PREDSTAVITEV
Ustvarjalna akademija Pesem duše - brezplačno 
Se želiš počutiti: samostojno, svobodno, mirno ...

14.9.2021  Zoom 

Več: TUKAJ

Društvo Pesem duše

Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Kako vzgajati otroke

vzgoja Pišete vizitke s svojimi otroci? Ali znajo današnji otroci zavezati vezalke in se preobuti? Kaj pa uporabljati mobilni telefon? Pralni stroj? Marko Juhant, specialni pedagog, nam svetuje, kako vzgajati otroke.

Veliko ste po šolah – kaj opazite? 
Stvari so včasih malo hecne, ko opazuješ, kaj vse starši počnejo namesto otrok, pa je pri tem prav vseeno za kakšno šolo gre. Pri tem so otroci čisto nemočni. Nobene stvari ne morejo več sami postoriti. Neverjetno je, kako so otroci neuku in to ravno po krivdi staršev. Vzgoja ni, da delaš za otroka, temveč, da delaš z otrokom. Starši napačno razumejo samostojnost v šoli. To si razlagajo kot kratenje njihovih pravic. Otroci so sposobni bistveno več, toda le zaradi napačne vzgoje se ne izkoristi njihov potencial. Iz istega razloga so otroci zelo nesamostojni in nesamoiniciativni in dela opravljajo le če za njih prejmejo ukaz ali navodilo.

Marko, kakšna je tvoja pot?
Od majhnega sem bil zelo radoveden. Moja želja je bila vedno, da bi drugi delali tako, kot jaz hočem. To, kar hočejo tudi danes otroci. In imel sem srečo, da sem na tem področju res nekaj naredil. Ko sem šel v dijaški dom, sem opazil stvari, ki mi pri delu vzgojiteljev niso bile všeč in za katere sem bil prepričan, da bi jih jaz storil bolje. In to je ostajalo v meni vse do konca srednje šole. Prav zato sem šel študirat prav to smer, zraven pa je bil še študij motenj vedenja in osebnosti. Tam pa je bila stroka, ki me je resnično zanimala. Moja želja že zdavnaj ni več, da bi drugi delali po moje, temveč  želim, da bi delali v dobro ostalih, in da bi delali tako, kot sami želijo. Večina ne ve, da najbolj problematični otroci želijo le dve stvari, in sicer, da bi jih sošolci in starši imeli radi. To sta njihovi glavni želji. 

Kaj bi svetovali bodoči mami - prvič bo mama- na kaj naj bo pozorna? 
Prva važna stvar je, da ostaneta partnerja skupaj. Če ne moreta obdržati partnerstva, je pomembno, da obdržita vsaj starševstvo. Partnerja se lahko ločita, starša pa morata ostati do konca življenja. Razčistiti bi morala, kaj pričakujeta od sebe in otroka. Klasične želje so, da bi bil otrok zdrav, srečen in uspešen, vendar je vprašanje ali so to edine možne želje in ali so prave. In tega ne moreš prej ugotoviti, dokler ga ne pošlješ med druge otroke. In to lahko ugotoviš že pred šolo, če ga pošlješ v razne prostočasne aktivnosti. Seveda ti ni mar ali je otrok tam srečen, zanima te le ali je tam uspešen. Ko ga enkrat vpišeš in plačaš, otrok tja mora hoditi. Pri tem sploh ni pomembno ali bi tja otrok rad šel, temveč, da mama želi, da tja hodi. Drugo je seveda, če si otrok tja res želi in tam nepopisno uživa.

In mami otroka v vrtcu?
Otrok naj stvari, ki jih je sposoben narediti, naredi sam. Sama priprava na vrtec in začetno uvajalno obdobje  sta zelo pomembni. To  pomeni, da mama ali oče otroka odda, se na hitro poslovi in gre. Avto naj parkira tako, da ga otrok ne vidi, ko odide. Treba je prisluhniti ugotovitvam vzgojiteljic. Pri tem se je treba zavedati, da one vidijo veliko otrok, ti pa imaš le enega samega. Dobro je vprašati, za kakšen nasvet in pri tem naj vam ne bo nerodno.

Kje delamo starši napake v vzgoji?
Prva napaka je, da otroka ščitimo pred izkušnjami. Ne dovolimo jim, da bi poskušali nekaj sami narediti. Ne dovolimo jim, da delajo napake. Otroku moramo dati možnost, da doživi uspeh in neuspeh. Otrok naj dela tako, da sam pride do rezultata, ki ga želi. Ko otroka pohvalimo, mu ne rečemo »priden si bil«, saj mu s tem nismo dali nobene uporabne informacije, temveč mu razložimo, kaj je pri nekem izdelku naredil pravilno in kaj ne.

Ali je vzgoja smiselna, če otroka 5 let učiš, kako naj govori in se giba, potem mu pa 10 let ukazuješ, naj bo tiho in pri miru?
Na prvipogled je nesmiselna, po drugi strani pa ga je potrebno naučiti oboje. Če otroka v nekaj spodbujamo, se moramo zavedati, da pri tem nosimo določeno odgovornost. Otroka je treba naučiti oboje - govoriti in molčati.

Kaj pa starši, ki so prijatelji svojim otrokom – to je kar pogost koncept vzgoje?
To deluje staršem dobro. Imajo dober občutek in se ob tem dobro počutijo, kar pa ne velja tudi za otroke. Pravo prijateljstvo med otrokom in staršem  se mora začeti na koncu pubertete in mora trajati do smrti in je zelo pomembno.

Ostala vprašanja, na katera Marko Juhant odgovarja v oddaji:
  • Kako se postavlja meje otroku – kje sploh so? Kaj je meja?
  • Kako naj otroke motiviramo? Zahtevati od njih?
  • Ali je otroku potrebno plačati za opravljeno delo?

PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND