PREDSTAVITEV
Ustvarjalna akademija Pesem duše - brezplačno 
Se želiš počutiti: samostojno, svobodno, mirno ...

14.9.2021  Zoom 

Več: TUKAJ

Društvo Pesem duše

Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Doula - spremljevalka pri porodu

otrok Obdobje nosečnosti, porod,  in poporodni čas je tako za žensko kot moškega lahko zelo stresen in čustveno naporen. V tokratni oddaji predstavljamo doule - spremljevalke pri porodu, gostili pa smo gospo Martino Judež.

Kdo je doula?
Doula je izkušena, usposobljena ženska, ki nudi nosečnici ali paru podporo med nosečnostjo, porodom in poporodnem obdobju čustveno, fizično in informacijsko. Beseda doula je stara, izhaja iz stare grščine in v prevodu pomeni osebo oziroma žensko, ki služi. Prav ta izraz v povezavi s spremljevalkami pri porodu pa sta ga začela uporabljati dr. Marshall Klaus in dr. John Kennel.
Večina doul ima lastne izkušnje s porodom, vendar pa so se poleg tega tudi dodatno izobraževale in zato lahko razbremeni par med porodom, jima pojasni, kaj se lahko zgodi in jima pomaga pri skrbeh in strahovih, njeno delo temelji na ljubeči podpori nosečnici ali paru, opira pa se na izkušnje po svetu in znantsvene izsledke.

Kdaj pa so se doule prvič pojavile?
Danes je sodelovanje doule pri porodu nekaj nenavadnega, v resnici pa je bila doula najstarejša članica porodne ekipe. Iz slik, ki so jih našli na stenah, zasledimo doule v Stari Grčiji, Egiptu, na Kitajskem. V današnjem času pa se je zgodil preobrat. V Sloveniji so se po letu 1960 porodi preselili v bolnišnice, pred tem pa je ženska rodila doma, ob podpori žensk, ki jih je poznala. V porodnišnici pa je ženska pristala v neznanem okolju. Leta 1992 je nastalo mednarodno združenje doul, ki izobražuje in združuje doule po vsem svetu. Ustanoviteljica je naredila raziskavo Le še en dan v življenju žensk, ki kaže, da si ženska globoko vtisne v spomin celotno porodno dogajanje, zato je to zanjo pomembno.

Ste članica Združenja slovenskih doul - lahko poveste nekaj besed o Združenju?
Doule v Sloveniji smo se začele zbirati v novembru leta 2009, ko je predstavnica mednarodnega združenja imela izobraževanje za doule. Od takrat poglabljamo naše druženje, mesečno se srečujemo s sestank, izmenjavo izkušenj, glede organizacije doul , udeležujemo se izobraževanj v tujini in sodelujemo s svetovno priznanimi strokovnjaki. Ob svetovnem dnevu doul pa smo organizirale tudi dogodke po vsej Sloveniji, delavnice za nosečnice …

Zakaj nosečnica oziroma par v pričakovanju otročka poišče doulo?
Predvsem zato, ker porod ni samo fizičen proces prehod otroka skozi porodni kanal, ampak tudi globoko doživetje, ki je tudi psihično naporno. V današnjem času, ko so porodi institucionalizirani, manjka ta podpora varnosti, topline in doula to nudi. Partnerji so pri porodu prav tako prestrašeni, zato doula ni le za nosečnosti, ampak tudi podpora partnerju.

Ostala vprašanja, na katera doula, Martina Judež, odgovarja v oddaji:
 • Ste mati treh otrok. Kakšne so vaše porodne izkušnje?
 • Kdaj ste se pa vi prvič srečali z doulami?
 • Ali je tudi vam pri katerem porodu pomagala doula?
 • Kako bi opredelili naloge doule?
 • Kako se razlikuje vloga babice in doule med porodom?
 • Kako čustveno stanje porodnice vpliva na potek poroda?
 • Pride doula bolj prav, če partner pri porodu ni prisoten?
 • Obstajajo morda konkretni dokazi o koristnosti doule med porodom?
 • Predstavitev statističnih podatkov- primerjava porodov ob spremstvu doule z nacionalno statistiko (tekst in grafi)
 • Kako pa slovenske porodnišnice sprejemajo doule?
 • Vemo, da porodnišnice in zdravstveni domovi organizirajo predavanja za pripravo na porod. Vendar pa tudi nekatere doule vodite priprave na porod za nosečnice in pare. Kaj lahko ženske izvedo na pripravah za porod, ki jih vodi doula?
 • Kako se naravni porod razlikuje od medicinsko vodenega?
 • Zakaj menite, da je porod v tako imenovanem razvitem svetu čedalje bolj nadziran?
 • Kakšne možnosti izbire pri porodu imajo ženske v Sloveniji?
 • Če si bodoča mamica in očka želita, da bi ju med nosečnostjo in porodom spremljala doula, kam naj se obrneta? (povem spletni naslov Združenja slovenskih doul)

PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND