelo je povezana z mantro, sveto vibracijo, ki podpre proces rasti kundalini energije.
Sara je izvajala kundalini jogo, ki pa jo je zaradi predanosti plesa združila s tem. Asane je začela nežno izvajati v nekem gibanju in raziskovala, kako se ona ob tem počuti, kako vpliva nanjo, organe na telesu in čakre. Sama je tako prišla do joge plesa, shakti dance.

Ostala vprašanja, na katera gostja odgovarja v oddaji:
 • Kaj pomeni beseda »Shakti«?
 • Kaj so glavne prednosti te vadbe? Na fizičnem, mentalnem in duhovnem nivoju?
 • Kdo vse se lahko vadbe udeleži, so kakšne starostne omejitve, je potrebno predznanje joge ali plesa?
 • Zakaj je po vašem mnenju ta vadba tako posebna in po čem se razlikuje od ostalih?
 • Kakšna pa je glasba, ki jo uporabljate? 
 • Shakti dance poučujete že dve leti, imate tri skupine in sicer v Ljubljani in Kranju. Kako vadbo doživljajo vaši učenci in učenke?
 • Shakti dance udeležencem omogoča tako plesno kot duhovno izkušnjo. Lahko pojasnite.
 • Kako ste se sami srečali s to vadbo?
 • Kaj vam osebno pomeni ta vadba, kaj vam daje?
 • Zakaj se vam zdi, da je v tem času tako pomembno, da se ljudje udeležujejo katere izmed zvrsti joge?
 • Komu bi priporočali to vadbo?
 • Shakti dance se zaključi s celestialno komunikacijo ali pa z mantrično koreografijo. Gre za posebne vrste meditacijo v gibanju. Nam lahko pojasnite, kaj je pravzaprav to. 
 • Vsaka vadba Shakti dance-a se začne na enak način – z uglasitvijo. Kaj je pravzaprav uglasitev?
 • Ena izmed faz Shakti dance-a je Free dance, torej prosti ples. Kaj pa če je človeku nerodno, oziroma ne ve, kako naj pleše brez navodil.
 • Pa pridejo na Shakti dance tudi moški?
 • Ustanoviteljica Shakti dance-a Sara Avtar Olivier je na svoji spletni strani kot povabilo na Shakti dance zapisala naslednji stavek: »Postani eno z življenjsko silo in izrazi svojo dušo.« Lahko komentirate ta stavek?

PREBERITE TUDI...
Superživila - Preprosto naravno ZA TELO
Superživila in supehrana
Včasih je hrana bila superhrana, zaradi onesnaženja pa je hrana postala osiromašena. Superživila so posebna vrsta hrane, ki je posebej bogata z dragocenimi hranilnimi snovmi.
Beljakovine - Preprosto naravno ZA TELO
Beljakovine
Beljakovine so velike molekule v našem telesu in so za naš organizem zelo pomembne, saj tvorijo telesna tkiva. Iz beljakovin tvori telo snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa.
Bownova terapija - Preprosto naravno ZA TELO
Bownova terapija - manualna terapija
Bownova terapija je manualna terapija z nežnimi gibi. Sloni na teoriji, da je telo somatično-emocionalna-energijska enota, ki se pod pravilnimi pogoji in potezami samo ozdravi.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND