PREDSTAVITEV
Ustvarjalna akademija Pesem duše - brezplačno 
Se želiš počutiti: samostojno, svobodno, mirno ...

14.9.2021  Zoom 

Več: TUKAJ

Društvo Pesem duše

Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA DUŠO

Vastu - urejanje bivališča

Vastu_scena Gospa Marta Perčič nam je predstavila starodavno znanje o Vastuju, ki so ga zapisali modreci, izvira pa iz višje zavesti.

Kaj je Vastu, kako bi ga ti opisala?
Najbolj enostavno je takole: ajurveda je medicina za naše telo, vastu pa medicina za naš prostor. Pomaga nam, da ga uredimo tako, da se v njem kar najbolje počutimo, nam da energijo, da se odpočijemo, nam daje mir, zdravje in blagostanje. Zanimivo je, da naredimo analizo ali lahko bi rekli natalno karto vastuje – že na podlagi tega lahko ugotovimo, kakšne težave imajo stanovalci – ali je to zdravje, težave v zakonu, nerazumevanje, slab odnos z otroki ipd. izjemno zanimivo je, ker lahko že s prerazporeditvijo prostorov to odpravimo in tudi stanje prebivalcev se spremeni. Vastu poskrbi, da je vseh 5 elementov v ravni pravi meri prisotnih. Če ima neka oseba dobro natalno karto in slabo bivališče, se ta ne bo mogla tako dobro izraziti. In obratno – če ima slabo natalno karto, ampak dobro bivališče, bo tisto slabo samo malo slabo oziroma lahko marsikaj spremenimo. To je dodaten sloj, preko katerega lahko boljše zaživimo svoje življenje.

V svojem telesu se dobro počutimo, če zanj dobro skrbimo. Če pozabimo, da se meje našega telesa razširijo preko kože na naše bivališče, lahko podobno gledamo tudi nanj. Naše stanovanje moramo razbremeniti predmetov, ki jih ne uporabljamo in smo nanje čustveno vezani in jih težko damo iz rok. Vsake toliko časa oddamo, česar ne potrebujemo, odnesemo smeti, stvari, od katerih se težko ločimo, pa damo na JZ del stanovanja. Na ta del prestavimo tudi omare, težke predmete, kavč.

SV del našega stanovanja naj bi bil čim bolj prost, prehoden, zračen, če imamo tam okna, čim več zračimo, naj bo ta del čim lažji, razbremenjen in lahek.
SZ: sem obesimo nekaj, kar miglja, zvončke, saj to predstavlja element zraka.
Na JZ del pa postavimo svečko, plamen, saj tako poskrbimo za ravnovesje v stanovanju.
Center stanovanja naj bo čim bolj razbremenjen, predmete poskušamo prestaviti drugam.
Spalnica: pomembno je, kam je obrnjena naša glava. Večina meni, da je najboljši sever, ampak v resnici je najbolj optimalen vzhod. Zaradi zemeljske polarnosti, energetski tok teče od severa proti jugu. Če ležimo v tej smeri, se praznimo, namesto, da bi se polnili. Najprimernejši  je vzhod, v redu je tudi jug, zahod pa včasih ja, včasih ne. SV del spalnice poskušajmo razbremeniti in težke predmete prestaviti na JZ. V spalnici preživimo tretjino življenja, zato je najpomembneje, da je ta prostor dobro urejen.

Kako si se ti srečala z vastujem?
Skozi študij različnih področij, ki jih raziskujem, na primer djotiš in joga, sem se srečala tudi z vastujem. Profesor je večkrat omenil, da z djotišem včasih ne moremo vsega doseči, in da je potrebno delovati tudi na prostor, kar pa me je zanimalo že v času študija urbanističnega urejanja prostorov.

Kakšna je razlika med Feng šui in Vastu?
Feng shui je na zahodu veliko bolj poznan. V resnici je vastu staro znanje, že več koz 5.000 – 6.00 let, za katerega pravijo, da ne izvira iz ljudi, ampak višje inteligence, ki so ga modreci zapisali, da se ne bi pozabilo. Znanje se je uporabljalo v starodavni Indiji, ki je prehajala tudi na Kitajsko, kjer je nastal feng shui, ki se večinoma ukvarja z energijami v prostoru, vastu pa je širša znanost, ki obsega veliko širše področje: kombinacija ljudi, karme, duhovnih vidikov, fizični in tudi energetski vidiki obstoja. Feng shui je sicer zelo upiraben dandane, ampak ožje usmerjen, poleg tega pa je določene stvari priredil: sever na primer po feng shuiju ni dober, kar razlagajo po tem, da so s severa vedno prihajalo hladni vetrovi, zato ga zapirajo.

Omenila si natalno karto, kaj imata še skupnega vastu in djotiš?
Gre za preplet znanj in istega vira. Oba obarvanata 5 osnovnih elementov, ki naj bi bilo v našem telesu v pravilni razporeditvi v našem telesu in enako v bivališču. Če si nekdo zares želi uspeti v življenju, mora natalno karto poklopiti z bivališčem. Kar manjka v natalni karti, pojačamo v bivališču in obratno.

Kje 5 elementov najdemo v našem bivališču?
Na SV je element voda, zato bi bilo dobro, da je posoda z vodo.
SZ je element zrak, zato je dobro, da je tam dobro postavljati zvončke, mobile, zunaj gugalnica ali trampolin.
JZ je element zemlja, težke, statične stvari.
JV je element ogenj, kar bi predstavljala peč na centralno kurjavo, električni elementi v kuhinji, lahko tudi svečka.
Eter pa predstavlja prazen prostor v sredini, predstavlja vse, kar prežema, zato naj bi bil prazen.

Tudi posamezne predmete lahko obravnavamo skozi elemente. Za računalnik bi lahko rekli, da predstavlja element zemlje, ker je težek, element eter, ker nam predstavlja znanje, ogenj, ker ima elektriko, ki ga napaja in zrak, ker ima ventilator.

Vemo da je sonce vir energije in življenja -  kako pomemben je vpliv sonca na bivališče po načelih vastuja.
Sonce je zelo pomemben elemente za naše zdravje. Vastu ga zelo poudarja in mu daje velik pomen, najbolj koristno je jutranje, vzhodno sonce – tam več oken, več svetlobe. Jutranje sonce je najprej vijolične barve, potem indigo, modro, zelena, oranžna in rdeča, kar sovpada s čakrami, enako barve si sledijo tudi v mavrici.

Ostala vprašanja, na katera gospa Marta Perčič odgovarja v oddaji:
 • Očitno gre za prepletanje vedskih znanj. Morda obstaja povezava Vastuja z ayurvedo?
 • Kaj pomenijo smeri neba za naše bivališče?
 • V Vastuju se omenja Vastupuruša- kdo je to?          
 • Kako naj bi bili torej razporejeni naši prostori?
 • Kaj pa okolica, je tudi tu pomembno kako jo oblikovati?
 • Kaj pa vpliv ceste ali vode v okolici?
 • Ali obstaja idealna oblika hiše oz. sobe?
 • Lahko tudi v bivališču govorimo o polarnosti kot npr jing-jang, moški in ženski princip?
 • Kaj pa ječi-ju oz. Prana?
 • Lahko kaj poveš o barvah- ali imajo kak vpliv?
 • Kako konkretno naj se oblikuje kuhinja-razpored in kaj je še važno?
 • Večina nas že ima dokončana bivališča-kako pa v teh primerih-kako si pomagati?
 • Obstaja idealen razpored prostorov?
 • Nič še nismo rekli o materialih za gradnjo- lahko o tem še par besed?
 • Kako bi izgledalo svetovanje če si npr. jaz želim izboljšati stanovanje, kaj lahko pričakujem od takega svetovanja in kako poteka?
 • Ali obstaja v svetu kaj zgradb zgrajenih po principu Vastuja in kje? 

PREBERITE TUDI...
Neprizemljenost ZA DUŠO
Neprizemljenost
Neprizemljenost pomeni, da je blokiran dotok spodnje zemeljske energije. Se pravi, da človek ni povezan, nima povezave z zemeljsko energijo. Zaradi pomanjkanja zemeljske energije ima težave pri uresničevanju idej.
Karmična diagnostika ZA DUŠO
Karmična diagnostika 2. del
V tokratni oddaji Zoran Zavor in Urška Korun nadaljujeta s pogovorom o karmični diagnostiki od prve oddaje Preprosto naravno - Karmična diagnostika. Med drugim spregovorita o karmi, ljubezni, denarju, vezanosti, vplivu staršev na otroka itd.
Karmična diagnostika - oddaja Preprosto naravno ZA DUŠO
Karmična diagnostika
Karmična diagnostika je energijska metoda ugotavljanja vzrokov za težave. Treba je vedeti, da v vesolju vse deluje po principu absolutne harmonije. Vse kar vidiš, vse kar čutiš, je ustvarjeno po tej harmoniji.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND