Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Kristali in minerali

Kristali_2

>> Ogled oddaje Preprosto naravno - Kristali

 

>> Nakup kristalov in kristalnega nakitaTokratna gosta, Vili in Dana Rakovc sta nas popeljala v čudovit svet kristalov in mineralov in nas navdušila z bogato zbirko mističnih prijateljev.

Kaj so minerali, kristali in kamenine?
Vsesplošno lahko rečemo minerali kot kristali, ker je to združek mineralnih snovi, predvsem pa kamenin, ki pa so spet lahko vezane na nastanek globočin, ki prihajajo na površje, vendar žal nimajo kristalnih oblik. Pri kristali pa govorimo o neki trdi snovi, ki s pravilno obliko in barvo izraža kristalno obliko.

Kakšni pogoji pa morajo biti zadoščeni, da nastane nek kristal oziroma mineral?
Kristali nastajajo še danes pri vulkanskih izbruhih globoko v zemlji, v zemeljskih razpokah. Vidimo jih tudi v rudnikih, pri obdelavi in takrat pa nastopajo določeni prostori. Kjer je ta mineralna snov, lahko govorimo o siliciju, železu in ti minerali morajo imeti svoj prostor, pritisk in pretok snovi. Recimo iz globin prihajajo tople vode v obliki pare in v tem prostoru se začenjajo tvoriti določene mreže različnih mineralov, to se pravi snov določenega silicija. V tem primeru bodo nastajali kristali kamene strele.

Kakšna pa je sestava mineralov in kaj jih obarva?
Obarvajo jih določene železove molekule ali različni drugi aluminijavih molekul, ki so primesi tej tekoči snovi pri nastajanju. Tudi določene rude imajo svoj vpliv na barvo, ki jo potem izrazi določen mineral. Recimo ta kalcit je v rumeni barvi in ga določene molekule železa obarvajo rumeno.

Kako nastane vulkanski kamen?
To je vulkansko steklo. To je mineral, ki je nastajal pri prihodu na površje in se je zelo hitro ohladil (lahko v morju), kjer ni bilo časa, da bi se tvoril v kristal. Tako hitro se je ohladil, da se je ta snov silicija dobesedno takoj strdila. V resnici je to bel čisto steklo. Imenujemo ga obsidijan, ker so pa v vulkanu še pretekle lave, je tukaj noter kisla lava. Zelo uporaben kamen proti bolečinam, namenjen pa je tudi masažam in ga uporabljajo številni wellness centri. Z njim si lahko pomagamo tudi pri zvinih in zlomih. V Sloveniji je že dognano in veliko ljudi je zadovoljnih s tem kamnom. Frekvenčno pa ta kamenina deluje kot energija zemlje. Deluje v 14 HZ, kar pomeni zdravilni učinek.

Zakaj pa ločimo minerale na kristale in kamnine?Zato ker so zunanji videzi, že izražajo določeno obliko. Govorimo npr. o jaspisu, ker je kot kamenina. Nikoli ne nastaja kot kristal in na tej podlagi imenujemo amorfni kamni, to pomeni, da iz njih nikoli ne nastajajo kristali. Tudi na našem Pohorju imamo določene kamenine, ki so globočinske. Imenujemo jih amorfne in so sestavljene iz kianita, granatov in zelenega eklogita. Imenujemo jih z enim imenom eklogit. To je združek več mineralov, ki tvorijo določeno kamenino., ker so bili pri nastanku taki pogoji, da se je pod kemičnimi postopki tvoril kristal.

Na mizi imamo raznovrstne kristale in minerale. Ali mi lahko pokažete, kateri izmed njih so kristali?
V tem primeru imamo rdeči jaspis. To je kot kamenina, ki je združek na nekem vulkanskem področju, kjer je silicijeva snov pritekla na površje oziroma med potjo je pridobila določene železove okside in ga tako rdeče obarvala. Tukaj je tudi roževec kot kamenina. Ta prihaja iz Madagaskarja in ga mangan obarva roza. Drugače je to silicij v tej barvi kot beli, vendar ga nekaj molekul mangana obarva roza. Potem bi bil tudi tale modri kalcit, ki tudi prihaja iz Madagaskarja in je spet kot amorfni kamen. V določenih kamnolomih v določenih snoveh prihaja do določenih razpok in tam so se spet aluminij ali določeni železovi oksidi obarvali z mehkim pretokom snovi.

Kaj pa tale zlati?
To je zlati pirit, prihaja iz Peruja. To je železova ruda. Pravilno ga imenujejo železov kršec. V tem primeru pirita je tudi nekaj molekul zlata. Govorimo o zlatonosnem piritu. Potem je še hematit -  železova ruda. Ta prihaja z otoka Elba v Italiji. Ta nahajališča so že izčrpana, vendar se posamezni kosi določenih mineralov oziroma hematit še lahko najdejo na površju.

Kakšna je značilnost kristalov in mineralov?
Njihovi značilnosti so v barvi, obliki in trdoti. Nekaj smo jih že omenili, med drugim kameno strelo. Ta je klasično bela, prosojna, prozorna, zato se imenuje kamena strela. Sestavljena je iz silicijevega oksida, ima pravilno geometrijsko zgradbo in je zelo popoln kristal. Lahko govorimo o univerzalnem kristalu v nekih drugih namenih, o katerih bomo še govorili.

V čem je razlika med dragimi in poldragimi kamni?
Dragi kameni so redkejši v naravi in se uporabljajo za nakit. Prvi med njimi je diamant, vendar so redki. Njihovo trdoto štejemo v karatih. Naslednji so korundi, to so safirji, rubini, takoj za njimi so pa akvamarini, ki spadajo pod berile. Imamo tudi skupine, ki se imenujejo z enim imenom, potem pa se razlikujejo po barvi. Večji del drago kamen je zato, ker ljubilejskega značaja.  Med poldrago kamenje pa se šteje skoraj vsako kamenje, ki je na produ, ker ima svojo energijo in jo tudi oddaja.

Ali je v vaši zbirki diamant?
Ja in to v posebni škatlici.

Kaj pa jantar - spada med drago ali poldrago kamenje?
To je poldrago kamenje in je fosil, sekvoj, smola, ki ima zelo velik zbirateljski efekt, predvsem med ljudmi, ki zbirajo določene jantarje iz različnih prostorov na Zemlji (na primer Afrike, Avstralije, Madagaskarja, Rusije), predvsem severnih polarnih dežel. V primeru, da vključuje tudi določene žuželke, ima še večjo cenovno vrednost, sicer se pa prodaja na gram.

Kakšen pa je namen in uporaba mineralov in kristalov?
Namenov je več. Lahko je zbirateljski namen, zdravilni, lahko ga uporabljamo zgolj za srečo, povezan je lahko z nebesnim znamenjem oziroma pripadnosti določenemu nebesnemu znamenju. Zelo širok spekter je, zakaj lahko nekdo prinese domov oziroma kupi določen mineral in ga ima nekje doma na polici ter čaka, da ga bo lahko oplemenitil oziroma ozavestil določeno osebo. Včasih sploh ne vemo, zakaj iz dopusta prinesemo domov kanček nekega kamenčka, ki nam je bil v trenutku zelo všeč. Ima svojo energijo, ki nam to potem vrača doma v prostoru. Seveda tega ne smemo zanemariti, lahko pa se zgodi, da bomo nekoč odkrili dejanski vzrok, da smo ga prinesli domov.

Na kakšen način pa sami izbiramo kamenje, če gremo v trgovino, na sejem ali plažo?
Midva na predvsem na sejmih, ko je velik spekter mineralov na mizi, priporočava vsem, da izbirajo po intuiciji ali po znamenjih.

Ali to pomeni, da kamen poišče nas?
Intuicija je zelo dobra, oziroma ljudje imamo zelo dobro intuicijo, za katero še sami ne vemo. Vsak kamen nam ni všeč, prav tako kot nam vsaka obleka ni všeč. Kamen lahko sami najdemo ali pa kamen poišče nas. Velikokrat se mi je že zgodilo, da je kamen poklical mene. Vsak dan smo drugače naravnani in vsak dan je lahko druga barva, ki jo pač potrebujemo za določene življenjske potrebe. Predvsem priporočava povezavo z nebesnimi znamenji, čeprav tudi tam ni nekega pravega pravila. Kljub temu je energetski pol določene osebe v nekem znamenju zelo pomemben. Vsako znamenje ima svojo barvo in tudi kristali so po zodiaku v tistih barvah. Ljudje različno reagirajo na te barve. Na primer jaz, kot vodnar, obožujem modre barve, ki ima številne spektre, vendar mi je le ena od teh barv stoodstotono všeč.

Ali se človeku, ki ima ognjeno znamenje, priporoča rdeči kamen (ki še spodbuja ogenj ali kakšno modro barvo, da malo umiri njegov ogenj)?Omenili ste pravi 2 barvi, povezani z znamenjem ovna. Oven je ognjeno znamenje, povezano z Marsom, zato je predvsem priporočljiva izbira karneola in je energetsko vezana na določeno energetsko polje kjer je ta oseba tudi povezana s to barvo in z energetskim centrom v njegovem telesu. V drugem primeru, na primer na fizičnem nivoju, je pa res dobro, da se ohladi ovnova napetost, in sicer z modro barvo lapisa lazolje. Ta je res očarljiv kamen, ki pomiri oziroma ohladi njegovo prenapetost in vse njegove trende ter z govorico okrepi drugi del. Lapis lazolje pomiri ovna, vendar, ker je to znamenje nagnjeno k strahu, zlata barva v kamnu deluje tudi kot zaščita in krepi samozavest pri odločanju.

Ali glede na težave lahko vsi uporabljamo kristale in minerale? Ali je to priporočljivo za vse, tudi če je človek v depresiji rabi bolj živi kamen?
Običajno smo pri depresiji povezani bolj v tem zgornjem spektru barv – vijoličnih, pomirjujočih, da umirimo to napetost, ki je nastala zaradi nekega vzroka in oslabela določeno videnje o resnici. To breme lahko nosi tudi ametist, ki je eden najlepših in najbolj priporočljivih za pomiritev njihove osebnosti prostora, ozaveščenja in oproščanja, kar pomeni, da umirimo tisto prenapetost, ki je nastala v samem okolju te osebe. Oseba lahko tak kamen, kot je ametist, nosi tudi s sabo, da ga umiri, in da lažje premisli o zadevi, ki ga je obremenila. Ta kamen nam daje jasno sliko o tej resnici, nam pomaga in nas vodi v polje, da vidimo in zato lahko tudi drugače razmišljamo.

Se pravi, da nekako umiri ta naša čustva na primer pri osebi, ki je žalostna, oziroma nagnjena k žalosti ali depresiji?
Kaj prinese do takih razmišljanj oziroma depresij je logično ampak tukaj se pa priporoča. Zelo redke minerale ali kristale priporočamo za v spalnico. Ta je edini, ki je lahko vselej ob nas in povzroči izboljšanje počutja. Sami dobro vemo, da če imamo nekaj za sabo, da čutimo, da imamo neko pomoč, se tudi zdravljenje oziroma izboljšanje počutja hitrejše odvija.

Ali se priporoča, da ametist položimo pod blazino med spanjem?
Lahko, samo bolje bi rekel v bližino. Kristal, ki je v postelji, nas ne sme motiti pri spanju. Če je v neposredni bližini od 0,5 – 1 metra od vzglavja, to pomeni, da blagodejno deluje na nas in nas nekako pomirja. Bolje kot da ga imamo čisto ob sebi, saj se lahko zgodi, da nas na začetku moti, ker ga nismo vajeni in se moramo z njim šele dodobra spoznati, našo vibracijo. S tem ko mi to uskladimo, nam lahko dolgoročno pomaga. Energetsko smo na primer lahko preveč budni, tako da zvečer potrebujemo mir.

Predvsem za ženski spol, ki je bolj čustven, priporočava predvsem kamenino oziroma kristal selenita. Selenit je sulfat sadra, trdote 2 v Mohsovi lestvici, in blagodejno deluje na pomiritev. Priporočljiv je za v posteljo za miren spanec. Zelo kvaliteten je za nemir, jezo, strah in uravnava naš notranji jin in jang. Prav glede spanja sva dobila številne pozitivne odzive oseb, ki pravijo, da jim zelo pomaga. Ne gre za to, da bi si delala reklamo, samo deliva izkušnje.

Ali obstaja še kakšen način, da bi izbrali kristal?
Če izbiramo kristal za sebe, je zelo priporočljivo, da jih imamo na izbiro, tako da jih lahko primemo v roko ter jih podržimo nekaj minut (lahko 5 minut). Prvi indikator za pozitivni izbor kristala ali kamenine je, da ga ogrejemo, kar pomeni, da se je kristal avtomatsko uskladil z našo frekvenco telesa in nam bo s tem lahko dolgoročno pomagal in ga bomo lahko nosili v žepu. V primeru, da je v trenutku hladen, pa ni rečeno, da ne bo pomagal, vendar je treba to vajo večkrat ponoviti, ker nam je zagotovo všeč pri izbiri sled barve ali oblike.

Marsikdo je mnenja, da se kristali ne smejo dotikati. Kaj vi menite o tem?
Če se ga dotikamo, potem lahko začutimo določene efekte pri dotiku. Včasih je zelo toplo, včasih hladno ščemi in špika. Midva na sejmu velikokrat sprašujeva, kaj ljudje občutijo, in odgovor je, da jih špika. To pomeni, da je ta oseba tako naravnana in je prišla s kristalom takoj v stik s tako vibracijo, na katero je tisti trenutek oseba naravnana.

Posebej dovzetni do za čutenje kristalov otroci. Ob dolgoročnem nošenju se res ne priporoča, da bi ga nekomu naprej podarili. To je del vaše osebnosti in frekvenčno deluje tako kot vi. Kamen spozna vašo osebnost.

Ali je odvisno od tega, kje kakšen kristal nosimo - ali kot nakit ali okrog vratu ali kar v žepu? Ali so to kakšne posebnosti?
Tukaj sploh ni nikakšrnih pravil. Predvsem se v prodaji največ pojavljajo obdelani, priložnostni kamni, kar pomeni, da sproti nekako čistimo našo notranjost in krepimo naše telo. V nakitu, ki je priporočljiv in ga nosijo ženske, ima zelo velik pomen, če ga oseba nosi na timusni žlezi, kar pomeni, da krepi njen imunski sistem.

Kako izberemo kristale po čakrah?
Energetski centri so neke krogle, ki se premikajo po našem eteričnem telesu in teh je 7. V teh primerih so iz različnih barvnih spektrov, kar pomeni, da lahko pričnemo na korenski čakri (na prvem energetskem centru), ki ji pripadajo predvsem rubinasto rdeči ali črni kristali in so povezani z voljo in odnosom. Druga čakra je sakralna ali spolna čakra, ki se nahaja nekaj centimetrov pod popkom in žari v oranžni barvi. To so karneolne barve, to so kremeni z določeno primesjo železa, ki ga oranžno obarva. Ta čakra nekako spodbuja našo samozavest in odločnost. V tretjem energetskem centru, ki predstavlja pleksus (sončni pletež), so pa zlato-rumene barve. Tukaj je pa samozavest in odločanje po lastni volji, veselje, radost. Tukaj je doma tudi strah, kar pomeni, da ga lahko preženem oziroma nadomestimo, saj se razblini v zlatorumenih barvah. To je rumenozlati kalcit iz Kitajske (kot majhni sončki).

Kaj pa tale jantar, kam spada?
Ta spada tudi v ta center, saj zdravi in krepi vid. Najbolj znan je citrin, katerega ljudje kar veliko poznajo in je naraven. Obdelajo ga tako, da ga žgejo in s tem pridobi rjavkasto-rumeno barvo. Je pa čudovit za radost, veselje. Se pravi citrin in kamena strela poleg ametista so glavni kristali pri izboru za ozaveščanje, krepitev samozavesti in pomiritev.

V četrtem energetskem centru je srčna čakra, v kateri prevladujeta roza barve (roževec). Takole obdelan kristal imenujemo kamenina roževca, ki ga je obarval mangan in ga priporočamo za v prostor, kjer so družine, kjer se veliko pogovarjamo, ali za podaritev nekomu, ker izraža prijateljstvo, odnos in iskrenost. Najbolj priljubljen je med ženskami. Lahko ga podarimo že tudi dojenčkom ob rojstvu, ker deluje zelo mehko. Ugodno vpliva tudi na kožo. V tem četrtem energetskem centru prevladuje tudi zelena barva, vendar gre ta po aspektu moške strani. To so smaragd, avanturin, jaspis, kloritni kremen, žad in tudi valtovin. Tako taktit kot kozmični mineral silicija, ki je enkrat padel na zemljo, imata zelo zdravilni učinek.
V petem energetskem centru je grleni center, kar pomeni, da je povezan s ščitnico, intuicijo in presnovo. Ta žleza kot taka v našem grlenem centru usmerja in ureja vse ostale žleze v našem telesu. Pripada ji svetlo modra barva, kot je na primer turkiz.

Kako se pravilno imenuje: turkiz, tirkis ali akvamarin?
Turkiz in akvamarin sta dva različna minerala. Akvamarin je silicij, turkiz pa je bakrova ruda in se razlikujeta v trdoti, čeprav oba spadata pod drage kamne. Turkiz prihaja iz Peruja, še bolj znani pa so iz Tibeta.

Šesta čakra je tretje oko (intuicija). Tukaj je povezana vijolična, indigo barva v ametistu, kar pomeni spet uvidenje resnice. Za to čakro se lahko uporablja tudi čaroit, sugalit.
Sedma je kronska čakra ali višja zavest. V tem primeru pa spet nastopajo kamena strela (kot bela), ametist, tudi lapis lazoli, kianit. Ti kristali nekako ozaveščajo višjo osebnost in nas vodijo v nov duhovni svet. Sem spadata tudi florit in moldevit, ki pa sta bolj novodobna.

Kam bi uvrstili te, ki so zlato obarvani?
Imenujemo ga dolar pirit, ki prihaja iz Kitajske. To je posebna oblika kristalov pirita v obliki dolarja. Tako se imenuje v tržnem smislu. Tigrovo oko ljudje zelo veliko poznajo. Njegova značilnost je, da pomirja oziroma koncentrira. Največ ga damo otrokom, ki so hiperaktivni .

Ali obstaja kakšen kristal oziroma mineral, ki bi bil za vse čakre oziroma za vse vrste ljudi?
Lahko bi rekel, da je za vse ljudi primerna kamena strela. Takšen silicij imamo raztopljen v možganih in v krvi, zato imamo spomin. Zato priporočava nošenje kristalov oziroma mineralov, ki vsebujejo silicij v svoji zgradbi. Hiastolit je kot vodnik v smislu vseh štirih elementov: voda, zrak, ogenj in zemlja. Tvori križ ozirom štiriperesno deteljico, kar pomeni, da nas lahko uskladi ne glede na to, ali smo zemeljsko znamenje, lahko pa nam manjkata voda ali zrak. Nošenje v žepu nam okrepi vse ostale elemente v telesu in smo nekako bolj urejeni oziroma ozaveščeni.

Od kod pa izhaja hiastolit?
Prihaja iz Avstralije in je prvi kamen aboriginov proti urokom. Priporočamo ga moškim, saj pomaga pri prebavi in prostati.

Ali obstajajo kakšni kamni, ki bolj privlačijo obilje?
Priporočamo sončni kamen, ki je naravno umeten, kar pomeni, da rjavi avanturin meljejo in mu dodajo halkopirit, ki je zlatonosen. Pri prvem pogledu deluje na človeka tako, da čuti obilje. Priporočam ga tudi kot zaščito v pleksusu. Tudi diamant je kamen obilja, vendar moramo kristale sprejemati po določenem zaporedju. Ne moremo začeti zbirati dragih kamnov, ker imajo premočno energijo, ki je naše telo ne more sprejeti in nam lahko prinaša tudi nesrečo.

Katere kristale bi priporočili za otroke, študente?
Priporočam tri kristale in sicer: tigrovo oko, ki je za koncentracijo, rodonit, ki dobro vpliva na naš spomin, in pa sodonit, ki dobro vpliva na grleno čakro.

Koliko časa naj kristal nosimo pri sebi? Za zmeraj ali le določen čas?
Kristal imamo lahko vedno s sabo, če smo si ga izbrali kot naš talisman ali kot naš vodnik. Drugače je pa zelo priporočljivo, če jih nosimo dalj časa, ker se kot kristali zgostijo z našimi miselnimi vzorci in našimi težavami in potem oni ne morejo več oddajati glede na njihovo maso ali pa naše telo ne more več sprejemati določenih bremen, ker se potem obremenijo in zasičijo. V takem primeru jih je potrebno podržati v roki in iti do hladne tekoče vode in ga vsaj minuto podržati pod tekočo vodo. Ker voda kot element očisti te naše negativne vibracije, katerih si je nabral od nas samih ali pa od okolja. Če imamo kristal na primer v kuhinji, ga moramo vsaj enkrat na mesec očistiti, če ga pa nosimo redno, ga moramo očistiti enkrat na teden. Kristale, ki jih uporabljajo bolniki za krepitev telesa, priporočamo, da se čistijo vsaj vsak drugi dan, ker takrat kristal črpa bolezen iz telesa in voda to izpere.

Kaj pa v primeru, da kristal spremeni barvo (kamena strela) ali pa se razbije?
Kristal kamene strele, ki spremeni barvo ali pa potemni, ne glede na to, kje ga imamo (v avtu, doma v žepu)  pomeni, da nas je lahko rešil določenih nesreč oziroma stanj, za katere ne vemo, kje nas čakajo.

Ali je tak kristal še vedno primeren za uporabo?
Tak kristal najprej umijemo, potem ga lahko damo v zemljo med rože ali ga v vrtu zakopljemo. Enako velja za nakit naših prednikov, katerega smo podedovali, ker ne vemo, kakšna stanja so bila v teh osebah in takrat lahko pride do tega, da nam lahko škoduje, če ga seveda ne očistimo.

Ali je kristal, ki nam je padel na tla in se razbil še uporaben?
Ta kristal za nošenje ni več uporaben, vendar pri rožah je pa priporočljiv, ker rože rabijo negativno energijo. Prihaja novi trend, kjer bodo namesto gnojila v vrtove dali kristale (kamena strela daje zagon, ter čisti in krepi zemljo). Minerali v zemlji tudi odganjajo razne škodljivce kot so miši, ker jih s svojo vibracijo odganjajo.

Ali je razlika, če kupimo kameno strelo ali naberemo surov kremen v gozdu?
Pri tem ni skoraj nobene razlike, samo kje bodo to podržali. Priporočam predvsem kameno strelo amorfno kot kamenino. Tega lahko postavimo na naše območje hiše, na vse nebesne strani, lahko na okolico naše parcele, njive in s tem nekako okrepimo energetska polja v tem prostoru. Mineralov lahko nosimo več v žepu ali pa jih imamo doma postavljene enega zraven drugega. Minerali se med seboj ne »kregajo«.

Kako minerali v prostoru delujejo in katere priporočate za prostor (za okrasitev, čiščenje)?
V prostoru, kjer se učimo, je ena vrsta kristala, kjer bivamo, pa je druga vrsta kristala. Kristal zgoščuje energije v prostoru, v smislu zraka katerega oplemeniti, kar pomeni prano. Ko kristal prinesemo domov, ta postane naš in vibrira na nas. Kristali ustvarjajo neko iskrenost v prostoru, kadar so prisotni.

Eden med najbolj priljubljenimi kristali je kamena strela. Ali je res ne smemo vsepovsod postavljati (televizija ali tam kjer so sevanja)?
Kristal kamene strele je najboljši indikator, ker ustvarja ter razblini tehnična sevanja od aparatur ali zemeljskih sevanj. Priporočamo, da je v prostoru, sploh na točkah, kjer so negativna sevanja (televizor, računalnik). Vsaj enkrat na mesec ga primemo z robčkom ali papirjem, ter ga očistimo pod tekočo vodo.

Na kakšen način pa še lahko očistimo kristale?
Kot smo že omenili pod tekočo vodo, drugi način pa je mentalni (z mislijo), z vdihom in izdihom. V levi roki podržimo kristal in vdahnemo, potem ga podržimo preko telesa in ga prenesemo v desno roko in izdahnemo. To pride v poštev za minerale, ki ne smejo biti pod vplivom vode, ko jih čistimo, to pride v poštev za malahit, ki je zelene barve in pride v poštev samo mentalno čiščenje. Tretji način pa je še z nihalom. Ta način je najbolj univerzalen, ki ga priporočam ljudem, ki ga že uporabljajo (bioenergetiki). Če bioenergetik uporablja kristale za zdravljenje neke osebe, jih mora po uporabi temeljito očistiti, saj bi drugače škodoval naslednji osebi. Ne priporočamo čiščenja kristalov v slani vodi, na soncu ali luni. Sol je tudi kristal in ima svoj zapis. Če damo kristal na sonce, prežari, to pomeni, da ta temperatura zamenja molekule in se vse to spremeni.

Kaj je eliksir, kako se uporablja in kakšen je njegov namen?
Voda kot taka sprejema zapis kristala. Če ga potopimo v vodo (porcelanasta skodelica in ne v stekleno), se v tej skodelici ta energija sprosti v vodo in se zgosti. Če to vodo popijemo (kamena strela), okrepimo telo od znotraj navzven in s tem ustvarimo notranje čiščenje. Priporočamo, da vodo popijemo na tešče, ker vsebuje veliko energije, katero bomo med dnevom porabili. Zvečer ne priporočamo pitja, ker ne moremo zaspati.

Kateri kristal pa je najbolj uporaben pri eliksirjih, da lahko cel dan delamo, in da imamo dovolj energije?
Kamena strela je tisti univerzalni kristal, lahko je tudi ametist, citrin. Po navadi si ženske želijo z vsemi tremi okrepiti svojo telo na miselnem, mentalnem, astralnem in fizičnem telesu. Predvsem si želijo shujšati. Eliksirja iz kamene strele pa ne priporočamo srčnim bolnikom. Kamena strela ima zelo močno energijo, ki lahko škoduje srčnim bolnikom.

Kristale damo v vodo in koliko časa moramo počakati?
Ko zjutraj popijemo vodo, lahko takoj nalijemo naslednjo vodo za naslednje jutro. Če pa želimo bolj blage učinke, zadostuje že šest ur.

Še vprašanje gledalke, in sicer jo zanima, kakšne čarobne sposobnosti ima moldavit?
Moldavit (vltavit) prihaja iz Češke, Moldavije in območje Vltave (okolica Prage). To je bil kozmični tektit, ki je prišel na zemljo, eksplodiral in je bil v snovi silicija. Je v zeleni barvi. Priporočamo ga v primeru ran in bolečin, poleg tega je univerzalni v ozaveščanju in pomaga urejati medsebojne odnose.

Kaj za vas pomenijo oziroma predstavljajo minerali?
Nama pomenijo predvsem ozaveščanje, odnos, razvoj in povezavo z ljudmi, ki želijo ohraniti ali okrepiti svoje zdravje, zbirke z minerali, ker s tem pomagamo celotni Sloveniji v tej povezavi in ozaveščanju, da jih bomo spoštovali z njihovim redom in kvaliteto, ki jo sproščajo v prostor.
PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND