PREDSTAVITEV
Ustvarjalna akademija Pesem duše - brezplačno 
Se želiš počutiti: samostojno, svobodno, mirno ...

14.9.2021  Zoom 

Več: TUKAJ

Društvo Pesem duše

Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Beljakovine za življenje

beljakovine Dr. Iztok Ostan razjasni številne zmote o beljakovinah, nasprtujočih trditvah o prehrani, različnih dietah, izvoru in izkoristku beljakovin. 

1. Dr. Ostan, lani je izšla vaša knjiga. Kaj vas je spodbudilo k študiju prehranjevanja z beljakovinami?
Sem univerzitetni učitelj in sam sem imel zelo veliko težav z jetri in trebušno slinavko. Pri 31-letih so me hoteli dati invalidsko v pokoj. Potreboval sem 23 let, da sem prišel k sebi, v tem času pa sem zelo veliko raziskoval. Nisem se ozdravil z beljakovinami, ampak živo vodo, o kateri pa danes ne bo tekla beseda. Ko sem ozdravel, sem bil izčrpan, star 50 let in moral sem se okrepiti in povečati svojo mišično maso. Spoznal sem, da se moram poučiti o beljakovinah.

2. Kaj obravnavate v knjigi?
Klasična vprašanja, s katerimi se srečujemo potrošniki: ali je boljša vegetarijanska ali mešana prehrana, kako se obnesejo različne diete, kako je s prehranskimi dodatki, koliko beljakovin potrebujemo. Ko sem bil otrok, je veljalo prepričanje, da je že zjutraj dobro pojesti jajce ali zrezek, kasneje se je uveljavilo prepričanje, da je to lahko škodljivo. Vsa ta vprašanja so za nas potrošnike izjemnega pomena, zato sem v knjigi naredil povzetke raziskav. Poleg tega pa moram poudariti, da ima veliko knjig o prehrani čisto nasprotna stališča – vse pa temeljijo na raziskavah. V svoji knjigi pa sem uspel protislovne stvari povezati v logično celoto in pokazati, da je naša narava protislovna. Iz enega vidika fiziologije potrebujemo ene rešitve, z drugega pa čisto nasprotne.

3. Kaj so beljakovine in zakaj so v prehrani tako pomembne?
Beljakovine so velike molekule v našem telesu. Njihova specifika je, da imajo dušik. Zelo so pomembne – že ko gremo v gostilno, nam takoj ponudijo zrezke, pečenko, če smo vegetarijanci, nam ponudijo pohan sir. Že to nam pove, da je beljakovinska hrana centralni obrok. Beljakovine delajo vse, kar delajo celice. Predstavljajo 60 % trde snovi celice in vsi hormoni, encimi, hemoglobin, imunoglobolini – vse to so beljakovine.
Beljakovine dobimo s hrano, zato je pomembno, da uživamo beljakovinsko popolno hrano. Beljakovine so sestavljene iz 20 aminokislin, 8 jih moramo dobiti s hrano. To so tako imenovane esencialne aminokisline, ki jih dobimo v beljakovinsko popolni hrani. Vsa živalska hrana je beljakovinsko popolna – jajca, sir in meso – pri rastlinah pa to predstavljajo predvsem stročnice.

4. Ali so za človeka boljši vir beljakovin živila živalska  izvora ali rastlinskega?
Gre za to, da so že leta1946 rekli, da mora biti teh esencialnih aminokislin v točno določenem razmerju. V nobeni hrani, ki jo mi dobimo v okolju, ni točno takšno razmerje, kot ga potrebujemo. Zato tudi izkoristek ni najboljši. Izkoristek je boljši pri živalskih beljakovinah, zato prehranski strokovnjaki upravičeno rečejo, da je bolje jesti sir, jajca in meso kot pa sojo in stročnice. Vendar pa imajo tudi rastlinske beljakovine določene prednosti. Pomanjkljivost živalskih beljakovin je, da je v odpadkih, ki jih imajo živalske beljakovine, en poseben odpadek, ki se imenuje metionin in je zelo toksičen – spodbuja razvoj raka, kardiovaskularnih bolezni, skrajšuje življenje, zato se je po drugi strani bolje izogibati živalskih beljakovin. Iz tega vidika je potem še boljše veganstvo, kar pa ima tudi svoje pasti, vendar pa je izkoristek beljakovin manjši. Oseba, težka 75 kg, bi morala tako dnevno pojesti 1 kg fižola ali soje.

Ostala vprašanja, na katera dr. Ostan odgovarja v oddaji:
 • Kje je vzrok, da ljudstva, ki živijo zdravo ob veganski hrani, preidejo na mešano, ko se jim za to ponudijo ekonomske možnosti?
 • Če vendarle želimo ohraniti v prehrani nekaj živalskih beljakovin, koliko beljakovin živalskega izvora je v prehrani še varno?
 • Zdi se torej, da je imamo velike probleme s presnovo beljakovin, ker izkoristek aminokislin ni popoln, pri razgradnji odpadkov pa nastajajo strupene snovi. Kako to, da telo ne izkoristi v celoti užitih beljakovin?
 • Kaj so beljakovinski prehranski dodatki?
 • Če prav razumem, ste vi za svojo okrepitev vendarle izbrali beljakovinske prehranske dodatke, ne pa njim podobnim kurjih juh. Čemu?
 • Gre torej za novo vrsto beljakovinskega živila, kakršnega  do sedaj nismo poznali. Pa je uživanje take hrane varno?
 • Komu lahko koristi uživanje takih beljakovin?
 • Kaj je to MAP?
 • Kakšne koristi lahko pričakuje starejši od uživanja MAP?
 • Komu še lahko koristi uživanje MAP?
 • Pri katerih boleznih je smiselno dopolnjevanje prehrane z MAP?
 • V prvem delu našega pogovora ste omenili, da je uživanje živalskih beljakovine problematično, ker spodbujajo razvoj raka. Je  MAP priporočljiva hrana za rakave bolnike ali ne?
 • Ali imajo beljakovine MAP vendarle kakšno »šibkost«, negativno lastnost?
 • Problematika presnove beljakovin, kot ste jo opisali, se zdi precej bolj zahtevna, kot običajno mislimo. Ali je pri beljakovinski prehrani sploh kaj »preprosto naravnega«?
 • Koliko beljakovin v prehrani je optimalno?
 • Kakšni znaki se pojavijo, ko telesu primanjkuje beljakovin? Kakšni pa, če oseba vnaša v sebe preveč beljakovin?
 • Ali je bolje uživati beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora?
 • Kako naj kombiniramo posamezna beljakovinska živila z drugimi živili?
 • Zakaj je nezdrava prehrana ljudem in živalim bolj vabljiva kot zdrava?
 • Nasveti za prehitevanje prirojenega nezdravega apetita?
 • Kakšen je vaš prehranjevalni ritem? Ste vegetarijanec ali vsejedec?
 • Katera dieta je za vas najbolj ugodna za človekov organizem? Zakaj?
 • Kako gledate na vse super živila in prehranske dodatke?
 • Ali se vam zdi, da je nadstandarni način prehranjevanja (prehranjevanje z dodatki) nujen?

PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND