PREDSTAVITEV
Ustvarjalna akademija Pesem duše - brezplačno 
Se želiš počutiti: samostojno, svobodno, mirno ...

14.9.2021  Zoom 

Več: TUKAJ

Društvo Pesem duše

Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Kabbala

Kabbala_scena O tem starodavnem nauku smo spregovorili s Tadejo Tabitho Bradaš.

Kako si se ti srečala s Kabalo?
Moje srečanje s kabalo je bilo pravzaprav naključje, vendar ker sama v naključja ne verjamem, vem, da se je zgodilo, kar se je moralo zgoditi. Predno sem se srečala s kabalo, o tem nisem imela pojma. Potem pa sem se pogovarjala s svojo supervizorko (pred tem sem namreč študirala energijsko zdravljenje v šoli Barbare Ann Brennan), kako bi lahko pomagala mojemu avtističnemu sinu. Rekla je, naj poskusim z njenim kolegom nekaj drugega. Tako sem prvič zajadrala v vode kabale. Potem se mi je zgodilo, da mi je ta kolega skušal razložiti, kaj bo delal z mojim in da mi bo poslal drevo življenja. Ko sem videla to sliko, sem ugotovila, da to sliko v svoji glavi videvam že vrsto let, vendar ne vem, kam naj jo dam. Ko sem včasih pogledala stranke, ki so k meni hodile na terapijo, sem poleg avre na njih videla še neke čudne lučke in povezave, za katere nisem vedela, kam naj jih dam. O tem se spregovorila s svojo supervizorko, ki mi je svetovala, naj pokličem Jasona, češ da je to nekaj neobičajnega – kljub temu, da nimam židovskega porekla, videvam elemente, ki so tako značilno za kabalo vsaj v širšem smislu. Jason je bil navdušen in mi rekel, da moram priti v njegovo šolo in tako sem se srečala s kabalo. Sedaj kabalo zelo intenzivno študiram 3 leta in ga živim vsak dan. 

Kaj je Kabala?
Mnogo je teorij in razlag, resnica pa je ta, da je kabala nekaj tako obsežnega, da njen pomen težko zajamemo v nekaj stavkih. Naj začnem pri tem, kaj kabala NI:
 • religija: kabalo nekateri povezujejo z ortodoksnim židovstvom, od koder izvira ta zmota.
 • filozofija: meji na filozofijo in neuk opazovalec bi lahko pogovore med kabalisti zamenjal za filozofijo.
Kabala je nauk, znanost, veda, ki raziskuje življenje, razlaga življenje, predvsem pa stvarstvo. V kabali namreč življenje pojmuje veliko širše in to imenujemo kreacija ali stvaritev. Kabala nas uči, kako stvari nastanejo in kako popadejo. Kako se razvijejo, razletijo na milijon koščkov in kako se potem nazaj sestavijo. Kabala nas uči, da vse, kar se nam zgodi, se nam zgodi zato, ker smo v neki relaciji, nekem odnosu.

Kje je izvor Kabale?
Čisto točno se to ne ve. Domneva se, da izvira še iz babilonskih časov, to je indovska tradicija, je židovskega izvora, vendar se je kabala zelo dolgo prenašala le ustno. Prvi zapisi o kabali segajo v 13. stoletje, do takrat je bila kabala zelo zaprta in omejena na ozek krog – učili naj bi se je samo moški in še to po 40. letu.

Kakšna je razlika med judovska Kabala in popularizirana Kabala?
Popularizirana kabala se je pojavila v manj kot zadnjih 100 letih, ko so se začela vrata kabala odpirati in so jo začeli študirati tudi tisti, ki po svojem poreklu niso Židje. To so prvi nastanki popularizirane kabale, danes pa je kabala razširjena na vse religije, nacije, ljudmi vse barv in ras. Del kabale je še vedno ostal zaprt, od koder tudi izvira delitev na judovsko in popularizirano kabalo.
 
Druga delitev pa ima bistveno globlje korenine, kar je na nek način temelj kabale, saj jo lahko gledamo površinsko ali pa se zelo poglobimo. Popularizirana kabala običajno kabalo jemlje zelo površinsko in jo še vedno drži na dveh polih: dobrim in slabim, pozitivnim in negativnim. Prava judovska kabala pa te delitve razume kot del celote, to ni vse, kar je.

Kdo je Shulman in kakšen je njegov pogled na Kabalo?
Innen Jason Schulman je eden prodornejših in temeljitih kabalistov na svetu. Zelo se je posvetil temu področju, je židovskega izvora in na začetku je kabalo zavračal zaradi segmenta v kabali, ki deli svet na ene in druge in ker je judovski, ortodoksni del, ki se povezuje z religijo, boga postavlja izven nas. Zato se je obrnil v budizem in kasneje v življenju začel združevati budizem in kabalizem. Če smo ločeni od boga, ven stopi naša individualnost, budizem pa na neki ravni pravzaprav zanika to individualnost. Jason je to združil in na osnovi tega ustvaril precej novo vejo razumevanja kabale (njegova šola Nondual Healing and Awakening obstaja 20 let) in zdravilske tehnike. To je definitivno človek, ki ga moraš slišati, saj je definitivno človek, ki kabalo tudi živi.

Kaj je Non-dual Kabbalistic Healing?
Non-dual Kabbalistic Healing je pravzaprav tehnika duhovnega zdravljenja, čeprav z zdravjem v zahodnem pomenu te besede nima veliko skupnega. Dolgo sem iskala drug izraz oziroma prevod, vendar ga nisem našla. To je duhovno zdravljenje, zasnovano na temeljih kabale, ki vključuje vse glavne elemente kabale: od kabalističnih svetov, drevesa življenja, stanj duše, obrazov boga. Hkrati pa povezuje vse te elemente na povsem nov način. Vse, kar se nam zgodi, kar se nam dogaja, izvira iz tega, da smo konstantno v nekem odnosu z nečem (drugimi, ljudmi, predmeti, mislimi, občutki).

Kaj je drevo življenja?
Drevo življenja je najbolj prepoznaven simbol kabale, vendar v taki obliki kot ga poznamo danes, ni obstajal večno. V zgodovini je bil drugačen, predstavljal se je v krogu, tako da so osnovni elementi vključeni eden v drugega. Malokdo pa ve, da je drevo življenja pravzaprav načrt našega življenja.  Načrt, ki se nam zgodi, če hočemo ali ne – načrt, kako je nastalo vesolje, kako je nastal kamen, kako se je naš odnos razvil, načrt stvarstva, prikazan v shematski obliki.

Kako si razlagamo drevo življenja?
Potrebno je stopiti korak nazaj in pogledati, kako stvari sploh nastanejo. Kabala pravi, da imamo 3 osnovne faze:
- akodin: faza, ko je vse kot potencial zaprto v nekem majhnem prostoru, kot seme (v majhnem želodku je načrt za cel hrast).
- nekodin: ko potencial dobi tako moč, da ne zdrži več v majhnem prostoru, se razpoči. Takrat se razleti vse iz česar je nekaj sestavljeno (raztreščenje).
- verodin: ko malo želodek pade na plodna tja, se potencial v njem napihne in poči, tako da iz njega lahko zrase prva koreninica. Skozi rast se potem nazaj združi v obliko, ki je bila zapisana in tako nastane nova kreacija.

Pri vsakem od nas najprej obstaja keter, v katerem je vse zapisano. Ko se keter raztrešči, se formira prva oblika in potem se ostalih 7 razleti na vse strani, kar je velik dar, ki ga nosimo v sebi in nam omogoča, da se razvijemo v popolnoma individualno osebo. Da pa je prišlo do raztreščenja pa je pravzaprav vir naše najhujše bolečine in trpljenja. Zaradi tega se počutimo izgubljene in osamljene.

O čem pripoveduje drevo življenja, kaj nas uči?
Samo drevo življenja nas nič ne uči, potrebno se je vanj poglobiti in pogledati, kako posamezni elementi življenja funkcionirajo med sabo. Teorija pravi, da naj bi bili vsi elementi v določenem razmerju, resnica pa je, da je pri vsakem od nas to drugače. Če pogledamo iz vidika duhovnega zdravljenja, pri stranki pogledam, kje v drevesu življenja se je osebi ravnovesje porušilo. Preko drevesa življenja lahko vidimo, kje so ravnovesja in odnosi vzpostavljeni in kje ne.

Kaj pomenijo Sfiroti?
Sfiroti so posamezne točke na drevesu življenja, ki jih je 10 in vsaka ima svojo ime in vlogo. Če pa pogledamo globlje, so sfiroti kot neka vrata, neki prehodi v stanja, ki nam omogočajo, da funkcioniramo v življenju, tako kot funkcioniramo. Vsak sfiroti v sebi nosi neko lastnost, ki je nujno potrebna za naš obstoj. Značilnost gevure je na primer meja, pravica, omejevanje, disciplina, sodba. To so lastnosti, ki jih potrebujemo za določeno funkcioniranje. Če te lastnosti vzamemo iz konteksta, bomo najbrž zelo trpeli. Če nekdo prisega le na disciplino in ne na nered, ki je lastnost heseda, gevurinega partnerja, ki nosi tudi lastnosti, kot so odprtost, prijaznost, razpuščenost, nedokončanost, voda, potem ni ravnovesja. Drevo življenja lahko gledamo precej linearno, kot sem prikazala sedaj, lahko pa tudi holistično. Čeprav ima gevura neke lastnosti in kot taka pomeni prehod v neko stanje zavesti, vendar v sebi vsebuje celotno drevo življenja. V enem samem sirofu je celotno drevo življenja.

Ostala vprašanja, na katera Tabitha odgovarja v oddaji:
 • Kaj je to moški in ženski princip? Je podobno kot Jin/Jang?
 • Kaj so Kabalistični svetovi/univerzumi?
 • Razlika med linearizirano Kabalo in holistično Kabalo?
 • Stanja duše v Kabali?
 • Če se vrnem k Non-dual Kabbalistic Healingu? Kako poteka senasa, kaj pravzaprav
 • dela NKH praktik?
 • Ali je Kabala pot k duhovnosti?
 • Ali se vsak lahko nauči Kabale?
 • Kaj je Partzufim – obrazi boga?
 • Bolečina in trpljenje sta osnovni človeški stanji! Kaj to pomeni?
 • Kaj pomeni zajeti vse, kaj pomeni enost, kako je dualnost vključena v enosti?
 • Kako je Kabala povezana z našim vsakdanom?

PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND