Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

NLP ali nevrolingvistično programiranje

NLP_scena NLP je danes zelo priljubljen način globljega razumevanja našega delovanja in obvladovanja vsakodnevnih situacij, ki nam predstavljajo stres ali omejitve. O nevrolingvističnem programiranju smo poklepetali z dr. Aleksandrom Šinigojem, ki se je šolal se je na Univerzi v Salfordu, na School of Economics v Londonu in doktoriral na Univerzi v Ljubljani. Je NLP trener, NLP coach ter predavatelj in strokovnjak na področju osebne in poslovne rasti.

Kaj pravzaprav je NLP?
NLP je praktično način, kako mi razmišljamo. Ko imam računalnik, vpišem neko kodo, in mi vrne rezultat. Pri človeškem umu pa je to drugače. Ko se rodimo, ne dobimo uporabnega priročnika, kako naj z njim upravljam. Učim se skozi to, da ko pridem pred nek izziv, naredim napako in si zapomnim za v prihodnje. V okviru NLP-ja pa dobimo praktične in enostavne tehnike za upravljanje z mislimi, čustvi in kako lahko spreminjamo naše vedenje, navade in nezavedno začnemo zavestno usmerjati, kamor si želimo. Veliko kadilcev si zavestno želi nehati kaditi, vendar tega ne naredijo. Potrebujemo mehanizme za upravljanje z umom, da nam pomaga doseči želene rezultate na katerem koli področju našega življenja. Pri NLP-ju gre za to, kako programiramo naše misli.

Kako je nastal NLP?
Richard Bandler in John Grindler sta opazovala ljudi, ki so bili v nečem odlični – npr. Virginio Satir, ki je bila uspešna družinska terapevtka. Ugotovila sta, da nekaj počne, da dosega odlične rezultate. Ljudje, ki so prihajali k njej s specifično težave, je niso imeli več, ko so odšli domov. Bila sta fascinirala in spoznala, da je to res nekaj, kar deluje. Ni jo zanimalo, zakaj deluje, ampak le, da deluje. NLP je zelo praktična metoda – ko imam izziv, uporabim tehniko, ki deluje.

Nadalje sta Bandler in Grindler odkrila Ericksona, priznanega hipnoterapevta, ki je znal odpravljati strahove, pomagal pri opuščanju kajenja, ljudje so zelo hitro spremenili moteča vedenja in navade. Posnela sta ga s kamero in zapisala način komunikacije, ki ga je uporabljal.

NLP je zbirka tehnik, ki so jih uporabljali odlični komunikatorji, terapevti, podjetniki in športniki, narejena v zelo jasni, strukturirani obliki, ki jo lahko vsakdo hitro osvoji.

Ostala vprašanja, na katera v oddaji odgovori dr. Aleksander Šinigoj:
 • Kako je lahko NLP koristen za navadnega človeka?
 • Kakšen vpliv imajo lahko omejujoča prepričanja za človeka?
 • Zadeli ste na loteriji, kako vam je to uspelo?
 • Katere tehnike se vam zdijo najbolj uporabne?
 • Postali ste eden izmed asistentov dr. Richarda Bandlerja,so-ustanovitelja NLP, kaj pomeni biti asistent?
 • Kaj naredi dobrega NLP trenerja?
 • Kakšna je povezava med Zakonom privlačnosti in NLP?
 • Kako lahko materializiramo cilje?
 • Kaj pa NLP in telepatija?
 • Kakšni so cilji za v bodoče?
 • Kakšne so stopnje po NLP in kakšen je njihov pomen

PREBERITE TUDI...
Show ZA DUŠO
Vilinski simboli
Vilinski simboli so neke vrste ideogrami – grafični zapisi idej, ki nam pomagajo, da pritegnemo energijo v naše življenje in lažje dosežemo zastavljeni cilj.
Bars_2 ZA DUŠO
Access Bars in Acces Consciousness
Access Bars je manualna tehnika polaganja rok na 32 točk na glavi, ki vsebujejo elektromagnetne komponente vseh naših misli, stališč in prepričanj.
beljakovine ZA DUŠO
Beljakovine za življenje
Dr. Iztok Ostan odgovarja: ali je boljša vegetarijanska ali mešana prehrana, kako je z dietami, kako je s prehranskimi dodatki, koliko beljakovin potrebujemo.
DOGODKI
Meditacija s šamanskim bobnom
02.03.2018 Ljubljana Društvo Pesem duše
Edinstvena meditacija, ki prizemljuje našega duha, prinaša notranjo harmonijo in podpira prvinski jaz, da se zopet prebudi in uglasi s svetom.
» podrobno
REIKI 2
09.03.2018 Lubljana Društvo Pesem duše
Predstavitev Ustvarjalne akademije – Pesem duše®
07.04.2018 Ljubljana Društvo Pesem duše
Bodi to, kar hočeš biti.
» podrobno
Prijavite se na e-novice
Prijava ni uspela.
Vaša prijava na e-novice je uspešna.
Zahvaljujemo se vam za prijavo.
izdelava: ETREND