Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Joga smeha - s smehom do zdravja

Joga_smeha_scena Ali poznate zdravilno moč smeha? Da je smeh pol zdravja, pravi tudi Toni Amrit Ivanšek, gost, ki nam je predstavil metodo, ki se imenuje joga smeha.  

Kaj je joga smeha in kdo jo je iznašel?
Joga smeha pravzaprav ni nič novega, kot jo poznamo danes, pa jo je ustanovil Indijec, dr. Madan Kataria, družinski zdravnik, ki je opazil, da je pri različnih bolezni pri pacientih drugačen učinek, če se jim približa z nasmehom, ljudje se bolj odprejo in lažje se poveže z njimi. Smeh ja nato začel vključevati v svojo prakso, organizirati skupine in začel s klubi smeha, v okviru katerih so si najprej pripovedovali le šale. Indija je zelo razdrobljena država in takšni vici so hitro prešli na osebno raven, za kar je ocenil, da ni v redu. Z ženo sta nato skupaj oblikovala osnutek vaj, ki sta jih začela predajati naprej in od leta 1993 je to postalo svetovano gibanje. Joga smeha je prisotna v vseh državah sveta in vse ves raziskav potrjuje pozitivne učinke smeha na posameznikovo zdravje. 

Kakšen je koncept joge smeha?
Osnovni koncept joge smeha je, da za smeh ne potrebujemo razloga, ni potrebno, da smo srečni, slišati šale. Joga smeha deluje na fizični organizem in je fizično orientirana vadba. Naši možgani ne prepoznajo, kdaj je dejansko nekaj smešno in kdaj se prisilno smejejo, prepoznajo le mišice, ki delujejo pri smehu. Že če so kotički ust povešeni navzgor, naši možgani sprožijo hormone, ki delujejo pri smehu.

Kakšni so učinki joge smeha?
Učinki joge smeha raziskujejo že od leta 1993. Na Stanfordski univerzi so raziskovali fizične učinke smeha na telo in ugotovili, da je 1 minuta aktivnega smejanja podobno kot 10 minut na veslaški napravi, toliko energije se takrat sprosti. Sami učinki pa so na fizični ravni zmanjševanje pritiska, sproščenosti organizma, deluje proti bolečinam, poglobi se naš dih, ker preplitko dihamo, naš obraz postane bolj sijoč, lažje prepoznamo neke situacije v življenju, ki se nam dogajajo, lažje se soočamo s stresom, bolj smo pozitivni, tudi v neki slabi stvari lažje prepoznamo nekaj pozitivnega ali nek nauk.

Za koga je primerna joga smeha?
Pri jogi smeha ni starostnih omejitev, primerna je od leta 0 do konca življenja. Primerna ni edino po kakih operativnih posegih, da se ne izvaja tako aktivno.

Kje izvajamo jogo smeha?
Jogo smeha izvajamo v skupinah ali ko smo sami, najbolj učinkovita pa je, ko delujemo v skupini, ker te potegne že energija skupine, samemu se je morda težje sprostiti. V skupini te prežame ta smeh in energija radosti in te dvigne, veliko boljši učinki so.

Dr. Madana Kataria pogosto sprašujejo, kako naj se začnejo smejati, njegov odgovor pa je: »You have to fake it, until you make it.«

PRISPEVEK O JOGI SMEHA

Smejalna joga je kombinacija gibalno-vokalnih vaj, iger, dihanja, ter globoke sprostitve po približno 30 minutah intenzivnega smejanja z vmesnimi dihalnimi oddihi.
Joga smeha širi radost. Osvetli naše življenje kot plamen, ki nam je sposoben povrniti moč in namen. Skozi vaje joge smeha se z lahkoto odpremo naravnemu toku radosti, ter si povrnemo zdravo otroško igrivost. Radost skozi smeh je ena najhitrejših poti k pozitivni naravnanosti uma. S pozitivno naravnanostjo uma pa svet hitro postane čudovito mesto življenja. Radost nas uči uživati v tem, kar nam prinaša ta dan in vsak dan. Našemu življenju daje pozitiven nov namen in pomen.

Ko smo radostni, se naš življenjski fokus spremeni. Izgine ne-zadovoljstvo in sovražnost. Spoznamo, da je bogastvo življenja povezano s služenjem drugim z brezpogojno ljubeznijo, spoštovanjem, vrednotenjem, prijaznostjo in odpuščanjem.

Smeh širi pozitivno energijo in nas vodi k vse večji odprtosti, plemenitosti, pripravljenosti pomagati bližnjemu. Pokaže nam, da smo vsi ljudje ena velika družina, vredna negovanja in cenjenja. In ko ljubimo ljudi, smo osvobojeni potrebe po vojnah in sporih. Težimo k harmoniji in miru. Gibanje klubov smeha v več kot 55 deželah sveta predstavlja eno veliko družino, posvečeno širjenju miru v svetu. (Povzeto po članku učiteljice joge smeha Mojce Morye Malek.)
PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND