Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
NASVETI

Aromaterapija

Objavljeno: 15.02.2013

Na posnetku si lahko ogledate praktičen prikaz izdelave treh aromaterapevtskih receptov za domačo rabo, ki jih pripravlja Maja Šantl: mešanico za krepitev in ohranitev imunskega sistema, sladkorni piling za obraz in še recept za razstrupljevalno solno kopel.

Recepti

Mešanica za krepitev in ohranitev imunskega sistema
 • 5 kapljic eteričnega olja čajeve mirte (čajeva mirta ščiti pred mikrobi, deluje protivirusno, protibakterijsko in protiglivično)
 • 5 kapljic eteričnega olja rožmarina (rožmarin je zelo močan antioksidant, krepi celotno telo in ga tonizira. Prav tako je odličen za čiščenje dihal)
 • 5 kapljic eteričnega olja limone (limona tonizira celotno telo, deluje blago čistilno ter okrepi delovanje drugih eteričnih olj)
V stekleničko nakapamo posamezno olje in jo za nekaj sekund posvaljkamo med dlanmi, da se eterična olja lepo premešajo. Mešanico lahko uporabimo na več načinov, in sicer lahko jo nakapamo v vodo v izparilnik. Mešanico lahko dodamo v osnovno olje (na primer jojobino olje) in uporabimo za lokalno masažo prsnega koša ali hrbtnega dela (mešanica je premočna za vso telo). V 10 ml osnovnega olja nakapamo po 8 kapljic posameznega eteričnega olja. Mešanico lahko nakapamo tudi na robec ali pa jo uporabimo za kopel (4 – 8 kapljic). Pri kopeli se svetuje tudi sol, ki prav tako deluje razstrupljevalno in nam pomaga odstraniti strupe iz telesa.  Kdor nima doma kadi, se lahko nekaj kapljic mešanice nakapa tudi na gobico, s katero se umivamo pri tuširanju.

Sladkorni piling za obraz

Primeren je za vse tipe kože. Kožo nežno očisti, jo navlaži in pomaga odstraniti odmrle kožne celice.
 • 1 ½  žličke fino zmletega sladkorja
 • 1 žlička hladno stiskanega deviškega kokosovega olja (kokosovo olje deluje rahlo čistilno in protimikrobno)
 • 1 žlička jojobinega olja (jojobino olje je v bistvu tekoči vosek, ki je zelo nevtralen in primeren za vse tipe kože)
 • 1 kapljica eteričnega olja sladke pomaranče (vsebuje esencialne kisline, ki odluščijo maščobne celice)
 • 1 kapljica eteričnega olja limone (limona ima rahlo čistilno funkcijo, spodbuja prekrvavitev in jača delovanje ostalih eteričnih olj)
 • 1 kapljica eteričnega olja rožne pelargonije (uravnava izločanje kožnega sebuma , kar pomeni, da koži pomaga, če je presuha ali premastna, do uravnotežanja)
V skledici zmešamo vse sestavine, da se prepojijo. Dodamo eterična olja, še enkrat premešamo in  piling je gotov. Nanesemo ga s krožnimi gibi na očiščen obraz in se pri tem izognemo predelu okrog oči in ust. Obraz speremo s toplo vodo ali obrišemo z bombažno krpico.

Razstrupljevalna solna kopel

 • 1 skodelica grobo mlete morske soli (morska sol deluje razstrupljevalno)
 • 1 kapljica eteričnega olja sivke (sivka uravnava delovanje telesa na vseh nivojih)
 • 2 kapljici eteričnega olja rožne pelargonije (rožna pelargonija deluje zelo uravnalno in ugodno deluje tudi na limfni sistem in spodbuja izločanje strupov iz telesa)
 • 1 kapljica eteričnega olja limonske trave (limonska trava krepi vezivna tkiva)
 • 2 kapljici eteričnega olja sladkega komarčka (sladki komarček deluje razstrupljevalno)
V skodelico s soljo nakapamo eterična olja in premešamo z leseno ali plastično žličko, da se eterična olja dobro vpijejo v sol. Mešanico dodamo, ko je kad napolnjena z vodo. V kopeli uživamo 20 minut. Mešanica se lahko uporablja tudi pod tušem, s tem, da se predhodno napravi mešanica eteričnih olj v posebni steklenički in nakapa na gobico za tuširanje.

Recepte je pripravila Maja Šantl.

DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND