Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Meditacija - sproščanje, umirjanje in poglabljanje vase

meditacija Meditacija je širok pojem, včasih zavit v tančico mistike in nerazumevanja. O meditaciji smo poklepetali s Cristy Žmahar, avtorico tečajev meditacije.

Kaj je pravzaprav meditacija?
Hja, to vprašanje se velikokrat pojavi. Najpogosteje ljudje mislijo, da je meditacija sproščanje, kar se sliši zelo dobro, vendar je veliko več. Je tudi sproščanje, ker uravnava našo levo in desno polovico možganov in prinese tisti občutek, ki ga dandanes pogosto iščemo – občutek miru, sproščenosti. V temu občutku, ki je prvi učinek, ki nam ga prinaša meditacija, kot človeška bitja presežemo dimenzije prostora in časa. Znajdemo se v nekem trenutku, kjer lahko umirimo misli, s čimer je v moderni dobi veliko težav, saj ves čas prejemamo veliko impulzov s strani medijev, staršev, družine in vsak ima svoja pričakovanja. Včasih v poplavi informacij izgubimo stik s seboj, kaj smo mi, kaj pravzaprav želimo. Meditacija je tisti trenutek, stanje zavesti, v katerem smo povezani s samim seboj, utišamo naše misli. Ko enkrat dosežemo ta učinek, lahko s to energijo naredimo zelo veliko za svoje življenje. Ugotovili smo že, da so naše misli zelo mogočni ustvarjalci. Če razmišljamo negativno, to nekako prikličemo v svoje življenje. Potem rečemo, pa saj sem vedel, da se bo to zgodilo, ampak to smo dejansko sami priklicali. Če razmišljamo pozitivno, je efekt, da se dobro počutimo. Meditacija je stanje zavesti, kjer smo lahko umirjeni in to energijo nato zmanifestiramo v svoje življenje. Zato sem mnenja, da je meditacija tako zelo pomembna. 

Zakaj bi se nekdo odločil, da začne meditirati?
Sama opažam, da so razlogi zelo različni: kar naenkrat se ne počutijo dobro, imajo zdravstvene težave, so pod stresom, imajo naporne odnose, finančne težave. Mislim, da je meditacija nekaj, kar te pokliče. Začutiš, da ne moreš več tako naprej in zanimivo je, da je prvi stavek vedno enak: Moram se umiriti, ne gre več naprej. Prišel je trenutek, ko se moramo ustaviti. Ljudje pogosto pomislijo na meditacijo ravno zaradi občutka, da je to mirno stanje duha in poiščejo odgovore znotraj sebe. Če oseba išče odgovore na katera koli vprašanja, je meditacija tisti prvi in morda tudi najpomembnejši korak, da poiščemo stik s samim seboj in tudi svojo duhovno resnico.

MEDITACIJA

Meditacija je ugledala luč pred 2.500 leti, ko je znameniti Buda pod luč sveta prinesel prakso, ki je danes zelo iskana, spoštovana in razširjena. Legenda pravi, da je astrolog ob Budinemu rojstvu napovedal  očetu, da bo otrok postal ali kralj ali pa -  v kolikor bo videl preveč trpljenja – velik duhovni vodja. Ker je oče za svojega sina želel močno kraljestvo in veličino, ga je dolga leta ščitil pred podobami trpljenja in zunanje resničnosti. Imel je vse, kar si je zaželel, prepovedano pa mu je bilo zapuščati ozemlje palače, v kateri je živel.  Kljub lagodnemu življenju in zagotovilu očeta, da je princ preskrbljen, je Buda čutil, da končni cilj življenja ni materialno bogastvo. Skrbelo ga je za ljudi in želel je vedeti več. Nekega dne se je princ izmuznil iz palače in obiskal bližnje mesto, kjer je videl starca, bolnega človeka, truplo in svetnika. Ti tradicionalni Štirje znaki so ga vodili do želje po iskanju smisla življenja. Po šestih letih asketskih učenj še vedno ni prišel do svojih odgovorov, zato se je odločil, da sede pod drevo in ne vstane, dokler ne doseže polnega razumevanja. V mestu Bodh Gaya je tako Buda prišel do resnic in rodila se je meditacija. Budi ni bilo nič dano, sam je moral priti do odgovorov. Kdo smo? Kaj pomeni živeti v ranljivem človeškem telesu? Budizem slavi Budo kot tistega, ki je premagal iluzije, s katerimi se vsi soočamo in našel pristno pot do sreče. Skozi stoletja se je razvilo veliko vrst meditacije, vsaka za namenom poti v notranjost in iskanja svojih resnic. Od kitajske do zen meditacije, Kundalini in transcendentalne meditacije. Vsaka s svojo posebnostjo, vsaka s svojimi učinki. Kako meditacija vpliva na naše telo, življenje, možgane, na naše delovanje? Znanstveniki preučujejo efekte meditacije in rezultati vedno znova osupnejo tiste, ki meditacijo zavržejo kot sproščanje brez učinka. Mnogo je tistih, ki pričajo o tem, kako se jim je življenje spremenilo na bolje, ko so v svoje življenje vključili meditacijo.

Nekateri pravijo, da je meditacija šport. Se s tem strinjate? 
Je pa ni. Osebno nerada sodim, kaj je meditacija in kaj ni. Moramo se zavedati, da je vrst meditacije toliko, kolikor je posameznikov na svetu. Meditacija je lahko tudi šport, ampak najprej moramo razumeti, kaj meditacija je in nato ugotoviti ali je šport lahko za nas meditacija. Če nekdo na primer teče in hkrati razmišlja o svojih težavah, potem to ni meditacija. Telo se bo počutilo dobro, ker bo dobilo veliko kisika, nismo pa umirili misli, se povezali sami s seboj in življenjem. Če vam šport to prinese, potem to je meditacija, če pa vam ne daje tega energetskega naboja tudi za nas um, je potrebno poiskati neko dodatno vrsto meditacijo, kjer bomo omogočili tudi podporo našemu umu in zavesti.

Ali bi lahko rekli, da obstaja meditacija, ki je najboljša?
Verjetno zame, sicer pa ne. Ljudje, ki izvajajo meditacije, bodo zagovarjali tehniko, ki jo izvajajo ali poučujejo sami. Kakršna koli je meditacija, je v redu. Mislim, da te potegne določena vrsta meditacije, glede na to, kar v tistem trenutku potrebuješ. Nekateri vse življenje izvajajo eno vrsto meditacije, drugi pa se bodo enkrat odločili za meditacijo z mantrami, voden meditacijo, kitajsko meditacijo. Vsaka ima svoj namen in vsaka je za nekaj dobrega, zato jih ne mara kategorizirat. Karkoli človek začuti, je zanj dobro.
Ko govorimo o meditaciji, pogosto omenjamo zavest. Lahko definirate kaj to je in zakaj je tako pomembna?
Zavest je naše delovanje, naše življenje, vse, kar mi smo. Kar jemo, pijemo, kako delujemo. Če mi delamo načrtno na zavesti, v meditaciji dvigujemo vibracijo naše zavesti, pomeni, da bo naše življenje bolj kvalitetno, naša osebnost, delovanje, naše vedenje, bodo bolj kvalitetni. To je pomembno zame kot posameznika, poleg tega pa si zamislite družbo. Območje ljudi, ki tako razmišljajo in delajo na sebi, imajo visoko vibracijo zavesti, to območje bi bilo bolj mirno, ne bi bilo potresov, negativnega razmišljanja. Zato je to tako pomembno. Mislim pa, da že v obdobju, v katerem smo, čutimo spremembo, tega ne moremo več spregledati in pomembno je, da se začnemo tega zavedati. Namesto negativnega razmišljanja, konstantnega kritiziranja drugih in razmišljanja o tem, kaj bi mogel nekdo drug namesto nas spremeniti, predajanja odgovornosti za svoje življenje, bi bilo dobro, da se vsak posameznik raje obrne navznoter, in tudi kot družba bi delovali povsem drugače.

Kdo je primeren kandidat za meditacijo?
Vsi, ki imajo pulz :) Običajno ljudje poiščemo meditacijo, ko gre nekaj v življenju izven ravnovesja . ne počutimo se dobro, nekaj se dogaja, naporni odnosi. Takrat veš, da moraš pogledati nazaj vase, ker ne moreš več tako nadaljevati. V naši ožji družini sem uspela spremljati razvoj fanta, ki je začel meditirati pri 8 letih. Mogoče otroci sicer ne potrebujejo toliko meditacije, ker se ne obremenjujejo z istimi stvarmi, kot mi. Če se začne dovolj zgodaj, se lahko vsak posameznik razvija v izjemen potencial. Ni potrebno, da gre po poti vzorcev in težkih preizkušenj. Če ga že zelo zgodaj naučimo, kako živeti v stiku s svojo resnico, mu ne bo treba po poti, ki jo ubere večina odraslih. Najprej pridobimo trdo kožo, premagamo številne preizkušnje.
Meditacija je primerna za vsakogar, ki to začuti, ni pa nekega časovnega obdobja, kdaj naj bi se začelo ali nehalo. Meditacija je način življenja.

Verjetno je dobro otroka naučiti, da počitek ni le spanje.
Tako je. Dobro je otrokom približati meditacijo skozi možnost, da na ta način odprejo svojo domišljijo. Veliko se lahko naučimo od njih, kaj nam povejo, kaj nas naučijo, kakšne stavke nam povedo včasih. Če jih lahko vodimo, da o zavestno počnejo, lahko marsikaj naredijo iz svojega življenja. Vendar je to odločitev staršev, njihova vzgoja, njihova pravica. Vsak naj se sam odloči.

Potrebno pa je tudi, da starši znajo meditirati. 
Dobro je, da se o tem poučijo. Najboljši učitelji so tisti, ki učijo iz izkušenj. Sploh pa staršem meditacija nikoli ne škodi, tudi sami imajo veliko obveznosti in obremenitev.

V katerem življenjskem obdobju je meditacija za nas najbolj pomembna?
Dokler dihamo. Vedno, v vsakem obdobju. Res je, da se za meditacijo pogosteje odločajo ljudje, ki se znajdejo v določenih preizkušnjah. Ko se situacija izboljša, malo pozabijo in spet najdejo takrat, ko je priročna. To je naravno, na dolgi rok pa je dobro, da ne pride do energijskih nihanj, ampak smo čim bolj konstantni. Ni potrebno, da vsak dan meditiramo eno uro, dovolj je 10 ali 15 minut, toliko da vzdržujemo raven svoje energije.

Kakšna je vaša zgodba? Kdaj ste se srečali z meditacijo, začeli meditirati in potem tudi poučevati?
Zanimivo je bilo. Meditacijo sem poiskala, ko sem bil resnično na dnu. Imela sem večletno obdobje, ko sem imela poškodbo hrbtenice, ko sem to premagala, je moja mama zbolela za rakom in doma smo imeli zelo težko obdobje. Mama se je nato – kot jaz rečem – pridružila nebesom in znašla sem se v žalovanju. Ko so se združile vse te moje življenjske okoliščine, se je manifestiralo tako, da sem bila blazno nervozna, morda na trenutke celo agresivna. Vedela sem, da si tega v življenju ne želim in poskusila sem neke klasične metode in svetovanje, ki mi niso pomagale. Brskala sem po internetu in naletela na meditacijo. Že po prvi meditaciji se doživela, da ne čutim več te nervoze, ki bi se lahko pretvorila v agresijo in da sem bolj mirna. Nato sem uspela ugotoviti, sem po meditaciji lažje izrazila svojo žalost ob žalovanju. Nisem pričakovala, da se bom kdaj učila. Če bi mi nekdo 5 let nazaj rekel, da se bo to zgodilo, mu ne bi verjela. Ko pa sem videla pri sebi tako mogočne rezultate, se je začelo raziskovanje, tečaji, knjige in opazila drastične rezultate ne samo konkretno na meni, ampak celotnem mojem življenju, okoliščine, s katerimi sem se prej borila leta in leta so se umirile. Potem sem šla študirati meditacijo in danes sem tukaj. Mislim, da je bilo vse skupaj namenjeno.

Kaj pa doživljamo med meditacijo? Na kakšen način sprejemamo informacije, kakšne vrste meditacij poznamo?
Poznamo zelo veliko različnih meditacij, vse pa so s skupnim ciljem, da se umiri um in telo. Najpogosteje  ljudje v meditaciji doživljajo občutek sprostitve, predihanosti in miru. Ko se znajdejo v tem trenutku, pridejo še informacije, ki so zelo različne glede namena. V meditacijo se na primer lahko spustiš z namenom, da se boš pogovoril s telesom, zakaj se slabo počuti, mogoče zato, da pogledaš, zakaj imaš finančne težave in vizualiziraš svoj uspeh. V vsakem primeru, ne glede na to, kakšna je tematika, pa meditacijo dojemamo podobno – preko občutkov, notranjega vedenja, ko preprosto vemo, kaj moramo spremeniti. Nekateri slišijo kot notranji glas, kot bi nam duša prigovarjali, ko postanemo bolj vešči meditacije, začnemo videvati tudi slike. To ne pomeni, da se okoli nas pojavi vse živo, ampak slike v notranjem očesu. Zapremo oči in če rečem pomaranča, jo vsi zagledamo pred sabo. Tako vidimo neke podobe in slike in ta videnja močno vplivajo na nas in nas pomirijo. Izkušnje so različne, ti štirje čuti pa so najpogostejši po pričevanjih ljudi.

Meditacija ni zgolj, da se usedeš in zapreš oči, ampak se lahko zgodi tudi med tekom ali kakšno ustvarjalno aktivnostjo.
Seveda. Karkoli je tisto, kar nam utiša glas misli. Zelo dober primer so umetniki in slikarji. Zanje tisti trenutek ne obstaja nič drugega, kakor slika in barve in pred njihovimi očmi nastaja neka lepota. Težko bi boljše opisala meditacijo, kakor s temi besedami. Ljudje poročajo, da se jim isto zgodi, ko so v naravi, morda opazijo ptička in pomislijo, kako lepa je narava. Ni več misli, kaj je bilo včeraj, samo trenutek, ko si v naravi, uživaš, drevesa.

Se pravi meditacija ni neka strokovna veda, ampak lahko to naravno doživljaš vsak dan.
Seveda, edina razlika je to, da so nekateri ljudje toliko izgubili stik s seboj, da ne vedo več, kaj jim to ponuja, kaj je tisto, kar jih pripelje do tega stanja in takrat se načrtno odločijo, da se bodo učili meditacije, ker želijo ugotoviti, kaj je ta občutek in tisto, kar jim to daje.

Zakaj se zgodi, da se nekateri zlahka poglobijo v meditativno stanje, drugi pa postanejo nervozni in se v tem ne najdejo. 
Pogosto je tak primer. Na prvi meditaciji me je voditeljica vprašala, kaj sem doživela, vsi ostali so videli angele in podobno, jaz pa sem razmišljala, če mi stanovanje doma gori, ker se nisem mogla spomniti, če sem ugasnila hladilnik. Do tega je prišlo, ker sem bila pod stresom, moje življenje je bilo tako 24 ur na dan. Ko se znajdemo v taki situaciji, ko se ves čas nahajamo v mislih glede preteklosti ali prihodnosti, se ne moremo umiriti. Če leta živimo na tak način, potrebujemo čas za spremembo. O takih težavah pa osebe poročajo bolj na začetku, potem pa nas praksa pripelje do tega, da se umirimo. Rezultati so v 95 % taki, da če pri nečem vztrajaš, dosežeš to mirno stanje. Včasih vidim ljudi, ki so tik pred tem, da jim bo uspelo, a če je njihovo življenje res preveč natempirano, je dobro, da se vztraja in da se umirijo.

Ali obstaja kakšna pomoč, ki so preveč nervozni, da bi se poglobili v meditaciji?
Obstaja veliko načinov. Nekateri bi najraje meditacijsko zgoščenko vrgli skozi okno. Osebno svetujem, da se začne postopoma. Če ugotoviš, da si zelo nervozen, začni počasi. Pejdi najprej na sprehod v naravo in samo dihaj, osredotoči se le na okolico in nase. Takšne osebe si pogosto ne znajo vzeti časa niti za to. Svetujem tudi sodelovanje v vodenih meditacijah, saj lažje sledimo glasu in temu, kar nam vodena meditacija prinaša. Zato so priljubljene tudi meditacijske zgoščenke. Obstaja torej več pomagal: vodene, meditacije, sprehodi v naravo, potem pa naprej, dokler ne obvladamo tega, da smo samo s sami s seboj, mogoče le malo mirne glasbe.

Po kolikšnem času pa lahko dosežemo stanje globoke meditacije in popolnoma umirimo misli?
Zelo je različno, toliko kot je posameznikov, toliko je tudi načinov. Fasciniralo me je, ko sem videla ljudi, ki so prišli na dve vodeni meditaciji in imeli zelo močne izkušnje, doživeli so globoka stanja, dobivali informacije, četudi nikoli prej niso meditirali. Določeni ljudje se tem vibracijam in temu stanju zavesti predajo takoj. Enostavno jim uspe in preklopijo. Osebno pa sem iskreno povedano potrebovala pol leta vsakodnevne meditacije, da sem prišla do nekega rezultata, ker je bilo v meni nakopičenega toliko vsega, žalosti, stresa. Včasih se pohecam, da je vesolje nekje neke mape zamenjalo, da sem postala učiteljica meditacije, ampak očitno sem mogla sama doživeti to, da lahko razumem ljudi in njihovo doživljanje. Če me vprašate za neko povprečje, po kolikšnem času ljudje res uspejo narediti rezultate in pride do stanja miru, mogoče 3 do 4 mesece predanega dela. Sama imam 4-mesečne tečaje, ljudje grejo skozi proces, doma vsak dan meditirajo in potem opazijo že kar močne rezultate. Tu ni instant uspeha. Mi smo v zunanjem svetu navajeni na instant rezultate. Največ, kar smo pripravljeni počakati, je, da delamo en mesec in dobimo plačo. To je zgornja meja. Ampak tu se moramo zavedati, da gre za naše življenje. Če vložiš 3 mesece in to obrodi rezultate za celo življenje – se vam zdi to vredno? Jaz definitivno mislim, da ja.

Ali moramo te 3 mesece meditirati 8 ur na dan, tako kot delamo v službi ali kaj manj?
Ko greste v meditacijo, je energija zelo močna, tokovi v možganih so zelo močni. Vi lahko nekaj počnete 8 ur, vendar običajno delamo raztreščeno, energija je razbita. V meditaciji to energijo skoncentriramo. Če meditirate 15 do 20 min na dan lahko dosežete tak rezultat, kakor če bi 8 do 10 ur delali nekaj, pri čemer niste z mislimi povsem pri stvari. Obstajajo tudi taki, ki meditirajo 1 uro na dan, večinoma pa, kot predvidevajo tudi vodene meditacije na zgoščenkah, 20 minut do pol ure. Zadeva zelo hitro mine in to je neko povprečje. Obstajajo ljudje, ki meditirajo tudi toliko ur dnevno, vendar ne v tem predelu sveta. Naš tempo, naše življenje nam tega niti ne omogoča.

Ali lahko z meditacijo dejansko skrajšamo čas na primer pri učenju?
Seveda. Imam tudi najstnike, ki pridejo k meni meditirati na primer pred kontrolko in dosežejo blazno stanje koncentracije in se tudi lažje učijo. Učimo se tudi po 6 ur skupaj, postanemo utrujeni, ne zapomnimo si več in takrat je dobro, da si malo obnovimo energijo, se odpočijemo misli in potem nadaljujemo. To je veliko boljše, kot če delaš nekaj na silo, pa ne gre. Boljše, da si vzamemo tiste pol ure na dan zase. Ljudje sicer pravijo, da tega časa nimajo, vendar jaz pravim, da če nimaš pol ure na dan za svojo dušo, se vprašaj, kaj bo, ko bo tebi duša rekla, da nima časa zate.

Potem duša in um v meditaciji začnejo sodelovati?
Tako je. Gre za ravnovesje. Ljudje smo nagnjeni k ekstremom. Ali samo duša in duhovnost – ti so odzemljeni, plavajo nad oblaki. Ali pa samo zemeljsko – tempo, tempo, tempo. In en in drug aspekt ni v redu. Mojster meditacije Buda je to učil. Meditacija je ravnovesje na vseh področjih našega življenja. Ko bomo enkrat to razumeli, bodo naša življenja zelo drugačna.

Kako začeti z meditacijo, kje se je lahko naučimo?
Moram reči, da je sedaj zelo veliko informacij na spletu. Ljudem je mogoče težko, da bi šli na začetku v neko skupino in vprašali, zato po različnih portalih krožijo brezplačne meditacije, ki te vodijo skozi nek proces. Tudi na moji spletni strani imam več kot 10 brezplačnih meditacij, ki si jih ljudje lahko zavrtijo in potem sami presodijo, kako se počutijo. Današnji internet je zelo dobro orodje za to. Nekateri se potem odločijo, da bodo vse življenje sami meditirali doma in tudi to je čisto v redu. Nekateri si zaželijo še nekaj več in taki se morda najprej odločijo za vodene meditacije, gredo v neko skupino, ker si vzamejo nek čas zase, izklopijo telefone (doma se še lahko zgodijo take distrakcije), energija je močnejša – več ljudi kot je na kupu z istim namenom, močnejše je. Težko to opišem z besedami , to se začuti. Kdor želi narediti še kak korak naprej, obišče potem kakšne tečaje, kjer dobijo teoretično in praktično znanje. Nekateri gredo potem lahko tudi v Indijo in tam v meditaciji preživijo kakšen mesec. Različni smo si, vsak naj gre do tiste točke, ki mu odgovarja.

Verjetno imate veliko izkušenj s tečajniki. Kakšni so najpogostejši vzroki, da se nekdo odloči za meditacijo?
Če smo lahko iskreni, mi ljudje za zaprtimi vrati najpogosteje rečejo, da pridejo, ker imajo vsega dovolj in potrebujejo čas zase. Prvi razlog je sicer, da ljudje začutijo, da so pod stresom, kar je začelo vplivati na njihov imunski sistem, slabo se počutijo, nimajo energije, kar pomeni, da je prišlo do nekega neravnovesja, zaradi česar težko delujejo. Okoliščine se začnejo odzivati in pojavijo se težave v službi, doma, v odnosih, z denarjem in ugotovijo, da mora priti do neke spremembe, preden bo nekdo zbolel. To je najpogostejši vzrok. Nekateri pa kot sami pravijo, se želijo crkljati. Želijo iti čez določen proces, skozi katerega si bodo vzeli čas zase, čeprav se jim nič takega ne dogaja. Običajno pa je neko neravnovesje skupni imenovalec, ki nekoga pripelje do tega, da se aktivno začnejo s tem ukvarjati. Ljudje običajno nadaljujejo, ker začutijo, da je dober rezultat in želijo sami delati to naprej – tako je bilo pri meni. Potem se vse le še poglablja, potrebuješ veliko znanja, če vodiš druge ljudi in podobno.

Pri meditaciji uporabljamo tudi različne drže. Je to zelo pomembno?
Nočem reči, da tega ne smeš. Osebno sem raziskovala veliko različnih vrst meditacije, ker ko sem se odločila za študij meditacije, nisem vesela, za katero vrsto se bom odločila. Na koncu sem se odločila za klasično, budistično, ampak moram vam povedati, da skoraj vse te meditacije, ki sem jih raziskovala – približno 90 %, nobena ni bila leže. Ljudje sicer najraje meditirajo leže, ampak to je potem samo sproščanje, ker ljudje ponavadi potem tudi zaspijo. Imela sem že meditacije, na katerih smo ležali in kar naenkrat slišali, da je nekdo začel smrčati. Glejte, tak človek se bo dobro počutil, ampak meditacija ne načrtno, zavestno usmerjanje energije, zavestno ustvarjanje in leže to težko dosežemo. Najpogostejše drže, ki jih učitelji meditacije spodbujajo, so drže, ki omogoča pretok energije, na primer ravna drža, sedenje (lahko tudi na stolu, da nam je lažje), lahko tudi lotosov položaj, ki ga je vpeljal Buda, skupni imenovalec  je pretok energije. Naša največja življenjska moč poteka skozi hrbtenico in če smo sključeni, energija ne more teči. Ko izvajamo meditacijo, je dobro, da sedimo, smo vzravnani, v trenutku in prisotni pri tem, kar delamo.

Omenjate energijo. Kako ta energija teče?
Ultimativna življenjska energija, steber moči, je naša hrbtenica. V hrbtenici imamo 3 spinalne centre: desni se imenuje pingala, levi ida in sredinski sushumna. Vsak center v budizmu predstavlja neko svojo moč. Če imamo preveč desnega centra, smo preveč agresivni, analitični, je bolj moška energija. Obenem je ta energija dobra, temperamentna. Levi center je ženska energija in je bolj občutljiv, nežen, hkrati pa je ta energija pomirjujoča in aktivna. Če imamo preveč enega ali drugega, ni v redu. Srednji center je naša hrbtenica in to nas povezuje z našo duhovno resnico. Pogosto ko ljudje meditirajo, rečejo, da so imeli občutek, da jih je nekaj gor vleklo – to je ta energija, ki poteka od vretenca do vretenca. V meditaciji, v kateri se zbuja ta energija, ki se zbira v trtici in pravijo, da si močan, imaš zbujeno to energijo, ki jo imenujemo kundalini. Obstaja tudi kundalini meditacija, a če poenostavim – ko si močen in samozavesten avtomatsko hodiš vzravnano. Ko te življenje potolče, nimaš energije, se ljudje sključimo. Enako je pri psih. Ko je kaj narobe, so sključeni, se potegnejo vase, sicer so vzravnani in z repo visoko v zraku. Ko meditiramo in se osredotočamo na dihanje v te centre, ki povrnejo to življenjsko moč, se nam mogoče najprej malo vrti, ampak potem se življenjska moč povrne.

To pomeni, da meditacija vpliva tudi na naše fizično telo.
Seveda. Ko začnemo meditirati, ljudje pogosto ugotavljajo, da se jim na začetku vrti. Mi smo vsi zelo nepredihani, delamo kratke vdihe in izdihe in že naše telo ne dobiva dovolj kisika, kar pa ni naravno stanje. V meditaciji pri meni začnemo s predihavanjem in to seveda zelo pozitivno vpliva na telo, saj mu dovajamo tisto, kar želi. Fasciniralo me je, ko sem raziskovala vedo psihonevroimunologijo, znanost, ki je dokazala, da so čustva, um in telo povezani. To pomeni, da če se telo ne počuti dobro, smo žalostni, raztreseni, ne moremo razmišljati. Če preveč razmišljamo, smo pod stresom, se telo ne počuti dobro, ne moreš spati, pozabiš piti. Če pa je nekaj s čustvi narobe, kar je zelo opazno pri žalujočih, njihova energija drastično pade.  Če lahko mi ta trikotnik, te tri segmente uravnovesimo, rezultat ne bo le psihično dobro počutje, ampak vsekakor tudi telesno, saj se telo odziva na nas.

Vi vodite tudi tečaje in učite meditacijo. Kakšni so odzivi?
Najpogosteje, prvi odziv je izboljšanje počutja. Na začetku, sploh v prvi stopnji je ljudem lahko težko. Nekaterim se vrti, telo jim začne sporočati vse živo, ampak jaz vedno pravim, da je potrebno vztrajati. To nima kaj početi znotraj tebe, taka energija, taka počutja. Lažje je, ko se že enkrat tega dotakneš, ker se bo sicer izrazilo skozi diagnozo. Zakaj si ne bi pomagal z meditacijo, če si lahko. Najprej poročajo o tem, da imajo več energije, najbolj drastični primer do sedaj je bil, da si je nekdo pozdravil raka. Ampak tu moramo biti zelo previdni. Jaz ne spodbujam tega, da naj ljudje meditirajo brez zdravniške pomoči. Moderna medicina je v redu, meditacija pa jo odlično dopolnjuje. Imeli smo tudi primer, da si je nekdo močno izboljšal finančno stanje, do tega, da so ljudje po več mesecih blokad dobili službo. Rezultati so različni, skupni imenovalec pa jim je tisto, kar vsi iščemo – mir. Počutijo se mirne, karkoli se jim zgodi, torej neke zunanje okoliščine, vedo, da si lahko pomagajo z razreševanjem, se pomirijo in jih zavestno uredijo. Da se ne spustimo v dramo in se nam zdi vse grozno, ampak grem v sebe, pogledamo, zakaj se je to zgodilo in kaj lahko naredimo. Če lahko brez večjega stresa urejamo naše okoliščine, je celotno naše življenje čisto drugačno.

To pomeni, da smo aktivni v svojem življenju in ne vdani v usodo.
Seveda. Ljudje pogosto iščejo nekoga drugega, ki bo za nas rešil težave, kar je pogosto tudi v naši panogi. Politika, nek čudodelni zdravilec. Miselnost je taka, da pridem k nekomu in on reši moje težave. Zadeva tako ne deluje. Zato imam veliko raje meditacijo kot da nekoga učim, torej da mu ena na ena razlagam, kaj je primerno za njegovo življenje. Nekaj je slišat, nekaj pa sam dojet in v meditaciji se nam zgodi ravno to. Čeprav nam je leta nekdo nekaj razlagal, v meditaciji dobiš ta občutek, ki postane tvoj in zgodi se nam, da si rečemo »Aha, to je to.« prevzameš odgovornost za svoje življenje. S svojimi mislimi, s svojo energijo postaneš ustvarjalec svojega življenja. Ko enkrat prevzameš nadzor za svoje življenje se ne pojavlja več občutek, da ničesar ne moreš več narediti. Ljudje so pogosto žrtve in pričakujejo pomoč drugih. Če ti veš, da imaš neomejen potencial in veš, kam ga usmeriti in kaj narediti z njim, lahko narediš karkoli iz svojega življenja. Okoliščine pa se potem odzovejo. Ljudje mi običajno rečejo, če se spremeni to in to, se bo ta oseba drugače obnašala do mene, potem bom srečen. Zato stvar ne deluje. Najprej moraš doseči notranji mir in srečo, potem se bodo okoliščine spremenile.

Kakšne izkušnje imate s Slovenci in meditiranjem?
Ja, vedno več. Zelo sem ponosna na ljudi, vidim, kakšni so rezultati. Kako pride do tega? Nekdo je začel meditirati, vidijo se učinki in ljudje širijo naprej – povejo si, kaj počnejo, kaj jim pomaga. Všeč mi je, ker je meditacija preprosta tehnika. Ne potrebuješ 333 korakov nekega postopka in zato radi meditirajo in to vse bolj. Ne glede na to, kaj ljudje mislijo, je Slovenija energetsko zelo močna država. Tudi čakre na Zemlji lahko zelo vplivajo na druge dele Evrope, zato sem vesela, da se na tem območju, konkretno pri nas, prebuja ta energija in verjamem, da jo bomo širili še naprej in čez meje.

Ali na vaših meditacijah opažate kakšen poseben tip ljudi kot so študentje, poslovneži ipd.?
Udeležujejo se vsi. Zavedati pa se moramo tega, da tudi mi, ki učimo, imamo svojo energijo. Jaz delam skupaj s Tejo Melinc in ona bo dobila svoja rang ljudi, ki jim odgovarja njena umirjena energija, medtem ko k meni pridejo zelo temperamentni ljudje, taki, ki želijo kariero, obilje in tako naprej, ker sem tudi jaz taka oseba. To je odvisno tudi od učitelja. Ne bi mogla le iz svojih tečajev sklepati, kakšni ljudje se odločajo za meditacijo, ker jaz pritegnem take osebe. Nekdo drug pa dela meditacijo z otroci, ki jo sama ne izvajam, neka tretja oseba bo imela meditacijo za poslovneže. Če pa vse to seštejemo, zaobjamemo vse ljudi.

Ste morebiti raziskovali tudi znanstveno podlago za meditacijo?
V zadnjem času je tega ogromno, članke zasledimo tudi v Times Magazine, izvajajo se najrazličnejše raziskave. Na določenem območju je na primer meditiralo 100 ljudi in v tem času je kriminal upadel. Pred kratkim so tudi ugotovili, da meditacija pomlajuje. Psihonevroimunologija je ugotovila, da so ljudje, ki meditirajo, bolj zdravi in imajo manj bolezni, povezanih s srcem. Stres namreč zelo vpliva na srce. Veliko izsledkov je povezanih z zdravjem, o čemer  najdete veliko zapisov na internetu, mogoče predvsem tuje spletne strani. Znanost prihaja do tega, že objavlja rezultate, veliko pa še bo. Osebno sem vesela, da se objavljajo znanstveni izsledki, da dobimo tudi v tem pogledu potrditev nečesa tako spoštovanega kot je znanost. Najboljši dokazi pa so tisti, do katerih pridemo sami, ko sami vidimo rezultate. Marsikaj lahko preberem, da deluje, ampak morda zame ne bo, ne glede na to, kakšni so dokazi. Zato vsakemu predlagam, da se poučuje o tem, ampak predvsem na sebi preizkusi.

Zato pa tudi obstaja toliko vrst meditacije, da vsak najde tisto, ki je zanj primerna.
Ja, res je. Ljudje o meditirale že na vse žive teme. Zadnjič sem slišala za meditacijo, namenjeno strahu pred letenjem. Posebna meditacija vizualizacije letenja in sodelovanja z angeli pri tem. Nekdo je pač na tak način premagal svoj strah pred letenjem in baje metoda zelo deluje, tako da jo moram tudi sama preizkusiti. Katerakoli meditacija je dobra. Nekateri niti ne marajo, da se jim med meditacijo ne vem kaj dogaja, ampak imajo radi le tišino in to, da so sami s sabo. Vsak mora najti svojo meditacijo. To pa tako, da poizkusiš. Preizkusi vse, kar te potegne. Jaz sem med študijem preizkušala določene vrste meditacij in potem komaj čakala, da bo konec tistega izpita. Nisem je začutila, ni v skladu z mojo energijo, čeprav je super tehnika.

Ali lahko za začetnike opišite, kakšen je postopek meditacije, kako začeti?
V primeru, da si je nekdo ogledal to oddajo in bi sedaj rad malo preizkusil meditacije, bi svetovala, da naj poskusijo nekaj čisto preprostega. Prva stvar – ko sem boste odločili za meditacijo, zagotovite, da imate sklopljene domofone, hišne zvonce, telefone. Najdite si nek kotiček, kjer se počutite mirne. Lahko ste v tišini ali pa si predvajate kakšno mirno glasbo, ki jo najdete tudi na spletu. Nekaj, ob čemer, se dobro počutite. Glasbi rečemo tudi vibracijska medicina, saj ustvarja določena valovanja in usklajevanja beta valov v možganih in že sama meditacijska glasba zelo umiri. Spomnite se mame, ki poje dojenčkom uspavanke, in jih s tem pomiri. Za začetek se ne spuščajte v težke tematike, razreševanje družinskih vzorcev, ampak greste lahko samo pogledati, kako se počutite. Lahko zaprete oči ali pa jih imate odprte in samo predihavajte svoje telo. Videli boste, kako je hecen občutek na začetku, ker nismo vajeni načrtno dihati. Nam je to samoumevno, vendar ni. Vsak vdih je darilo življenja. Greste lahko s posamezne dele telesa dihati. Zaprem oči, začnem dihati in se osredotočim na noge. Načrtno sproščam vsako mišico in potujem po telesu (noge, trebuh, hrbet …). Na koncu vidim, kako se počutim in meditacijo ponavljam. Sčasoma lahko dodamo tematike in tako naprej.
Ko začenjam svojo meditacijo, vselej najprej začnemo s sprostitvijo in predihavanjem telesa. Sama sem sicer razvila približno 50 različnih meditacij, ampak skupni imenovalec je, da se najprej sprostimo in dovolimo nekaj minut, da se povežemo sami s seboj, se umirimo, umirimo misli, izklopimo zunanje zvoke in šele potem preidemo na tematiko. Če kdaj čutimo, da smo pod stresom, se ne počutimo dobro in bi morda radi nekoga nadrli, se najprej ustavimo in 10 sekund samo dihamo. To je podobno, le da si pri meditaciji vzamemo malo več časa.

Kaj pa meditacija z odprtimi očmi? 
Meditacija z odprtimi očmi je tudi meditacija. Ljudje imajo sploh na začetku morda raje zaprte oči, ker nas okolica lahko zelo premami in zmoti osredotočenje. V meditaciji potrebujemo skoncentrirano energijo, osredotočenje nase. Lahko pa vam zaupam eno izmed mojih meditacij, ki je zame zelo močna. Prižgem si svečko in se zazrem v njen plamen. Imam svoje mesto osredotočenja. Zelo mi je všeč ogenj in svečke in dosežem tako stanje, da ko gledam to svečko, lahko v plamenu uzrem slike. Ampak to je razvoj, to dosežemo s prakso, na začetku pa je morda lažje meditirati z zaprtimi očmi. Sčasoma pa lahko uporabite tudi tako tehniko, če vam je blizu.

Kaj pa je meditacija z mantrami?
Mantre so sveti zvoki, ki prihajajo iz indijskega jezika sanskrt. Vsaka mantra je nastala kot spoštovanje do božanskega in to je tudi njihov namen. Veliko te mantre, te besede, pomenijo božanstva, i nosijo neko duhovno frekvenco. Meditacija z mantrami je zelo uspešna tudi zato, ker ti misli ne begajo. Če imaš na primer mantro, ki si jo ponavljaš, pride do usklajevanja alfa in beta valov v možganih in pridobiš fokus, sprostitev, mir v možganih in to je v bistvu transcendentalna meditacija, o kateri je toliko govora. Mantre lahko sami ponavljamo, jih pojemo, že zdravilna moč glasu vpliva na nas. Nekateri  pa radi poslušajo mantre. Res je, da mantre pripeljejo do globokega občutka sprostitve in miru, kjer vse izklopimo. Je skratka ena izmed zanimivih tehnik, ki jih je vredno preizkusiti.

Mantre so lahko posnete tudi na zgoščenki. Kaj pa menite o uporabi tega v avtomobilu?
To je spet različno od posameznika do posameznika. V mojem avtu poslušam izvajalko, ki je meni blizu in prepeva čudovite pesmi. Je pa res, da lahko pride do popolne sprostitve. Osebno sem prišla do stanja, v katerem sem lahko popolnoma mirna, ampak paziti moramo, če postanemo zaspani. To so tako mirne vibracije, da lahko voziš na avtocesti, in kar naenkrat se pojavi trenutek, ko bi lahko zaspal, zaradi česar lahko pride do prometne nezgode. Sčasoma razvijemo sposobnost, da smo hkrati v svojem centru in normalno funkcioniramo. Ljudje na primer pravijo, da želijo nenehno biti v stanju meditacije. Ampak razumeti moramo, da ko prečkamo cesto, moramo pogledati levo in desno, ne meditiraj in hodi nad oblaki. Sedaj pa prihajamo do naslednjega koraka in to je zavestno življenje. Ne samo, da si v sebi, ampak se zavedaš tudi vsega izven sebe. Ne samo, da greš čez cesto, ampak tudi lepot narave, kaj mi vesolje sporoča, ampak to razvijemo s časom, ne gre čez noč, potrebno je biti predan.

Kaj pa meditacija z vodniki? Nekateri so mnenja, da je pri meditaciji obvezno potrebno komunicirati z bitji. Kakšno je vaše mnenje?
Vodniki so najboljša projekcija nas samih. To so angeli, to so vodniki. Lažje pa si jih predstavljamo kot nekaj zunaj nas. Lažje nam je verjeti, da je to neko bitje z zlatimi krili, ki bo prišlo in nam pomagalo, kar je res, ampak to so vse naše projekcije. Sama izvajam meditacije z vodniki, ker imam rada magičnost, čarobnost, angele, ni pa to nujno. So meditacije, ki so čisto osredotočene le na našo energijo. Obe meditaciji imata enake rezultate. Ali so angeli, vodniki ali mi. Mi smo vsemogočna, ustvarjajoča duša, mi smo del stvarstva, smo bog. Vem, da je to malo težko razumeti s človeškimi možgani, ampak karkoli boste izbrali, je pomembno le, da veste, verjamete in čutite, da za vas to deluje. Tudi če recimo nekdo ne mara angelov ali ideje angelov, mu bo morda nekdo rekel, da je taka meditacija močnejša, zanj ne bo dosegla enakega učinka. Boljše je, da gre samo predihavati svoje telo in bo to zanj veliko uspešnejše.

Torej lahko sami pokličemo vodnike, ki jih začutimo ali le počnemo nekaj ustvarjalnega, vpliv na nas pa bo isti.
Tako. Jaz imam vsak dan toliko vrst meditacije. Včasih berem neko knjigo in se znajdem v stanju, v katerem sem popolnoma mirna. So seveda trenutki, ko pokličem vse žive angele, nadangele in jim rečem »Poslušajte, mi se moramo pa sedaj nekaj zmenit«. So pa trenutki, ko si želim biti le v tišini, mirna, pa tudi diham čisto počasi. V trenutku izbereš tisto, kar ti ta trenutek ponuja in ti tvoja zavest sporoča, da potrebuje. Ne se omejevati. Življenje je kot ena mavrica, zato poiščite vse barvne nianse, ki jih ima mavrica in jih vpeljite v svoje življenje.

Omenili ste tudi knjige, ki jih pišete tudi sami. So knjige nastale v meditaciji?
Kakšno dobro vprašanje, da razkrijem svojo skrivnost. Ja, definitivno. Vsakič, ko grem pisati knjigo, ne grem le pisati. Najprej sledim meditacijam, potem pa se ves čas ohranjam v določenem trenutku. Zelo avtomatsko pišem. Veliko napak naredim, lektorji se potem držijo za glavo, in to ravno zaradi tega, ker te informacije tečejo čez mene. Je pa zanimivo, da vedno, ko izdam knjigo, jo še ene dvakrat preberem, ker se ne spomnim, kaj sem pisala. Povežem se s to ustvarjalno, potencialno energijo kozmosa in sebe in pišem v takem stanju. Obe moji knjigi sta nastali na tak način in tudi tretja tako nastaja. Potem pa so vedno pomembne tudi neke izkušnje. Vedno, ko dobim informacijo, jo zapišem in običajno dobim potem še kakšno zgodbo. Vesolje tudi mene trenira in uči. Včasih ne razumem čisto nečesa, kar sem napisala in povem, da ne razumem in da naj mi pokažejo, potem se začnejo pa zgodbice. Dostikrat pa slišim to, da so ljudje tudi pri pisanju drugih zvrsti, kot so romani in fantazijske pripovedke, padli v neko stanje in videli slike, vse to pa potem zapišejo. To je stanje meditacije.

Mislite, da so na tak način nastale številne uspešnice, kot je na primer Harry Potter?
Mislim, da ja. Nisem se sicer nikdar pogovarjala z avtorico ali zasledila, da bi ona o tem govorila, ampak mogoče bi izpostavila take knjige, da so nastale kot inspiracija. Mislim, da imamo vsi to v sebi, vsak ima idejo za knjigo, vsak ima nekaj, kar bi lahko delil s svetom. Razlika je le v tem, da z meditacijo, ko zavestno ustvarjamo svoje življenje, hitreje to ugotovimo in pride to na plano. Če imam veliko skrbi, strahov in podobno, ni prostora za ustvarjanje. Ko pa enkrat odpreš zavest in pustiš domišljiji prosto pot, lahko marsikaj pride ven.

Nam lahko zaupate, kaj je vsebina vaše tretje knjige?
Ja, zanimivo. Po drugi knjigi, ki je sestavljena iz vprašanj in odgovorov, so mi ljudje govorili, da bom napisala nadaljevanje in rekla sem »Ni šans«. Že kot otrok sem bila taka, da se želela vse vedeti, mojo mami sem spravljala ob pamet z vprašanji Zakaj. V tej drugi knjigi sem zbrala na tisoče vprašanj različnih ljudi, kaj nas zanima za življenje, zakaj imamo strahove, zakaj se dogajajo krivice, kaj je meditacija, kdo so angeli, zakaj se moramo odrekati denarju … iz teh tisoč vprašanj sem dobila 44  najpogostejših in zapisala odgovore, ki sem jih pridobila skozi meditacijo in dopolnila izdajo z zgodbami. Sedaj nastaja nadaljevanje, Nebesa znova odgovarjajo. Pojavila so se nova vprašanja, poglobljena vprašanja, mogoče celo vprašanja, ki se jih najprej nisem želela dotikati, tokrat pa sem se jih; kakšen bo svet po letu 2012, veliko je sporočil z onostranstva, saj je bilo veliko odhodov, osrednji del vključuje veliko spoznanja o nebesih, kaj je življenje po življenju, sporočila angelov. Zanimiva bo, načrtujem pa objavo nekje v letu 2013. Nerada določim datum, ker je to vezano na kreativo, ampak mislim, da bo nekje med marcem in majem.
PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND