Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Hoja po žerjavici

hoja Naš um preprosto ne more dojeti, kako je mogoče, da se na 500 stopinjah celzija ne opečemo. Starodaven ritual hoje po žerjavici nam je predstavil gospod Franjo Trojnar, ki je izvedel že več kot 300 delavnic in čez žerjavico popeljal več kot 7.000 udeležencev.

Kaj je ritual hoje po žerjavici?
Ritual hoje po žerjavici je starodavni ritual, ki se uporablja po vsem svetu. Namen je prebuditi energijo, čistiti se z elementom ognja ter preseči strahove. Pri nas je bolj znan po tem, da presežemo omejujoča prepričanja. Večkrat slišimo, da ti mogoče, ko pa se udeležimo delavnice, spoznamo, da je mogoče in ta izkušnja nam potem pomaga v življenju, ko nas nekdo prepričuje, da nekaj ni mogoče. Imamo več samozaupanja, večji občutek lastne vrednosti.

Od kod izvira ritual hoje po žerjavici?
Hojo po žerjavici izvajajo po vsem svetu, tako v Afriki, Indijanci, šamani, Rusiji, vseh državah sveta, vsak na svoj način. Osnovni namen pa je vselej isti, čiščenje z elementom ognja in dvig energije.

Kako potekajo priprave za hojo po žerjavici?
Gledalcem vsekakor ne bi priporočal, da eksperimentirajo brez priprav. Pred hojo po žerjavici imamo 6 do 7 ur priprav, ki potekajo v skupini. Osebno sem vodil že več kot 300 delavnic, od majhnih skupin z le 5 do 10 ljudi, pa do zelo velikih, tudi 300 oseb naenkrat. Zavedam se, da so priprave ključnega pomena. Imajo 3 osnove komponente: teoretični del, v katerem obrazložim celoten proces, drugi del so vaje sproščanja in prepuščanja. Pomembno je, da se sprostimo, se iz razuma pomakniti v srce, saj nam razum govori, da to ni mogoče. Tretji del pa poteka okoli ognja, ki gori približno 2 uri ali nekoliko več. Če hodimo po žerjavici okoli 21. ure, ga zakurimo okoli 18. ure.

Priprave potekajo okoli ognja, povezujemo se z njim, plešemo okoli ognja in naše strahove mečemo v ogenj. Tako postajamo eno z ognjem. Pogosto me ljudje sprašujejo, kako je možno, da se ne opečemo. Priprave služijo temu, da se pripravimo in postanemo eno z ognjem. Poznamo sicer fizične zakone, zaradi katerih ne moremo postati eno z ognjem, vendar večurne priprave omogočajo to, da počasi drsimo iz fizičnih v duhovne zakone, ki nam omogočajo, da postanemo eno z ognjem. S pripravami počasi izklopimo naš razum, se veliko smejemo, družimo, prebujamo energije in tako imamo tudi lažjo povezavo z ognjem. Na začetku se spoznamo z osnovnimi stvarmi in korak po korak se povezujemo. Zadnja vaja, ki jo izvedemo približno pol ure pred hojo po žerjavici, je najbolj pomembna in predstavlja približno 40 %, vendar je ne bi mogli izvesti brez predhodnih priprav.

V kakšnih krajih se to običajno izvaja?
Običajno izberemo nekoliko odročne kraje, ki so v naravi in nam omogočajo popoln mir. V teh krajih se lahko pripravimo, da nas ljudje ne motijo, da nimamo gledalcev, ki bi nas motili z nepotrebnimi pripombami. Izvajal pa sem tudi hojo po žerjavici na celjskem sejmu, kar je bilo zame in udeležence precej stresno, kar pa je svojevrsten izziv. Najlepše pa je, ko smo v naravi, ob gozdu ali reki, saj imajo tako ljudje možnost, da se povežejo z naravo in tudi na drugačen način cenijo izkušnjo.

Ali lahko vsak to zmore?
Tisti, ki se odloči. Vsak, ki ga to zanima. Oseba, ki je to ne zanima, pa bi bila moteča pri procesu priprav. Ljudje, ki jih je strah, veliko govorijo, kar se lahko kaže v obliki neumestnih pripomb ali vprašanj. Namen žerjavice pa je sama izkušnja, transformacija strahov v samozavest. 

Kako je možno, da udeleženci bosi prehodijo žarečo preprogo?
Ja, to je najpogostejše vprašanje. Možno je, da postanemo eno z ognjem, kar nam omogoča duhovni zakon, ki ga je težje razložiti kot fizikalne zakone, ko nekaj stehtamo, izmerimo z metrom ali podobno opredelimo. Gre za občutek povezave z ognjem. Da lahko hodimo po žerjavici, začnemo najprej s pisanjem svojih strahov in dvomov na listek, ki ga potem vržemo v ogenj. V rituali potem ti strahovi izgorijo. Običajno strah nosimo nekje na telesu: vas stiska v prsih, trebuhu, grlu, glavi ali imamo dvome. Vse strahove prepoznamo, jih ne odganjamo, ampak gremo v sam strah. V veliki skupini imamo veliko energije in udeležence spodbujam, da gredo pogledati, kaj je v samem centru njihove strahu. Strah pa je znotraj votel, zunaj pa ga ni. Ko se enkrat upamo  iti pogledati v sam center strahu, ugotovimo, da je strah nekaj, kar smo si s svojim odraščanjem in socializacijo zgradili. Imamo tiste strahove, ki nas varujejo pa tudi tiste, ki zavirajo razvoj naših sposobnosti in talentov. Te omejujoče razgradimo.

Ostala vprašanja, na katera gospod Franjo Trojnar odgovarja v oddaji o hoji po žerjavici:
 • Zakaj se ljudje ne opečejo?
 • Kako velike so  skupine za hojo po žerjavici?
 • Zakaj se ljudje udeležujejo ritualov hoje po žerjavici?
 • So omejitve v starosti?
 • Česa je udeležence po navadi najbolj strah v tem ritualu?
 • Kaj s tem pridobimo, če se udeležimo rituala hoje po žerjavici?
 • Kakšne vrste strahov in dvomov  so najpogosteje prisotne pri udeležencih?
 • Kako presežemo dvome v lastne sposobnosti?
 • Na kakšen presežemo strahove in omejujoča prepričanja?
 • Kakšna je pri tem vloga skupine?
 • Pri ritualu hoje po žerjavici veljajo fizični ali duhovni zakoni?
 • Ali res prebudimo tudi notranji ogenj?
 • Kako ritual vpliva na dvig samozavesti in občutka lastne vrednosti?
 • Ali smo res po tem ritualu nekaj časa  v lepih energijah in hitreje uresničujemo naše srčne želje ?
 • Kašen vpliv  pri tem ima  pozitivno razmišljanje?
 • Ali delate samo za duhovne skupine ali tudi za podjetja?
 • Se lahko pri vas  naroči darilni bon za rojstni dan ali kakšno drugo priložnost?

PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND