Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Metoda EFT

man-eft-forehead-fb Ste že slišali za tapkanje? Ali vam je morda bolj poznana tehnika EFT? O zdravilnih učinkih dotikanja določenih delov telesa je spregovorila Pika Rajnar.

Kaj je pravzaprav EFT?
EFT je kratica za 3 angleške besede »emotional freedom tehnique«, skratka gre za tehniko doseganja čustvene svobode. V praksi to pomeni postopek, s katerim se lotevamo svojih  neprijetnih občutkov, s katerimi načeloma ne vemo, kaj bi počeli in smo glede njih najbolj nemočni. Če se dobro počutimo, želimo, da to traja, če pa se iz kakršnih koli vzrokovpočutimo slabo, mislimo, da ni mogoče ničesar narediti. Naučeni smo bili, da nimamo kaj, da naj se ne sekiramo, naj ne bomo takšni, ne jokaj, minilo bo ali strah je okrog votel, znotraj pa ga nič ni. EFT nam da praktično orodje, da svojemu telesu fizično pomagamo, da občutki odtečejo. Metoda deluje presenetljivo hitro, ko težava ni velika, odide v nekaj minutah.

Kaj se dogaja med izvajanjem metode EFT?
Pravzaprav uravnovešamo pretok elektrike po telesu. Dotikamo se končnih točk meridianov in vsak ima svoje poti, ki so vijugaste in med sabo prepletene. Točke, v katerih se najbolj približajo površju telesa, imenujemo vsem poznane akupunkturne točke. Končne točke telesnih meridianov so tiste, ki jih pri metodi EFT uporabljamo, se jih dotikamo s svojimi prsti in na tak način uravnavamo pretok elektrike po telesu.

Kakšni so učinki metode EFT?
Končen rezultat je, da neprijeten občutek izgine, odide, odteče. Izgubi se tako,  da se ljudje potem sploh ne spomnijo, da so ta občutek imeli in jih mora na to nekdo spomniti. Fascinantno je, da se ljudje, ki so se vse življenje bali leteti z letalom ali upirali javnemu nastopanju, po tej metodi to naredijo čisto prostovoljno. Ko jih kolegi spomnijo na težave, ki so jih imeli, v tem primeru strah, se prav težko spomnijo in običajno rečejo, da ni bilo tako hudo. Metoda funkcionira tako dobro, da ne umakne le občutka, ampak nekaj več. Ne morem reči ravno spomin, sej to ostane, ampak je pa res temeljita in drži za vekomaj. EFT pogosto pomaga tam, kjer druge metode odpovejo.
To ne pomeni, da je za trajno odstranitev težave dovolj le eno takpanje. Če nek strah ocenimo na lestvici od 1 do 10, pri čemer 10 pomeni zelo močen strah, ga počasi zmanjšujemo, dokler ne pridemo do 0, kar pomeni, da ga ni več.

Ali je potrebno metodo redno izvajati? 
Ali je potrebno redno tuširanje? Načeloma ja :) Zame je EFT redna dnevna higiena. Kot skrbimo za telo, je dobro, da skrbimo tudi za pretok elektrike. Je pa to nam sedaj novo in ne vemo, kako pomembno je to. Ko ljudje začnejo tapkati, jim to postane samoumevno. Pozornost obrnejo navznoter in lahko tudi med vsakdanjimi opravili kot je tuširanje naredijo preprosto 2-minutno ponovitev.

Ali je postopek enak tako za akutni glavobol kot za depresijo?
Depresij obstaja več vrst, različni pa so tudi vzroki, da oseba pade v to stanje. Nisem izobražen psihoterapevt, sem pa sama ogromno prebrala in se izobraževala. Načeloma lahko govorim iz svojih izkušenj, ki jih je veliko. Načeloma je postopek vselej isti. Začnemo na prvi točki in nadaljujemo po ostalih ter obenem govorimo o svoji težavi. Točke niso različne za glavobol, zaprtje, tremo, zamero in podobno. Nekako imamo vsi podobne težave, v odnosih težava nastane pri pričakovanjih, koliko damo in koliko dobimo. Pri kroničnih stvareh pa vnaprej ne moremo vedeti, koliko časa bomo potrebovali za neko težavo, ker ne vemo, kje se zares nahaja in kako »debela« je. Z leti se motnje jačajo, saj se nam nabirajo stvari, mašila, navlaka, tam, kjer je pretok elektrike moten, zablokiran.

Včasih gre velik strah presenetljivo hitro – poznam primere, ko osebe niso imele le strahu, ampak fobijo, slabo jim je bilo le, da so pomislili na letenje ali kače in so znali padati v nezavest. Kljub temu so strah odpravili v le nekaj minutah. Včasih pa je strah manj viden, pa smo potrebovali tudi uro, da je odšel.

Se vam zdi metoda zanimiva? 
PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND