Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Djotiš - vpogled v življenje skozi postavitev planetov

djotis Vedska astrologija-djotiš je izvorna znanost katere središče so bili ljudje, nosilci vedskega znanja, ki jih je časovno zelo težko umestiti v prostor. Gre za znanja, stara več tisoč let, ki so jih vedski modreci-rishiji, prepoznali v sebi, v svoji zavesti kot del znanja  iz celotnega vesolja. Gre za skupek impulzov, pri katerih ni ločnice med zunanjim in notranjim znanjem, »branje«  tega znanja je bilo dejansko prepoznavanje. Vedeli so, da se je potrebno zgolj potopiti v globine lastne zavesti, kjer najdemo prav vse informacije. In postopno je postalo jasno, da je spoznanje teh struktur dejansko spoznanje božanske strukture. In ravno preko djotiša to znanje žari v svet. V njem prepoznamo mnoge duhovne resnice, ki so izven okvirov časa.

Djotiš je znanost ki ima razvito teorijo, metodologijo - je zelo ekzaktna veda. Vedski modreci  so znali brez uporabe teleskopa ali dragih instrumentov opisati natančno astronomsko stanje. Medicinski  aspekt je v vedski literaturi zelo natančno opisal tako fiziologijo kot psihologijo človeka brez uporabe razvite kirurgije in pripomočkov, ki jih poznamo danes. Kljub bliskovitemu razvoju pa dandanes še vedno ne znamo izmeriti našega uma, definirati njegove zakonitosti.  Ne znamo izmeriti količine misli, njihovo sestavo, kvaliteto ipd. Vedski modreci so proučevali ravno ta aspekt človeka in ga zapisali v vedske spise. Gre za  identiteto mikro in makro kozmosa, individualni um je natančna replika kozmičnega uma, individualno telo je replika kozmičnega telesa.

Djotiš je svetloba, ki odstrani tančice nevednosti in nam pomaga da lažje živimo. Ne gre za predvidevanje, gre za preventivo.  Gre za dejstvo, da sami prevzamemo tok življenja v svoje roke, da nismo več potniki v avtomobilu, ki nas pelje skozi življenje, ampak vozniki. Izbiramo prave poti. Imamo začetek in imamo cilj s pomočjo djotiša pa tudi orodje,  ki nam ponudi nam najbolj ugodno pot do cilja.

Gospa Marta Perčič nas je popeljala v skrivnosti indijske vedske astrologije, imenovane djotiš, s pomočjo kateterega lahko prepoznamo svoje življenjsko poslanstvo, odkrijemo zanke in blokade, lažje prebrodimo krize in se usmerimo na pot lepšega, bolj radostnega in srečnejšega življenja.

Kaj je v bistvu djotiš?
Djotiš pomeni svetloba, tisti, ki svetuje iz djotiša ali vedske astrologije prinaša svetlobo v življenja ljudi. Večkrat se znajdemo na razpotju, ko ne vemo kam, in takrat nam ta svetovalec malo posveti v to temo in pomaga najti pravo pot. Astrologijo največkrat primerjamo z zahodno, ki je v tem našem prostoru najbolj poznan, obstajajo pa številne razlike. Osebno ne bi želela preferirati vedske astrologije, čeprav sem se jo učila. Zahodne astrologije ne poznam tako dobro, navedem pa lahko nekaj razlik:
  • Djotiš je veda, ki je stara okoli 5.00 let, čeprav je zelo težko točno določiti.
  • Je izjemno eksaktna, natančna, matematična, široka veda.
  • Njena posebnost je njeno izhodišče. Zahodna astrologija temelji na izhodiščni točki pomladno ravnovesje, pomladno enakonočje, medtem ko vedska astrologija uporablja fiksni zodiak, njen začetek je v nepomični zvezdi ašvini, ki je vselej na istem mestu. Pomladno enakonočje se zaradi rotacije Zemlje in rahlega nagiba njene osi spreminja. Zamik znaša nekako 4 sekunde na mesec in okrog 50 sekund na leto. V vseh teh 2.000 letih pa je to kar velik zamik, skoraj eno znamenje. Če si v zahodni astrologiji škorpijon, tako kot na primer jaz, ni nujno, da si škorpijon tudi v vedski astrologiji – jaz sem na primer lev.
  • Posebno vedske astrologije je tudi, da uporablja časovne periode daše. To so določene periode, ki si sledijo skozi življenje človeka in v enem delu življenja pride v ospredje neka daša, neko področje, ki se bolj poudari.
  • Djotiš je zelo široka in živa veda, ki se še vedno odkriva, ni raziskana in dorečena. Še vedno jo študirajo iz sanskrta in dodajajo znanje.
Kaj pa je vas pritegnilo pri djotišu?
Vsak se znajde v kakšni situaciji, ki ne zna naprej. Pri meni je bilo izhodišče morda v jogi, s katero se ukvarjam že 22 let. Leta 2004 sem začela jogo učiti in skozi učenje sem dojela, da se bo potrebno naučiti precej več. Potrebno je bilo poiskati neko šolo, v kateri bi se res izobrazila in pridobila licenco. Ker sem res želela dobre temelje, kvalitetno šolo, sem jo iskala v tujini. Všeč mi je bila Šivananda joga, ker je to največji sistem joge na svetu. Najbližja šola oziroma ašram, v katerem bi se lahko tega naučila, pa je bil v Kitzbühlu. V letu 2004, pa še danes, je to težka odločitev. Morala sem od doma, pustiti doma moža in 3 otroke, oditi v tujino, ki je nisem bila vajena, tečaj je potekal v angleščini in nemščini, poleg tega je bilo izobraževanje izredno drago, tega denarja nisem imela privarčevanega. Takrat so mi svetovali obisk pri astrologinji v Mariboru, ki mi je svetovala, naj se odločim za to izobraževanje, da bo že nekako prišel denar. Ob vsem tem me je pritegnilo, da mi je neka astrologinja iz nekega kvadratka, polnega nekih polj in znakov, toliko povedala o mojem življenju, da sem ostala brez besed. Kot bi se pogledala v ogledalu iz vseh možnih zornih kotov. Stvari, za katere si takrat morda niti nisem upala priznati, da sem to jaz in stvari, ki sem jih pri sebi prepoznala – ta del me je dejansko najbolj pritegnil in na tiho sem sklenila, da se tudi jaz nekoč tega naučim. To je bila moja odločitev.

Kdaj in kako nam koristi znanje djotiša?
To znanje prav gotovo koristi vsakomur – ali v določenem obdobju, ko se tako kot na primer jaz, znajde pred dilemo, kako naprej, kam naprej. Bodisi ko je oseba v situaciji, ko ji je zelo hudo in ne vidi izhoda, ko se začne spraševati, zakaj se meni to sedaj dogaja, ali bo kdaj bolje. Takrat je priporočljivo, da malo pogledamo v njegovo natalno karto, kaj se mu dogaja, kdaj se bo to obdobje zaključilo in predvsem, kaj je tisto, kar je v to obdobje človeka pripeljalo. To znanje je namenjeno tistim, ki so pripravljeni nekaj narediti, da se potem to spremeni. To ni za pasivne ljudi, ki le nekaj izvedo in gredo naprej. To tudi ni svetovanje v smislu, da bo vse dobro, pojdite domov in bo. Če je človek  pripravljen pogledati vase, se seznaniti in soočiti s sabo in tudi nekaj narediti, potem je to znanje prav gotovo koristno. Zavedati se moramo, da je to orodje, ki nam da možnost, da sami vzamemo usodo v svoje roke. Do nekega obdobja smo bili sovozniki v vozilu, nekdo nas je nekam peljal, sedaj pa je možno, da sami primemo za volan in se odpeljemo tja, kamor si želimo, seveda to pomeni, da moramo znati voziti in biti odgovorni za pot. 

Ali je djotiš ena od oblik napovedovanja prihodnosti ali vedeževanja?
Marsikdo me to vpraša in eden prvih sklepov pri meni je bil, da se zares ne želim ukvarjati z nobeno obliko vedeževanja. Komu bi to koristilo? Če veš, da se bo zgodilo nekaj slabega, te bo strah, če veš, da naj bi se zgodilo nekaj dobrega, pa boš obsedel. To nikomur ne koristi. Če bi res bilo tako, potem bi to pomenilo, da ničesar ni mogoče spremeniti in če je temu tako, zopet ni nikakršnega smisla, da se s tem seznanjamo. Moja učiteljica je rekla, da če se res ne bi dalo ničesar spremeniti, da se tega ne bi učila in bi raje kvačkala puloverje, kar bi bilo bolj koristno. Je pa djotiš neke vrste projekcija – če boš nadaljeval z nekim obnašanjem, se lahko zgodi to in to. Te projekcije nikakor ne smemo zamenjevati z vedeževanjem. Poznamo jih na primer v statistiki – če bo število rojstev naraščalo tako kot do sedaj, bo tega in tega leta toliko prebivalcev. V matematiki poznamo interpolacijo, pa nihče za te stvari ne reče, da so vedeževanja. Iz zgodovine se lahko spomnimo, da je bil v predprejšnjem stoletju v Londonu velik problem s konjskimi iztrebki, saj je bil London poln konjskih vpreg, konji pa so smetili ulice. Napovedovali so, da se bo čez toliko časa London utapljal v konjskih iztrebkih. To je bila projekcija, vendar nihče ni predvidel, da bodo izumili bencinski motor, kar je spremenilo napovedi. Nekdo je poskusil napovedovati prihodnost, vendar je prišlo do nečesa nepredvidenega in razvoj je šel v drugo smer. Pri djotišu torej lahko napovedujemo preko teh projekcij, vendar nikoli ne vemo, kaj bo oseba naredila. Vsi imamo svobodno voljo in vsi se v nekem trenutku lahko odločimo, da bomo delovali drugače, zato je nesmiselno razmišljati o djotišu v sklopu vedeževanja, ki ni take vrste veda.

Djotiš torej samo nakaže, kaj bi se lahko zgodilo, na primer neka bolezen ali nesreča, brez točne ure in datuma?
Vsekakor. Časovno bi bilo mogoče opredeliti, da bo prišlo obdobje, ko bo potrebno precej več paziti na svoje zdravje. Prišlo bo v ospredje področje 6. Hiše, ki je hiša bolezni, in takrat bo potrebno malo bolj  popaziti na zdravje. Sama tudi rečem, da bomo takrat hodili malo bolj po tankem ledu, nihče pa ne ve, ali se bomo pogreznili ali ne. Če bomo naredili dovolj za svoje zdravje, nam ne bo nič hudega, če pa ga bomo takrat še posebej zanemarili, pa bo lahko zelo slabo.

Kaj lahko oseba pričakuje od djotiš svetovalca?
V prvi vrsti dobi razlago natalne karte, to je slika pozicije zvezd v trenutku rojstva človeka. Gre za izris, razdeljen na 12 astroloških hiš, v katere so pozicionirani določeni planeti, določene grahe, označeni so raši, to so znamenja, gre za karto, ki sama po sebi nič ne pove, če se je ne razloži na pravilen način. Stanje zvezd v trenutku rojstva odslikava življenje človeka. Ozvezdje sonca in planetov, ki se gibajo okrog sonca, lahko primerjamo z atomu – jedru in delcem, ki se gibajo okrog njega. Iz teh atomov smo sestavljeni tudi mi, saj je to najmanjši del človeške celice. Kakor zgoraj, tako spodaj, kakršna je slika planetov v trenutku rojstva, tako tudi vibrirajo atomi v človeku. Zanimivo je, da so ti planeti, te grahe, dejansko neki principi, ki veljajo v vesolju. To ne pomeni, da neka luna seva na nas in določa našo osebnost, ampak gre za principe, ki jih luna ali kakšen drug planet, nosijo v sebi. Teh 9 grah, 9 planetov, lahko primerjamo z gangliji v možganih, saj jim ustrezajo celo po funkciji. Surja kot sonce ustreza talamusu, luna hipotalamusu in tako naprej. Vse te stvari, principe, grahe, ki so v vesolju, najdemo tudi v sebi, v našem fizičnem telesu, naših vibracijah. 
Stranki na svetovanju torej razložim, kako ima pozicionirane planete, kaj določene hiše zanjo predstavljajo. Na začetku, tudi da pridobim zaupanje, nekoliko razložim, kako približno je do takrat potekalo njeno življenje in v tem se marsikdo prepozna. Potem ji povem njene značilnosti in če si je oseba pripravljena priznati, začne prikimavati. Nadaljujeva glede na vprašanja, ki jih ima in pogledava, kakšna je težava, v kakšni situaciji se trenutno nahaja, nato pa nekoliko nakažem, kaj bi bilo dobro v bodočnosti narediti, seveda odvisno od posameznika, kar si želi in kar pričakuje. Včasih pridejo osebe na svetovanje in želijo le govoriti o sebi. Takrat se naslonim nazaj in prisluhnem,nekatere vse to nekako ne zanima toliko, nekateri pa so bolj tihi in takrat moram sama zelo veliko govoriti, lahko se zgodi, da mi niti ne dajo nikakršnega odziva, ne pokažejo ali se s tem, kar povem, strinjajo ali ne. Šele na koncu povedo, da je točno tako, da so takšni, kot sem opisala, in da so se v vsem prepoznali. Zelo različni ljudje, problemi in tisto, kar jim dam.

Kakšni so najbolj specifične težave, s katerimi pridejo osebe na svetovanje? 
Na prvem mestu so težave v zakonu, sledi zdravje, služba, otroci, finance, nekako v tem vrstnem redu. Povedati moram, da če pride nekdo le iz radovednosti, pogovor ne bo tako kvaliteten. To se takoj začuti in to tudi takoj povem. Če potrebujejo pomoč, jo  dam kolikor zmorem in znam, ne gre pa za preverjanje.

Kako je poskrbljeno za zaupnost, da je oseba, ki pride na svetovanje, lahko zares iskrena?
Pogoj za res dobro svetovanje je iskren odnos. Če nekdo nečesa ne želi povedati, potem ni mogoče zares svetovati to, kar si oseba zares želi, ker si ne upa tega vprašati. Vsakomur povem, da obstaja etika našega dela, vse je popolnoma zaupno, poleg tega smo vsi, ki izvajamo takšna svetovanja, zavezani k neki redni praksi meditacije oziroma podobnega. Pogovor ne more biti osnovan le na podlagi pridobljenega znanja. Pomembno je, da človeka začutiš, skozi intuicijo mu poveš, kar morda niti ni vprašal. Če pa ni iskrenega odnosa, to ni mogoče. Vsekakor vsem povem, da so lahko popolnoma iskreni in odkriti in tudi skozi moj študij djotiša, ki traja 3 leta, smo spoznali najrazličnejše primere, usode, življenja in mislim, da me skoraj nič več ne more presenetiti.
Vsaka karta, ki jo imam spravljeno pri sebi na računalniku, nosi le inicialke, tako da tudi če bi kdo imel dostop do tega, ne bi vedel, za kaj gre.

Djotiš pravite, da je star več tisoč let. Kako so to vedo uporabljali pred izumom računalnikov?
Včasih so bili ljudje precej bolj odprti za ta znanja, povezano navzgor z neko višjo inteligenco. Znanja so prepoznavali v sebi, niso ga imeli spravljenega v mentalu kot neko znanje, ki se ga mi danes naučimo, ampak so enostavno vedeli. To je bilo obdobje, ko so djotiš in podobne vede cvetele, potem pa je prišel čas, ko smo šli v pozabo in se odrezali od teh informacij. Mojstri teh ved, pa so to predvideli in poskrbeli, da se je znanje zapisalo v vedske tekste, ki so se kasneje začeli odkrivati, prepoznavati, brati. V današnjem obdobju računalništva pa so se izdelali programi, ki seveda prihranijo mnogo računanja. To pomeni, da je bil v vmesnem času djotiš v zatonu, danes pa prihaja do ponovnega razcveta teh ved. Računalniški program poenostavi računanje, potrebno pa se je naučiti branja karta, pomenov, principov in še vedno je zadaj ogromno učenja.
Sama sem izbrala učitelje, ki sem jih zelo spoštovala, ki sami poznajo sanskrt. Odločila sem se tudi za nadaljevanje študija preko srbske akademije in moj sedanji učitelj je bil sam neposredni učenec zelo znanega in cenjenega razlagalca djotiša v Indiji. Želim res dobiti kvalitetno izvorno znanje, sama sem po izobrazbi naravoslovec in vse znanje me mora prepričati, imeti mora neke dokaze.

Kaj ljudi, ki pridejo na djotiš svetovanje, običajno zanima?
Običajno jih zanima, ali se bo njihov problem rešil, kdaj se bo rešil, ali bodo oozdravela, se bo bolezen še bolj razvita, bodo dobili oziroma obdržali službo, bo njihovo partnerstvo uspešno. Imajo čisto konkretna, življenjska vprašanja, pri čemer se večinoma ponavljajo, nekatera pa so bolj posebna, čisto odvisno od človeka.

Postavimo torej lahko splošno vprašanje – kako je z ljubeznijo v mojem življenju ali bolj konkretno – kdaj bom našel pravega partnerja? 
Vsekakor, lahko. Če se navežem na vprašanje, kdaj bom našel pravega partnerja, lahko povem, da je težko napovedati točen čas. Lahko samo rečem, da je na primer velika verjetnost, da se bo to zgodilo takrat in takrat, sedaj pa je verjetnost zelo majhna. V vmesnem času se na primer oseba lahko pripravi. V primeru, da ima za sabo zvezo, ki je pustila rane, je čas, da to predela, se prečisti in pripravi na novo zvezo. Če pa je sedaj ugodno obdobje posla, da je čas, da se bolj posveti temu. To pa ne pomeni, da se sedaj oseba čisto zapre za ljubezen, vedno moramo hoditi po svetu z odprtimi očmi.

Kako dolgo traja svetovanje in kako izgleda?
Svetovanje traja približno 1 do 2 ur. Nikdar ne omejujem tega časa, ker je to odvisno od tega, kaj ljudje pričakujejo, kako dojemajo, razumejo, tako da nekako končamo, ko je stranka zadovoljna, izve, kar je želela, vselej pa rečem, da se lahko tudi kasneje obrne name, mi pošlje mail. Vedno je potrebno malo zložiti kocke, si sestaviti vtise, ker se nekaj pozabi in včasih morda nslednji čas ne veš več, kaj je bilo tisto bistveno. Vedno pa se lahko obrnejo name, če pa pride ponovno situacija, ko ne vedo, kaj storiti, me lahko povprašajo za nasvet. Kaj ljudem svetujem, je zelo odvisno od človeka, ki je pred mano. V djotišu obstajajo tradicionalni nasveti, to so posti, določene mantre, barve, prehrana, kristali, vendar moram priznati, da sama morda temu nisem tako naklonjena. V današnjem času tudi sama to malo težje sprejemam. Akšen post še, sicer pa svetujem tudi druge stvari. Nekomu, ki je zelo nemiren, bi svetovala neke stabilnostne položaje iz joge. Poleti sem se v Franciji izobraževala tudi za jogo terapevta in poznam veliko tovrstnih položajev, ki lahko nekomu koristijo. Če je nekdo zaprt, tako lahko izvaja vaje za odpiranje srčne čakre. Izobraževala sem se tudi iz ajurvede in mogoče je nekdo naklonjen spremembam dnevne rutine in prehrane iz vidika ajurvede. Nekdo, ki je zelo zaskrbljen, bi mu svetovala avtogeni trening, ki sem ga preizkusila tudi na sebi. Rada svetujem stvari, ki sem jih sama preizkusila, za katere vem, da delujejo in ne tisto, kar je le nekje zapisano in bi lahko pomagalo. Vselej pa je to odvisno od človeka, s katerim delam. Če nekomu meditacija ni blizu, ga ne bom silila v to, nekomu pa je to v veselje.

Zelo dobro je, da lahko kombinirate različna znanja, ki jih imate.
Zelo rada kombiniram znanja in skušam vseskozi ostati z obema nogama na tleh. Ščem rešitve, ki so izvedljive za današnji čas, za današnji tempo. Ne morem nekomu reči, da mora meditirati 2 uri na dan, saj vemo, da si zaposlena oseba tega ne more privoščiti. Svetujem torej nekaj, kar je izvedljivo, kar sprejemajo. Vprašam jih tudi, koliko časa na dan so pripravljeni nameniti sebi in izhajam iz tistega.

Ali je izvedljivo tudi svetovanje na daljavo?
Seveda obstaja, vendar je vsekakor najboljši osebni stik. Rada ljudi začutim, opazujem, se posvetim temu, kako se usede, kako govori in se prilagodim na podlagi vseh teh informacij. Nekateri želijo, da jim le nekaj napišem, ampak ni take kvalitete. Mogoče je tudi preko skype-a, kar je bolje kot le pisanje, a slabše kot če se dobimo v živo. Marsikaj je mogoče, vendar priporočam oseben kontakt.

Kako ljudje sprejemajo informacije in nasvete, ki jih prejmejo od vas?
Moram reči, da različno. Pri nekaterih takoj začutim, da se vzpostavi pretok, da niti ni potrebno veliko govoriti. Če banaliziram, lahko rečem, da bom izrekla le 3 besede iz povedi in bodo vedeli, o čem govorim. So pa ljudje, pri katerih enostavno ne morem prebiti zidu – ne sprejemajo, ne razumejo, svoje težave ponavljajo in se niso pripravljeni soočiti sami s sabo, tudi ko je neka stvar že zelo očitna, še vedno ne uvidijo, da je to problem. Potrudim se, kolikor gre, pri nekaterih pa preprosto ne moremo prebiti zidu, izčrpana sem, ampak ni koristi na nobeni strani. Največ mi namreč pomeni, ko vidim, da je človek zadovoljen in da bo s tem znanjem nekaj naredil.

Se ljudje vračajo na svetovanje oziroma vam po tem poročajo o spremembah, kakšni so odzivi?
So ljudje, ki se vračajo oziroma sporočijo, da so se spremenili, da se jim je življenje obrnilo na bolje, so veseli tega in morda čez čas želijo še dodaten nasvet. So pa tudi ljudje, ki se mogoče čez čas obrnejo name s popolnoma enakim problemom, in ko jih vprašam, kaj so naredili od tega, kar smo se dogovorili, povedo, da nekako še ni bilo časa. Svetujem jim, naj najprej poskusijo nekaj narediti, potem bomo pa našli še pot naprej s tem znanjem, ki ga imam.

Kaj pa če človeku na svetovanju poveste, kaj se bo lahko zgodilo, če bo nadaljeval s svojim življenjem, oseba pa potem to spremeni. Je ob naslednjem obisku natalna karta enaka?
Natalna karta je pravzaprav karta priložnosti in se ne spreminja. Dobimo jo že ob rojstvu, vendar je oseba, ki jo navajate kot primer, bila seznanjena s karto in morda že v tistem trenutku podzavestno nekaj spremenila. Sedaj bo iz karte lahko potegnila veliko boljše stvari. Natalna karta je podobno kot bančni račun, ki ga dobimo ob rojstvu. Na nekaterih področjih imamo veliki bonus, veliko plus, tam nam bodo dobre stvari prihajale nasproti. Na nekem drugem področju pa imamo minus, tam se bo potrebno potruditi. Nekdo, ki dojame to razliko in kar je delal narobe, bo uspel zmanjšati vpliv slabih stvari. Pik škorpijona se spremeni v pik komarja. Dobre stvari pa bo oseba znala prepoznati in jih zagrabiti ob pravem času. Življenje poteka veliko lepše in lažje, kar je cilj vseh.

Kakšni ljudje prihajajo na svetovanja?
Zelo različni. Sprva sem se tudi sama spraševala, kakšni ljudje bodo prišli na svetovanje. Bodo to morda samo neki zamorjeni, neuspešni, ki morda  le hodijo k vedeževalcem, česar sem se pravzaprav nekoliko bala. So tudi ljudje, ki mi povedo, da so bili pri številnih vedeževalcih in marsikaj preizkusili. So pa tudi tisti, ki so sicer v življenju zelo uspešni, cenijo to znanje in tudi taki pridejo. Vsi vedo, da je identiteta vseh zakrita in jih tega ni sram. Cenijo to znanje in ga tudi koristno uporabijo. Prihaja čas, ko bodo taka znanja prišla še bolj v osredje, kar pa pomeni, da se je treba še veliko naučiti.

Ali obstajajo kakšna vprašanja, na katera ne želite odgovarjati?
Seveda. Pridejo ljudje, ki me vprašajo, če jih mož vara ali če jih ima rad in podobno. Na taka vprašanja ne želim odgovarjati. Veliko bolje je, da se oseba o tem pogovori s partnerjem. Ni namreč etično gledati v karto osebe, ki v to ne privoli. V primeru, da pride žena s podatki za moža, vprašam, če on ve za to in če ne ve, potem zavrnem tak vpogled. Dovoljeno je pregledovati karte otrok do polnoletnosti, po tem prav tako potrebujemo dovoljenje. Privoljenje je osnovno pravilo, saj gre sicer za razkritje osebe na nek način in to ni dovoljeno brez vednosti oziroma strinjanja. Če pa mož ve, potem je odgovornost njihova.

Kaj pa vprašanje – kdaj bom umrl? Kje so meje tega vprašanja, tega znanja? 
Ravno pri študiju, ki ga imam sedaj, smo prišli do te teme. Naš učitelj nas je opozoril, da so dejansko že stari mojstri svetovali, da se tega ne dotikamo. V karto lahko pogledamo, kdaj je večja verjetnost, kot sem že rekla, bomo takrat hodili po tankem ledu. Sicer pa sama na taka vprašanja ne bi želela odgovoriti. Tudi če bi v karti bilo veliko pokazateljev, da se takrat konča, nikoli ne veš, kaj bo človek naredil, splet okoliščin, njegova svobodna volja, zavest se lahko dvigne. Kar pa se tiče mej, je tako, da še dandanes niso znane. Kot sem že rekla, se djotiš še vedno odkriva, razvija, dograjuje in verjamem, da se danes tudi najboljši svetovalci djotiša še vedno nenehno izobražujejo in ne vedo vsega. To znanje je neizmerno.

Ali je v naši natalni karti zapisano res vse o našem življenju?
Jaz osebno mislim, da zelo veliko. Če pa se navežem na prejšnje vprašanje, mnogo tega še nismo raziskali, še ne znamo točno pojasniti in morda niti ni potrebno iti v take detajle. Mogoče je zanimivo, kako so včasih na dvorih kralji izbirali svoje djotiš svetovalce. Izbrali so jih tako, da so ga poklicali k sebi in svetovalec je moral brez računalniških programov povedati, kaj je imel kralj za večerjo. Če razmišljamo, da je bilo to možno, potem nam daje to vedeti, da je res veliko zapisanega, ampak dandanes še neodkritega. Verjamem, da se te meje širijo, ne bi pa znala povedati, kje so meje.

Dandanes se vse več ljudi sprašuje, če so na pravi življenjski poti. Je mogoče iz natalne karte razbrati, če je temu tako, ali bomo uresničili življenjsko pot?
Ali bomo uresničili življenjsko pot lahko z neko verjetnostjo rečemo da ali ne, točno pa ne moremo napovedati, ker ima človek svobodno voljo, lahko pride do nekega spleta okoliščin, zaradi katerih skrene s poti. Lahko pa nekako povemo glede na karto in to, kar nam človek pove, na katerem področju je najboljši in ali je pravi čas za to. Koliko pa se bo človek res realiziral skozi življenje pa je težko napovedati.

Torej lahko iz natalne karte razberete sposobnosti in potenciale osebe in preko tega namignete, v katero smer naj gre, da bi zaživel svoje poslanstvo.
Da, tako je, na tak način. Potenciale ima vsak v sebi in tako pogledamo in nakažemo smer, na kateri bi bilo dobro delati, v kateri bi oseba zares zacvetela.

Na drugi strani pa se verjetno vidi, na čem mora oseba dodatno delati.
Seveda. Običajno so to področja, na katerih jim nikakor ne gre in ljudje imajo občutek, kot da butajo z glavo ob zid in jim nikakor ne gre skozi. Ko se jim to razloži, potem taka oseba morda ne bo več na tistem mestu delovala na tak način ali pa počela nekaj, kar je zanjo bolje, bolj primerno.

Kaj pa je sade sati?
Sade sati je obdobje, ki se ga mnogi na nek način bojijo. Traja 7 let in pol in mu pravijo tudi sedem in pol let žalosti, čeprav morda po krivici. To je dejansko obdobje, ki se nam ponovi v življenju na približno 22 let in zaznamuje čas, ko nas življenje morda nekoliko bolj preizkuša. Takrat pride v ospredje planet Saturn, graha Saturn, ki pomeni več trpljenja in prinaša žalost, revščino, napor. Če si Saturn predstavljamo kot človeka, bi bil to v črno oblečem starček, ves zvit, s palico, ognjenimi očmi in ostrim pogledom, ki hodi počasi. Skratka nekdo, ki ga nihče ne želi srečati ali imeti z njim opravka. Sade sati nas v tem času dejansko obreže. Če to primerjamo z drevesom, to ni slabo. Vsak sadjar spomladi sadje obreže in tako odstrani vse, kar je gnilo in ni dobro, kar bi oviralo razcvet in plodove. Ti rezi seveda niso prijetni, so boleči, ampak po določenem času je to potrebno tudi pri ljudeh, obnašanju, življenju. To obdobje nas torej obdela na ta način, da nam je nekoliko težje, določene težave nas bolj stiskajo in takrat je pač čas, da se bolj poglobimo vase in manj za širjenje in neke nove projekte. V tem času se vprašamo, kaj je moj smisel, kaj delam narobe, kaj je potrebno spremeniti.  Spomnim se svojega sade satija, ko sem bila stara 24 let in takrat je bilo izjemno težko obdobje. Nisem  vedela, kaj se mi dogaja, kaj bo z mano, bolezensko in na vseh ravneh se mi je dogajalo in takrat sem se prvič vprašala, kaj je smisel tega, da mi je tako hudo. Takrat sem tudi prvič začutila notranji odgovor, češ, da bom videla, da ima smisel. Takrat nekako nisem verjela v boga in ta odgovor me je presenetil. Tudi dandanes se večkrat kako stvar vprašam in dobim odgovor, ampak ne želim definirati tega, ki mi odgovarja – ali je to bog ali neka višja zavest. Niti ni pomembno, kdo je ta, ki vsake toliko nekaj prišepne. Takrat sem pač prvič to začutila in začela prebirati knjige o samopomoči, duhovnosti in požirala vso literaturo ter počasi izločevala stvari, ki so se mi zdele privlečene za lase in tiste, ki so se mi zdele koristne. Potem sem si na podlagi vsega tistega, kar sem prebrala, naredila nek načrt življenja in dnevni red, kako naj v živim, da se izkopljem iz tistih težav. Bila sem tako bolna na nek način, da niti v službo nekaj časa nisem mogla hoditi. Res je bilo zelo težko obdobje, ampak sem si nekako sama s tistim znanjem pomagala, da sem se dejansko preoblikovala in postala precej drugačen človek, bolj optimističen, vesel, precej bolj odprt. To so bile stvari, v katere sem začela verjeti in jih lahko še danes ljudem svetujem. Človeku mora biti res težko, da se loti nekih sprememb in odloči, da bo na sebi nekaj naredil. Če gre le za neko tako jamranje, še nisi pripravljen nekaj narediti glede tega. Sade sati je torej 7 let in pol trajajoče obdobje, za katerega bi lahko rekli, da je tudi velika priložnost. Nekdo, ki se že pred tem malo pripravi, lahko ta čas odlično preživi, zelo kvalitetno, začnejo se mu odpirati neka vrata, skratka odvisno od tega, koliko si se pripravljen pogledati v ogledalo in si priznati določene stvari, to ni neka kazen. Morda je na mestu še da namenim nekaj besed karmi. Natalna karta je dejansko na nek način karma človeka, vendar karmo napačno razumemo kot nekaj, kar moramo odplačati. Karma je dejansko zakon akcije in reakcije, kar boš sejal, to boš žel. Star slovenski pregovor, enostaven, ne da bi bilo potrebno vleči neke duhovne razlage iz Indije. Dobra dejanja imajo dobre posledice, slaba dejanja imajo slabe posledice. Isto je v sade satiju – dobra dejanja hitro rodijo dobre plodove in tako  lahko zelo hitro kvalitetno živimo tudi v tistem obdobju.

Ali sade sati doleti vsakega ali se mu lahko kdo izmuzne? 
Nihče se mu ne more izmuzniti. To so take zakonitosti, kot da se bo nekdo rodil in tudi umrl. V življenju imamo lahko eno, dve ali tri obdobja sade sarija, nekdo se namreč lahko rodi v sade satiju, tako kot jaz. Rojena sem bila s 6 meseci in vse je bilo zelo na nitki. Nihče pa se temu ne izogne, čeprav prizadene vsakega drugače. Nekdo, ki je že na začetku prav naravnan, ga ne bo prav občutil, morda zelo malo, spet nekdo drug pa precej – odvisno od tega, koliko vej je potrebno obrezati.
Sade sati se ponovi na 22 let, tako da lahko doživimo 3 obdobja.

Sade sati torej prepoznamo po tem, ko se nam začnejo težave.
Prav gotovo, ni slučaj, da pridejo številni na svetovanje ravno, ko se jim začenja sade sati. Skozi svetovanja se mi to znanje vedno znova in znova potrjuje in kot že rečeno moram verjeti v nekaj, biti prepričana, videti korist, da lahko predajam to znanje. Največ je, da lahko pomagaš človeku, da nekaj prepozna, spremeni in to mi je v največje zadovoljstvo.

Pripravili ste tudi natalno karto za slavno osebo, ki jo vsi poznamo, Marilyn Monroe. Prosim, če nam jo na kratko malo razložite.   Marilyn Monroe sem izbrala, ker o njenem življenju vsi zelo veliko vemo in ni težko prepoznati ter narediti povezav s tem, kar bom povedala. Na prvi pogled lahko rečem, da je bila rakica. To so zelo čustvena bitja, zelo mehka, nežna in po drugi strani zelo navezana, ranljiva in sočutna. Ta vladar njenega znamenja je šel v hišo partnerstva, 7. Hišo, kar pomeni, da je bila ona izredno navezana na partnerja, in da so ji partnerstva zelo veliko pomenila. Glede na kvaliteto te lune in iz drugih pokazateljev lahko razberem, da je bila zelo odvisna, zelo navezana – če partner do nje ni bil tak, kot si je ona želela, je bila zelo prizadeta. Hiši partnerstva vlada Saturn in to pomeni, da so bila njena partnerstva obarvana z neko senco, niso bila srečna, veliko je trpela, niso je zadovoljili. Ker je Saturn pozicioniran v 4. Hiši, ki je hiša doma, pomeni, da tudi doma ni bila srečna, bile so težave, prisoten je bil hlad. Vemo, da je bila njena mama zelo hladna ženska, veliko tudi bolna in Saturn je tudi pokazatelj bolezni. Preko partnerstva je prejemala veliko bogastva, kar je razvidno iz 7. Hiše. Hiša otrok je prazna in vemo, da ni imela otrok. Ne samo, da je prazna, vladar te hiše je šel v 8. Hišo, ki je hiša smrti. 6. Hiša je hiša bolezni, 8. Hiša preobrazb in dolgovečnosti, 12. Hiša je hiša izgub. Po mojem prepričanju je verjetno kdaj bila noseča, vendar  je bila nosečnost nasilno prekinjena ali se je sama končala. Če gremo naprej v hišo posla, je v njem planet Venera, za katerega vsi vemo, kaj pomeni – lepota, erotičnost, čutnost in vse je to ona utelešala, bila je seks simbol in to je bil njen posel. V hiši dohodkov ima kombinacijo Sonca in Merkurja, kar pomeni, da je oseba svetovno znana. Veliko znanih osebnosti ima to kombinacijo, kar pomeni, da oseba prebije svoje območje in meje. Ketu v 6. Hiši pomeni skrite, neobičajne bolezni, med katere sodi strup, pomeni pa tudi veliko skrivnih sovražnikov. Kot smo rekli, ljudem sicer ne povemo, kdaj bi se znalo zgoditi, da bi umrli, ampak ko pogledam njeno karto - vem, da je umrla 5. avgusta leta 1962 - in takrat je imela aktivno ravno 8. Hišo in oba planeta v tej hiši, ta dolgovečnost je bila takrat ogrožena, poleg tega pa je bila takrat na vrhuncu sade satija. Poleg tega, da je takrat živela to svojo neljubo 8. Hišo, je bila tudi pod vplivom Saturna, ki je šel najprej čez partnerstvo – takrat je morala končati neko zvezo, kar jo je izjemno potrlo. Iz karte je razvidno, da je 4. avgusta že stopila v ta najtežji del. S tem hočem povedati, da je natalna karta izjemno natančna, če so podatki osebe zelo natančna. Djotiš je res izjemno eksaktna veda, čeprav sicer o nekaterih stvareh ne govorimo. Poleg tega, če bi ona morda prej spoznala, da je preveč odvisna od partnerjev, da se mora stabilizirati in delati tudi na nekaterih drugih področjih, ne le partnerstvu, bi bila stabilna in v tem obdobju morda tudi prešla. Zelo neumno bi bilo od nekoga, da bi ji napovedal, da bo takrat umrla, če bi ona že pred tem na sebi nekaj naredila, zato o tem ne govorimo. Poleg tega smo tekom študija obravnavali zelo podobne karte, vendar tem ljudem ni bilo skoraj nič. Učitelj nas je kasneje opozoril, da je to še ena stvar, zaradi katere ne napovedujemo smrti, ker nikdar ne vemo, kaj bo človek v življenju spremenil. Pri Marilyn Monroe mi je to res padlo v oči. Na kratko je to o njeni natalni karti vse.

Res zanimivo, kako lahko iz enega kvadrata in nekaj simbolov toliko razberemo.
Se strinjam. V življenju me je vselej zanimalo zelo veliko stvari, raziskovala sem različna področja, s tem, da sem izbrala tista, ki so me bolj zanimala, bolj prepričala. V življenju nikdar ne bom le mama, žena in zaposlena v službi, vedno se bom učila, izobraževala in raziskovala nova področja. Včasih mi mož reče, zakaj se toliko angažiram, ali ne bi bila raje prosta popoldan, pa si rečem, če ne drugega, mi vsaj možgani delujejo :)

Najbrž je tudi to zapisano v vaši natalni karti :)
Tako je, vse sem izvedela in prepoznala, zakaj me je že v preteklosti marsikaj pritegnilo, zakaj sem že v osnovni šoli mamo prosila, naj mi kupi knjige o jogi, čeprav nisem vedela, kaj to je. Mama me je seveda primerno svarila, saj je bilo to v takratnem času še kako nenavadno in nevarno, ampak sem jo nekako nagovorila in knjigo potem izjemno čuvala, čeprav nisem vedela, da mi bo to nekega dne še kako prišlo prav in je nisem niti dobro razumela. V mladosti sem potem trenirala gimnastiko in kasneje iskala neko nadomestilo, to je en pogled. Vendar pa je bilo tudi to zapisano v moji karti, da me je vse to od otroštva zanimalo.

Kakšni pa so vaši načrti za prihodnost?
Glede na to, da sem zelo radoveden človek, ki se želi vselej dodatno izobraževati, so moji načrti, da se še več naučim na področju djotiša, pa čeprav samo za sebe. Izobraževati se želim dalje tudi na področju joge, ajurvede, vastu-ja. Eden od nasvetov, ki ga dajem ljudem, čeprav vse drugo odpove, je ravno ta vedska arhitektura ali vastu. Na koncu lahko še preverimo v stanovanju, če je mogoče kaj spremeniti in tako doprinesti k spremembi. Nekako sem zapisana temu, da me te stvari zanimajo, čeprav tudi rada hodim v službo. Zmanjkuje mi časa za vse, kar me zanima in to je  moj osnovni problem.
PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND