PREDSTAVITEV
Ustvarjalna akademija Pesem duše - brezplačno 
Se želiš počutiti: samostojno, svobodno, mirno ...

14.9.2021  Zoom 

Več: TUKAJ

Društvo Pesem duše

Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Terapija s pomočjo živali

Zivali_3 V tokratni oddaji smo gostili Nino Ilič, ki nam je predstavila posebno metodo delo - terapijo s pomočjo živali.

Kaj je to - terapija s pomočjo živali?
Kot vodnica psa se profesionalno ukvarjam s tem in bi rada opozorila na pogosto zmoto, namreč ljudje radi imenujejo moje delo terapija z živalmi. V bistvu pa je to stvar sodelovanja – pes aktivno sodeluje in pomaga. Ne uporablja se kot predmet, ampak je sodelavec, ki se mora tudi sam znajti in ukrepati, še posebej ker na nekem nivoju zazna bistveno več kot jaz. Pravo imenovanje je zato terapija s pomočjo živali, ki je komplementarna in interdisciplinarna metoda, uradno uvrščena med druge zdravstvene dejavnosti, med katere uvrščamo tudi druge podporne dejavnosti, kot na primer fizioterapija. Dejstvo pa je, da terapija s pomočjo živali preseže to opredelitev, saj merimo pozitivne napredke tudi na področjih izven zdravstva. Primer tega je šolstvo, saj pomagamo na področju težav z učenjem, disleksijo in podobno.

Kakšna je tvoja vloga pri terapiji s pomočjo živali?
Terapija s pomočjo živali je terapija, na kateri so prisotne najmanj 4 osebe: uporabnik terapije, strokovna oseba (zdravstveni delavec, sociolog, pedagog …), terapevtska žival in vodnik terapevtske živali. Vodnika se nujno potrebuje predvsem zato, ker je to živo bitje, ki ni človek in ni robot. Ne moremo kar pritisniti na tipko in ga sprogramirati, on se mora sproti odzivati na vse udeležene. Terapija je v enaki meri načrtovana kot spontana. Pes mene predvsem potrebuje, da ga branim, za oporo in motivacijo.  Ko nama gre najbolj dobro se zdi, kot da sem jaz malo odveč, ker komunikacija tako gladko poteka.

Kar se tiče terapije s pomočjo živali precej zaostajamo za nekaterimi drugimi državami. Koliko pa zaostajamo s samim izvajanjem terapije s pomočjo živali oziroma v čem zaostajamo?
Zaostajamo precej – predvsem po času, kako dolgo se to pri nas izvaja ter po tem, kako resno to jemljemo. Pozna pa se tudi po tem, da ponekod dobiš terapijo s pomočjo živali na recept, kar je za nas še nepredstavljivo. Marsikdo misli, da sodi terapija s pomočjo živali med alternativno zdravljenje, v resnici pa je na nivoju fizioterapije, a je veliko bolj celostna. Na fizioterapiji se uporablja mehanske in elektronske pripomočke, pomoč živali pa ima bolj celostni učinek – dajejo nam čudovito motivacijo (za druge je lažje kaj narediti kot zase), za čarobnost dotika (v živali se nahaja življenje), ter zato, ker z živaljo nekaj dosežeš (na koncu je žival tudi obogatena z izkušnjo).

Katere živali so primerne za izvajanje terapije? S tem sprašujem tako po značaju živali kot tudi po vrstah živali, s pomočjo katerih se terapija izvaja.
Običajno so to sesalci, uporablja se sicer tudi ptičke, hrčke, zajčke in činčile. Najpogosteje pa se uporabljata konj in pes – preprosto zato, ker sta najbolj učljiva in najbolj ubogata. Doma imam tudi terapevtsko muco in lahko to potrdim. Pes je praktičen, ker lahko pride kamorkoli, pri konju je to težje.

Ostala vprašanja, na katera v oddaji odgovarja Nina Ilič:
 • Katere živalske terapevte vodiš ti?
 • Ali je tudi to, da imamo doma psa, ki nas npr. spodbudi, da gremo na sprehod, se morda tako nehote srečamo z ljudmi in ohranjamo socialne stike - ali to lahko imenujemo terapija ali je terapija zgolj delo s strokovnim delavcem, terapevtsko živaljo, in njenim vodnikom?
 • V katerih primerih pa se terapija s pomočjo živali izvaja? S katerimi skupinami ljudmi oziroma s posamezniki s kašnimi težavami?
 • Kakšna pa je bila tvoja pot - kako si postala vodnica terapevtske živali?
 • Z nami je tudi tvoj sodelavec terapevtski pes Rik. Koliko je star? Ali obstajajo skupine oz. posamezniki, pri katerih se še prav posebno dobro obnese?
 • Je Rik tvoja prva terapevtska žival?
 • Kako sta se izšolala z Rikom, da sta postala terapevtski par?
 • Je potrebno terapevtskega psa za kakšno novo terapijo na novo šolati, ali je njegovo delo rutinirano?
 • Na kaj vse mora biti vodnik terapevtskega psa pozoren, ko gre v neko institucijo na izvajanje terapije? Kakšna so določila glede zdravja in higiene?
 • Ali se vama je že kdaj zgodilo, da pri terapiji ni prišlo do ujemanja – npr. terapevtskega psa z uporabnikom ali s strokovnim delavcem?
 • Kakšni so rezultati terapije – kako hitro je opazen napredek, kakšni so cilji, ki jih vidva z Rikom lahko dosežeta ali pa, ki sta jih že dosegla?
 • Bi si želela izvajati terapije še s katerimi drugimi živalmi – npr. konji, ali je to preveč kompleksno delo in se je bolje posvetiti le eni živali?
 • Imaš poleg Rika še kakšnega psa terapevta?
 • Na začetku si omenila, da terapija s pomočjo živali presega zgolj medicinsko stroko. V katerih strokah se še lahko uporablja?
 • Imaš morda kakšno idejo, kaj bi se še dalo?
 • Koliko pa je zanimanja za terapijo s pomočjo živali? Ali te kličejo institucije ali posamezniki za pomoč?
 • Ali smo Slovenci odprti za tovrstno zdravljenje ali moraš biti zelo prepričljiva, da se odločijo za sodelovanje s tabo?
 • Zakaj si se odločila za profesionalno pot v terapiji s pomočjo živali. Ali to pomeni, da si manj s srcem pri delu ali več?

PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND