Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA TELO

Aromaterapija

Aromaterapija-Preprosto naravno Tokratna oddaja je namenjena čarobni moči aromaterapije, o čemer nas je poučila gostja Maja Šantl.

Aromaterapija je veda, znanost, lahko bi rekli tudi umetnost zdravljenja, ki je veja komplementarnega zdravljenja, ki človeka obravnava holistično, celovito. Uporablja eterična olja aromatičnih rastlin za vzpostavljanje, ohranjanje zdravja in dobrega počutja na vseh ravneh – fizični, čustveni, mentalni in duhovni. Lahko bi rekli, da je aromaterapija multifunkcionalna, saj jo lahko uporabljamo v najrazličnejše namene.

Kakšne vrste aromaterapije poznamo? 
Poznamo dve glavni veji aromaterapije:
  • Francoska aromaterapija: poznana tudi kot klinična aromaterapija, pri kateri velja, da moraš biti zdravnik, če se želiš z njo ukvarjati. Zdravniki imajo možnost izbire specializacije aromaterapije po zaključku splošnega dela študija, potem lahko aromaterapijo predpisujejo tudi za notranjo uporabo.
  • Angleška aromaterapija: pri tej veji ni mogoče predpisovati aromaterapije za notranjo uporabo. Angleška veja se uporablja le za nanos na telo in vdihavanje, ne smejo pa se eterična olja uporabljati za notranje.
Kako dolgo obstaja aromaterapija?
Aromaterapija je prisotna že zelo dolgo, uporabljale so jo že stare civilizacije, predvsem te aromatične rastline in začimbe. Uporabljali so jih Egipčani za balzamiranje, Rimljani za odišavljanje, Grki za razkuževanje, pa tudi v srednjem veku v bolnišnicah, na primer lovor za razkuževanje in kot kadilo v verskih obredih in ritualih za čiščenje prostora na energetskem nivoju. Eterična olja pa so se začela uporabljati v 10. stoletju.

Za kaj se uporabljajo eterična olja?
Področje uporabe je res zelo široko. Uporabljamo jih lahko za nego obraza, nego telesa, v oljnih mešanicah, mogoče jih je dodajati obstoječim kozmetičnim izdelkom, kot so kreme in losjoni. Uporabljajo se tudi za nego las in maske, tudi kot dodatki v šamponih. Odlična so recimo v obkladki, če pride do poškodb ali težav. Idealni so tud v kopelih, saj obenem deluje tudi sproščujoče. Uporabljajo se tudi v kuhinji, za nego domačih živali, nego in čiščenje doma, možnosti je res ogromno. 

Kaj so eterična olja?
Eterična olja, če govorimo o čistih, pravih eteričnih oljih, so to visokokoncentrirane, popolnoma naravne in hitro hlapljive snovi, ki jih pridobivajo iz različnih delov aromatičnih rastlin, na primer svetov, listov, stebla, skorje drevesa, korenin, smole, odvisno od rastline. Večinoma jih pridobivamo s parno ali vodno destilacijo, medtem ko je drugi najpogostejši postopek, kar velja izključno za citruse, je hladno stiskanje lupine sadežev. Zelo pomembno je, koliko materiala potrebuješ za posamezno eterično olje, od česar je odvisna tudi cena. Za eterične olje vrtnice potrebujejo 3 – 4.000 kilogramov svežih cvetov, da dobimo 1 kilogram eteričnega olja. Za 1 kilogram evkaliptusovega eteričnega olja pa je potrebnega le 30 kilogramov listov evkaliptusa.

Pri kupovanju eteričnih olj moramo biti previdni, ker je prisotnega veliko ponarejanja, posledično tudi učinki niso želeni. Prvi pokazatelj je že cena – če imajo vsa olja isto ceno, zagotovo niso 100-%, prav tako mora biti embalaža steklena, sicer kakovost zagotovo ni vrhunska.

Zakaj imajo rastline eterična olja?
Ko se rastlina poškoduje, iz celične membrane izloči eterično olje, ki jo zaščiti pred nadaljnjimi poškodbami, vdorom parazitov, virusov in mikrobov in ji omogoči regeneracijo. Eterično olje je dejansko življenjska moč rastline.
PREBERITE TUDI...
Superživila - Preprosto naravno ZA TELO
Superživila in supehrana
Včasih je hrana bila superhrana, zaradi onesnaženja pa je hrana postala osiromašena. Superživila so posebna vrsta hrane, ki je posebej bogata z dragocenimi hranilnimi snovmi.
Beljakovine - Preprosto naravno ZA TELO
Beljakovine
Beljakovine so velike molekule v našem telesu in so za naš organizem zelo pomembne, saj tvorijo telesna tkiva. Iz beljakovin tvori telo snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa.
Bownova terapija - Preprosto naravno ZA TELO
Bownova terapija - manualna terapija
Bownova terapija je manualna terapija z nežnimi gibi. Sloni na teoriji, da je telo somatično-emocionalna-energijska enota, ki se pod pravilnimi pogoji in potezami samo ozdravi.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND