PREDSTAVITEV
Ustvarjalna akademija Pesem duše - brezplačno 
Se želiš počutiti: samostojno, svobodno, mirno ...

14.9.2021  Zoom 

Več: TUKAJ

Društvo Pesem duše

Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Barve in barvna terapija

head-197345_960_720 V svetu se je barvna terapija že uveljvavila kot del komplementarnega zdravljenja. O zdravilni moči barv smo spregovorili z dr. Mileno Plut Podvršič, ki nam razlaga, kako barve vplivajo na naše telo in kako si lahko z njimi pomagamo za dosego ravnovesja.

Vse pogosteje slišim, da imajo barve zdravilno moč, in da v svetu že obstaja barvna terapija kot del komplementarne medicine.
Leta 1878  je dr. Edwin Babitt v svojem delu "Principi svetlobe in barve",  predlagal  različne tehnike zdravljenja z barvami. Najpomembnejše delo na tem področju pa je bilo objavljeno leta 1933 v knjigi "Enciklopedija spektro krometrije", ki jo je napisal indijski znanstvenik Dinshah Ghadiali. Ta knjiga je osnova za večino sodobnih barvnih terapij. Približno v istem obdobju pa je Američan Dr. Harry Riley Spitler razvil barvno terapijo, ki jo je poimenoval "Syntonics". Ugotovil je, da lahko s to terapijo povzroči mogočne fiziološke in psihološke spremembe pri pacientih.
Od takrat naprej se je zanimanje za barvno terapijo močno povečalo, uporablja se jo tudi v komplementarni medicini.

Kaj je barva?
Pravzaprav barv ni, obstaja le elektromagnetno valovanje (vidna svetloba, pod njo pa dolgi valovi: radijski valovi, infrardeči žarki, nad vidno svetlobo pa kratki valovi: UV žarki, gama žarki, kozmični žarki).

Ampak vseeno, vsakodnevno se srečujemo s paleto barv – torej barve obstajajo?
Da, dejansko govorimo o barvni svetlobi in barvi pigmentov. 

Pravite, da je pomembno naše oko. A samo oko?
V možganih se poraja energija neke barve in energijska telesa se počasi naravnajo na frekvenco, ki jo izžareva.

Poznamo torej paleto barv – a jih lahko naštejete?
Razdelitev po valovanju: dolgi valovi: od rdeče, oranžne, rumene, zelene, do tirkizne, svetlo modre, indigo modre, vijolične, pa tudi mešanice vseh teh. Razdelimtev po tople, hladne in nevtralne barve.

Kje pa sta črna in bela?
Vsebujeta vse barve: bela jih izžareva, v črni pa so ujete in ne torej ne izžarevajo.

Prej ste naštela barve, ki jih vidimo v mavrici?
Ja, barve mavrice so osnovne barve vidne svetlobe. In tisti, ki poznajo energijski ustroj človeškega organizma vedo, da se te barve pojavljajo tudi v energijskih središčih – čakrah.

Kaj so ta energijska središča ali čakre? 
Vrtinci z določeno valovno dolžino in če se prav vrtijo, so ustrezno obarvani. Izražajo stanje našega duha.

In če se ne vrtijo v pravi smeri in ne izžarevajo prave barve?
Ne sprejemajo energije in oddajajo popačeno valovanje. To se pozna v naši auri oz našem počutju in zdravju.

Kaj pa je to aura?
Aura je sestavljena iz energijskih teles – naših čustev, misli in drugih informacij.

Ali imajo še kakšno vlogo v našem življenju?
Prek barv se izražamo, nekatere nas privlačijo, druge odbijajo, predvsem pa jih s pridom uporabljamo za uravnoteženje energijskega stanja človeka. Nepravilno vibriranje organov vodi v bolezen.

Torej zbolimo, če nimamo določene barve?
Ne, organ ne vibrira z zdravo energijo. In potem lahko določene barve vplivajo na določene bolezni. V sobi z rdečimi zavesami bo godilo nekomu, ki je žalosten ali melanholik. Znanstveniki menijo, da imajo možgani svoj specifični odziv na določeno svetlobo. Svetloba spada v medicino bodočnosti.

Zanima me, ali lahko ugotovimo, katera barva nam manjka?
Pomagamo si lahko z intuicijo, smo pozorni pri izboru oblačil in hrane, bolj natačno pa nam to pomaga določiti hrbtenična karta.

Kaj pa je to – hrbtenična karta?
Osnova za hrbtenično karto je, da vrtenca vibrirajo v barvah mavrice.

In kaj si lahko predstavljamo pod barvno terapijo?
Izpostavljanje sončni svetlobi je najboljša terapija. Ko barvna energija preide v naše telo, stimulira delovanje hipofize in epifize, kar sproži izločanje nekaterih hormonov, ti pa posledično sprožijo različne fiziološke procese. To razloži, zakaj barva vpliva na naše misli, razpoloženje in obnašanje. Zdi se, da barve vplivajo tudi na slepe, ki naj bi občutili barvo kot rezultat vibracij energije v telesu. Tako rdeča svetloba stimulira simpatičen živčni sistem – torej poživlja, modra pa parasimpatičen – se umirimo in obnovimo energijo. Nekatere barve stimulirajo, spet druge pa zavirajo izločanje hormonov.

Kaj pa še uporabljate pri barvni terapiji?
Svetlobo – luč z barvnimi filtri ali geli, s soncem in barvnim filtrom obarvana voda, moč oljnih izvlečkov, barvna kopel, pa tudi duhovni pristop omogoča delo z barvami.

Ostala vprašanja, na katera v oddaji odgovarja dr. Milena Plut Podvršič:
  • A lahko poveste kaj o zdravljenju z oljnimi izvlečki? 
  • Barvna kopel je očitno zabavna stvar? 
  • Vemo, da tudi kristali vibrirajo in vplivajo na človeka. Imajo kristali tudi kakšen pomen pri barvni terapiji?
Celostne odgovore z razlagami in nasveti ter vsemi odgovori si lahko ogledate v oddaji.
PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND