Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Hipnoza in hipnoterapija

11 Boris Slivnik in Marija Hrovat sta nam predstavila hipnozo, ki v ljudeh še dandanes vzbuja strah, ker si pogosto ob tem pojmu predstavljamo odrsko hipnozo, strah, da nimamo nikakršne kontrole, in da bo nek tujec manipuliral z nami. Pa hipnoza še zdaleč ni to. Kaj hipnoza je in kako nam lahko pomaga, pa preberite oziroma si oglejte celotno oddajo.

Kaj sploh je hipnoza?
Hipnoza je stanje, v katerem naša zavest še vedno deluje, čeprav smo v drugačnem, sproščenem stanju zavesti, ki pa ni isto kot relaksacija. Hipnoza je preskok kritičnega faktorja, ki se razvija do približno 6. leta starosti pri otrocih. Kritični faktor ves čas nadzira, kaj bo šlo v podzavest. Pri hipnozi skušamo preskočiti kritični faktor, tako da lahko začnejo sugestijo delovati, kar je tudi naš cilj. Ideja hipnoze je, da se sugestija usede v našo podzavest in tam deluje. Ko začne podzavest sprejemati sugestijo, navzven deluje v naših navadah in vzorcih.

Ljudi hipnoza pogosto odvrača, se jo bojimo, povezujemo jo s spanjem, odrskimi predstavami in nezavedanjem. Vendar s tem nima povezave. Kritični faktor ima vedno nekega stražarja ob sebi, ki gleda ali bomo mi nekaj sprejeli ali ne. Vedno smo mi tisti, ki odločamo, če bomo šli v hipnozo in to sprejeli.

Kakšna pa je razlika med hipnozo in hipnoterapijo?
Hipnoterapije ni brez hipnoze. Hipnoza je pomoč pri terapiji. Mi nismo zdravilci, lahko pa pomagamo nekaj sprejeti, ampak če niste odločeni, da želite spremeniti nek vzorec, sugestije ne sprejmete in se ne bo usedla. Za terapijo potrebujemo hipnozo, vi pa sami sprejemate in odločate, kaj se bo dogajalo.

Kateri so drugi elementi hipnoterapije, poleg hipnoze?
Hipnoza je osnova, ostalo pa se prilagaja glede na razlog obiska osebe. Osredotočamo se na dogodke, ki na osebi vplivajo in mu pomagamo, da odpravi svoje neprijetnosti. Prva stopnja je, da ozavestimo dogodek, s sugestijami pa si pomagamo, da na dogodek pogledamo drugače.

Kakšna je vajina pot, kako sta se srečala s hipnozo?
Marija: mene je pravzaprav zanimala regresija, kakor tudi številne druge ljudi. Regresija pomeni pretekle dogodke v tem in preteklih življenjih. Ko sem šla k Božidarju na izobraževanje, mi je razložil, da je to en mozaik, in ker sem želela pomagati ljudem, sem se potem odločila za celotno izobraževanje. Boris: s samohipnozo sem se pravzaprav srečal že pri svojih 13-ih letih. Vse življenje me je nekako vodilo v tej smeri, čeprav je bilo veliko ovinkov. Med drugim sem se začel ukvarjati z borilnimi športi in jogo, tehnikami meditacije … vsi vidiki alternative so me zanimalo, naredil sem veliko tečajev, postal sem maser klasične, kitajske medicine in shiatsu masaže, bioenergije, reikija, ki ga še danes uporabljam, EFT … stvari se dogajajo stopnička na stopničko. Lani smo v Ljubljano postavili center profesionalnih hipnoterapevtov, naš cilj pa je, da odstranimo strahove pred hipnozo in pomagati.

Ali je hipnoza nevarna?
V prispevku bomo videli, da hipnoza ni nevarno. Tako kot spanje ni. Ljudje vidijo odrsko hipnozo, vendar ljudje, ki gredo na oder, so tisti, ki so bolj senzibilni. Ko vidimo, da se slačijo in oponašajo kokoši, je to v njihovi naravi – to bi počeli tudi brez hipnoze. Hipnotizerji poiščejo takšne ljudi. Oseba, ki se sleče, že sama po sebi nima sramu glede slačenja. Osnova hipnoze je, da imajo ljudje odločitev. Sugestija je želja osebe! Vsaka hipnoza je avtohipnoza. Vselej imamo kontrolo.

Ostala vprašanja, na katera Marija in Boris odgovarjata v oddaji:

 • Kaj pa, če se ne zbudim iz hipnoze?
 • Kakšen je občutek biti v hipnozi?
 • Bom prisiljen sprejeti  vse sugestije?
 • Na kakšen način sploh hipnoza rešuje probleme?
 • Kje je hipnoza uspešna, na kakšnih  področjih?
 • Ali je lahko vsak hipnotiziran?
 • Ali mi bo hipnoza pomagala?
 • Ali lahko uporabim hipnozo za spremembo mojega partnerja ali otroka?
 • Ali je mogoče s hipnozo vplivati na fizične težave?
 • Ne znam se sprostiti, ali bo zato hipnoza neuspešna?
 • Kakšne pogoje potrebujem za izvajanje avtohipnoze (temna soba, tišina, mir, ...)
 • Kje nam je samohipnoza v pomoč?
 • Ali lahko začnem takoj uporabljati pozitivne sugestije in kdaj začnejo delovati?
 • Ali bom lahko v hipnozi izdal kakšno osebno skrivnost?
 • Kolikokrat vas moram obiskati, da se naučim avtohipnoze?
 • Ali je mogoče, da sčasoma izgubim možnost uporabe avtohipnoze?
 • Kaj pa prejšnja življenja ?
 • Koliko obiskov potrebujemo za rešitev težav ?
 • 21. Se da s hipnozo vplivati tudi na telesne funkcije ?
 • Vprašanja gledalcev:
 • Ali hipnoza pomaga pri učenju?
 • Ali se lahko s hipnozo naučim tujih jezikov?
 • Ali je možno delati hipnozo na daljavo?

PREBERITE TUDI...
Show ZA DUŠO
Vilinski simboli
Vilinski simboli so neke vrste ideogrami – grafični zapisi idej, ki nam pomagajo, da pritegnemo energijo v naše življenje in lažje dosežemo zastavljeni cilj.
NLP_scena ZA DUŠO
NLP ali nevrolingvistično programiranje
NLP je zbirka tehnik, ki so jih uporabljali odlični komunikatorji, terapevti, podjetniki in športniki, predstavljena v zelo jasni, strukturirani obliki, ki jo vsakdo zlahka osvoji.
Bars_2 ZA DUŠO
Access Bars in Acces Consciousness
Access Bars je manualna tehnika polaganja rok na 32 točk na glavi, ki vsebujejo elektromagnetne komponente vseh naših misli, stališč in prepričanj.
DOGODKI
Meditacija s šamanskim bobnom
02.03.2018 Ljubljana Društvo Pesem duše
Edinstvena meditacija, ki prizemljuje našega duha, prinaša notranjo harmonijo in podpira prvinski jaz, da se zopet prebudi in uglasi s svetom.
» podrobno
REIKI 2
09.03.2018 Lubljana Društvo Pesem duše
Predstavitev Ustvarjalne akademije – Pesem duše®
07.04.2018 Ljubljana Društvo Pesem duše
Bodi to, kar hočeš biti.
» podrobno
Prijavite se na e-novice
Prijava ni uspela.
Vaša prijava na e-novice je uspešna.
Zahvaljujemo se vam za prijavo.
izdelava: ETREND