Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA TELO

Biodanza

Biodanza-Preprosto naravno 04 Biodanza je metoda čustvene integracije in organske prenove, ki deluje z glasbo in gibanjem. Biodanzo je zaznamoval čilski antropolog Rolando Toro Araneda, ki je želel ustvariti možnosti za izkušanje harmonije med človeštvom in živim okoljem zemlje ter z univerzumom. 

Navdahnjen z resnico, da je bil ples vedno pomemben pri izražanju čustev tako od primitivnih kultur do sodobne družbe je oblikoval metodo, ki zmanjšuje težnje, da bi se počutili žrtev življenjskih okoliščin. Pomembno je, da pri biodanzi delujemo brez besed, samo učitelj je tisti, ki daje navodila za vajo. Sredstva pri biodanzi so univerzalna. Ritem in glasbena harmonija, organsko gibanje oziroma ustvarjanje, ljubeča srečanja.

Bistvo biodanze je delovanje na zdravi del človeka, na zametke njegove ustvarjalnosti, navdušenosti, potrebo po ljubezni, izrazne sposobnosti, iskrenost. Krepimo svetlo, zdravo plat udeležencev. Pri biodanzi ne gre samo za poslušanje glasbe, ampak premikanje znotraj nje in tako se preko plešočega transa spremenimo v glasbo samo. Pri biodanzi delujemo na 5 linij doživljanj:
  • vitalnost,
  • seksualnost,
  • ustvarjalnost,
  • čustvenost,
  • transcendenco.
To pomeni, da smo ob rednih srečanjih biodanze bolj močni, aktivni, topli, čutni, fluidni, odprti, harmonični, celoviti in še bi lahko naštevali. Biodanza je tudi znanstveno dokazana kot učinkovita metoda pri zdravljenju psihosomatski boleznih današnje civilizacije.

Zmanjša nemir, zaskrbljenost, poskrbi za boljšo prilagoditev na vsakodnevne strese.

Biodanza integrira organizem na vseh ravneh:
  • čustveni
  • nevrološki
  • endokrini
  • imunski
Z izražanjem identitete ustvarjamo zdravje, veselje do življenja in nove oblike čustvene komunikacije ter erotike.

O biodanzi smo poklepetali z gospo Natašo Kern in Marijo Valenčak.

Kaj je to biodanza?
Nataša: Direktni prevod bi pomenil ples življenja, ampak v osnovi izhaja iz dveh besed: bios, ki pomeni življenje in danza v smislu gibanja. Torej to pomeni življenje, ki e razvija kjer koli je v gibanju, v interakciji. Zato pravimo, da je biodanza tudi razvoj življenja pri človeku.

Kdaj si se prvič srečala z biodanzo?
Nataša: osebno je bil moj prvi stik preko branja časopisa. Brala sem namreč intervju , v katerem je novinarka iz Londona predstavila 3 ali 4 tehnike, ki jih izvajajo v Londonu. Ko je bilo govora o biodanzi, kaj vse prinaša, kaj se dela v sklopu tega, me je navdušilo. Takoj sta me pritegnili 2 stvari – da se dela z glasbo in da se dela v skupini, saj že s tem doprineseš k boljšemu počutju in me je zanimalo, kaj to je. Že na splošno sem se rada gibala in delala z glasbo. Nisem nikakršna profesionalna plesalka, ampak enostavno mi je užitek izražanje občutkov skozi gib.

Ali je potrebno za biodanzo znati plesati?
Nataša: Sploh ne. Se pa veliko ljudi ustraši na začetku in pravijo, da ne znajo plesati ali pa obratno – bil sem še na nekem tečaju plesa, torej bi lahko sodeloval. Mogoče imajo prav slednji več izziva v tem, ker so že naučeni določenih korakov, vendar je biodanza prav to, da ne plešemo tistega, kar smo navajeni.
Biodanza je povabilo, da preko glasbe občutimo znotraj sebe en impulz po gibu in to izrazimo preko giba, ki se rodi v tistem trenutku. Tako naredimo dobro povezavo med tem kar čutimo in tem, kar izrazimo.

Ali se biodanza izvaja po kakšni metodi?
Nataša: Tako je. Metoda, ki se uporablja je vivensi ali vživljanje, sicer pa je biodanza sistem, ki ga je ustvaril Rolando Toro iz Čila, iz Južne Amerike, žal že pokojni. Razvijati ga je začel kakšnih 60 let od tega, ker je deloval v psihiatričnih inštitutih in raziskoval, kako bi ljudem dal več radosti, samozavesti, volje do življenja, več življenja v njihovo bivanje. Tako je s svojimi kolegi psihiatri raziskoval vplive glasbe – kako jazz, klasična glasba, ritmika, melodika vplivajo na ljudi. Poleg samega plesa pa je začel vpeljevati določene postavitve oziroma določene gibe. Biodanza ni ples, pri katerem delamo tako kot čutimo, ampak je povabilo, da delujemo tudi po nekih naravnih gibanjih. Ker če nam nekdo reče, naj plešemo svobodno, običajno spet plešemo po neki osebni šabloni. Razvoj se ne more zgoditi v okviru te varne šablone, ki jo že poznamo. Zato obstajajo neki gibi, preko katerih pridemo do novih občutkov v nas, kar se potem odraža tudi v našem odzivu na fiziološki ravni. Biodanza tako ni samo gibanje.

Kaj je osnovni cilj biodanze?
Nataša: Osnovni cilj je integracija človeka. Opazila sem, da se v zadnjih letih ta beseda pogosto uporablja, pri biodanzi pa pomeni, da poveže v celovitost 3 naše centre: razum in razmišljanje, čustva in občutki ter telesni nivo. Delujemo čim bolj celoviti im ko to dosežemo preko redne tedenske vadbe, pridemo do bolj usklajenega, povezanega življenja, boljšega zdravja in počutja.

Po kolikem času so vidni učinki pri biodanzi?
Nataša: Prve stopnje so že po enem srečanju, s tem mislim predvsem, da se dvigne naše razpoloženje. Ko ljudje prihajajo na biodanzo so utrujeni, lahko tudi zmedeni, veliko delajo, morda se jim ne da, po vadbi pa se dvigne razpoloženje, tudi endogeno razpoloženje, kar se odraža v bolj sijočem pogledu, nasmehu in tudi interakciji med ljudmi. To so prvi učinki. Drugi pa se vidijo nekje po 3 mesecih, ko ljudje začnejo vnašati določena doživetja iz biodanze v svoje življenje, kar pa je tudi glavni namen. Biodanza je nek laboratorij, kjer se ustvarja življenje, tam je trening, potem pa s tem znanjem ustvarjamo v svojem življenju. Ne omejuje nas in spravlja v nek kotiček.

Ali to pomeni, da se učimo nekega dela in ga potem uporabljamo doma pri vsakodnevnih opravilih?
Nataša: Tako je. Na biodanzi je trening, laboratorij občutkov in čustev, kar se ustvari skozi dolgotrajnejše delo v neki skupini, ko se ljudje počutijo varno in začnejo zaupati.

Ali se vsi ljudje razvijajo enako hitro?
Nataša: Ne. Vsak ima svoj čas, svojo pot.

Od česa pa je to odvisno?
Nataša: Dobro je poudariti, da se skušamo izogniti tekmovanju in primerjanju, kdo je napredna, kdo začetna skupina. Vsi smo enako pomembni vsak trenutek življenja in to je osnovno povabilo biodanze. Da v sočloveku vidiš osebo z življenjem znotraj brez kategoriziranja. Glede časa bi lahko rekla, da morda tisti, ki so navajeni dela v skupini ali telesnega izražanja, pridejo nekoliko hitreje do neke stopnje. Tiste končne stopnje pa tudi učitelj biodanze ne more določiti. 
Človek je skrivnost z mnogimi neizraženimi potenciali, ki se jih včasih tudi sami ne zavedamo in smo tudi sami presenečeni. Časa v tem smislu ni.

Marija, ti si učenka biodanze. Kako si se srečala z biodanzo in kako je vplivala nate?
Marija: Z biodanzo sem se srečala že pred mnogimi leti, spomnim se, da sem imela željo po dopustu, mož je rekel, da ne gre, zato sem se odločila, da grem sama. Potem sem prišla do harmony programa v okviru katerega je bila predstavljena tudi biodanza, vodili pa sta jo Nataša in Viviana. Moram povedati, da sem bila nad tem, kar sem videla in občutila čisto navdušena. Prevzelo me je, ko smo delali v parih, skupinah, spoznavaš nove ljudi, veliko je dotikanja, kar se mi zdi, da vsakdanjem življenju primanjkuje.  Glasba je bila čudovita, te kar popelje, da res izražaš tisto, kar čutiš. To je bila neka osnova, da sem si želela, da bi to bolj globoko spoznala. Takrat sem pisala Nataši, če bi odprla šolo biodanze in odgovorila mi je, da se bo potrudila. Mislim, da se je potem v roku 2 do 3 letih dejansko začela biodanza v Ljubljani.

Torej si bila ti pobudnica?
Marija: Mislim, da nas je bilo več, sem pa vesela, da se je to zgodilo.

Kakšna ja razlika od takrat, ko si se z biodanzo prvič srečala do sedaj?
Marija: Moram reči, da si vsak želi neke instant metode – čim hitreje, čim boljše, ampak mislim, da moraš biti pri vsaki metodi potrpežljiv, predvsem pa se obrestuje redno obiskovanje vadbe. Takrat dosežeš rezultate, ki jih tudi opažaš v vsakdanjem življenju, da bolj slediš svojemu srcu, čeprav ga je včasih močno strah. Jaz pravim bolje majhni koraki, pa tisti pravi. Če pogledam že svojo družino, otroke in moža, se več objemamo, ko se pogovarjamo, se gledamo v oči, bolj odprti smo do novih stvari, več si upamo.

Kako so nastale vaje biodanze?
Nataša: Vaje je Rolando Toro začel sestavljati s svojimi kolegi, tako da je opazoval, kako se ljudje v določenih situacijah gibljejo. Veliko je raziskoval tudi plemena in opazoval njihove rituale, ter tako prišel do izsledkov, k čemu doprinesejo katere vaje. Iz opazovanja je naredil izbor 170 vaj ali doživetij, vse pa je osnoval na naravnem gibanju. Nobeno gibanje ni prisilno, nič takega ni, kar človek ne bi izvedel sam po sebi, če bi imel to priložnost.

Če prav razumem biodanza spodbuja telo, da se začne odzivati in gibati naravno, v svojem naravnem ritmu?
Nataša: Dihanje pri biodanzi je na primer taka sveta stvar, Rolando pa nanj ni želel vplivati, kljub temu, da dandanes obstajajo številne tehnike,  ki preko spliva na dihanje spremenijo stanje zavesti in podobno. Rolando meni, da to vpliva na možgane precej invazivno, sproži se nek občutek, zato je bil pristaš tega, da je vse čim bolj naravno in zato ni želel posegati v dihanje, ampak samo sprostiti telo in nadaljevati z doživljanjem brez ali z manj strahu.

Pri biodanzi je pomoč tudi glasba. Kakšna je?
Nataša: Glasba je zelo pomembna, eden izmed treh dejavnikov, ki jih uporabljamo za učinke pri biodanzi. Glasba je izbrana v tem smislu, da ima moč implikacije, prebujanja občutka v človeku ne glede na versko pripadnost, kulturno pogojenost, spol.
Tako glasbo je iskal Rolando in naredil izbor glasbe, ki jo uporabljamo za moč indukcije.

Ali je glasba torej ves čas potrebna, da se telo giba ali je to mogoče tudi brez glasbe?
Nataša: Ne. Imamo tudi določene vaje, ki so brez glasbe, kot je na primer biodanza v naravi, ki jo organiziramo tudi v Slovenije za učitelje iz vse Evrope. V tem primeru sem sama le koordinatorka, vodi pa priznana učiteljica iz Italije. V tem primeru se uporablja le glasbo narave oziroma okolja.

Torej telo prepozna te vibracije narave in okolja ter se začne samo gibati z glasbo?
Nataša: Ja, predvsem ta dih življenja. Biodanza, ki je v naravi brez glasbe, nam bolj pomaga, da vzpostavimo stik z življenjem.
Marija: Lahko povem, da smo letos šli na otoček s čolni in zame je bila to prva izkušnja brez glasbe. Bila sem prijetno presenečena, delali smo tudi v parih. Vsak je dobil nalogo, da gre pogledati in občudovati neko malenkost, kot je vejica na tleh, in tako vidiš lepoto tistega koščka vejice in izgubiš občutek za čas.

Ali tako prebudiš tudi tisto prvinsko otroško radovednost?
Marija: Tako je, vsak dan precej hitimo in vse gre nekako mimo nas. Tam pa si vzameš čas in občuduješ stvari, kot na primer pajčevino na drevesu, ki je tako fantastično spletena, ali strože na boru in vidiš, da je vse zares občudovanja vredno.

Kako pa poteka na primer klasično srečanje biodanze in koliko časa približno traja?
Nataša: Večerno srečanje traja od 1,5 ure do 2 uri. Poteka pa tako da je to neverbalna komunikacijo. Med biodanzo udeleženci namreč ne klepetajo, na začetku predstavim nek teoretični del, nato pa sledi predstavitev cilja večera. Vsako srečanje je tematsko in je povezano z določeno vajo. Vse vaje pripravim vnaprej in potem vsako vajo na kratko verbalno predstavim ob glasbi in tudi malo pokažem gibe, poskusim biti čim bolj direktna,  potem pa skupaj začnemo. Taka predstavitev je prilagojena tako bolj vizualnim kot razumskim tipom ljudi.

Ali obstajajo tudi večdnevna srečanja?
Nataša: Da, obstajajo, in sicer so neka taka dopolnitev rednih tedenskih srečanj, saj se lahko poglobi delo na določeno temo. Ko dlje časa delaš z neko skupino, lahko oceniš, kaj je tisto, kar je potrebno dodelati oziroma se poglobiti. V ta namen pridejo v poštev 2- ali 3-dnevna srečanja. Občasno imamo poleti tudi 5- ali 6-dnevna srečanja, ki so zelo zanimiva, saj se skupina izredno hitro poveže in tudi delo je bolj intenzivno, ker poteka vsak dan. Že 2. ali 3. dan se udeleženci zelo integrirajo, sprostijo in lahko doživljajo globlje stvari. Pri srečanjih enkrat na teden je delo počasnejše in postopnejše, ampak sama se zagovornik, da določene stvari potrebujejo čas. Ne maram različnih šok terapij.
Biodanza je metoda, ki pomaga ojačati tisto, kar je dobrega, konstruktivnega v človeku, na kar je ponosen. Tako se ne ukvarjamo toliko s tistim, kar nam ni všeč, čeprav ser tudi s tem srečamo med vajami. Biodanza ponudi roko, da te popelje proti samozavesti, zaupanju vase, odgovornosti za svoje življenje, da nisi revež, žrtev in poln strahu. Zato je meni osebo všeč.

Ali se potem v skupinskih srečanjih hitreje razviješ?
Nataša: Tako je, hitreje doživljaš. Vendar je za harmonizacijo učinkov, da zares postanejo naša realnost, potrebna tedenska nega. Učinki določenih tehnik lahko zvodenijo. Tako lahko pride do kakšne čudežne ozdravitve, ki traja kakšen teden, potem pa se bolezen vrne.
Biodanza deluje tako, da to sproščenost, občutljivost do sočloveka počasi vnašamo v svoje življenje. Takrat se začnejo lazati učinki v boljšim odnosih, večja samozavest, večja avtentičnost, večja sproščenost v navezovanju novih stikov in neobremenjenost z malenkostmi.

Torej rečemo, da gre za nežno terapijo na dolgi rok s samim s sabo, da postaneš na nek način boljši človek na vseh ravneh. Znotraj nas se zbudi za življenjska energija, da zaživiš tako, kot želiš.
Nataša: Ja, v bistvu se zbudi ta moč in volja. Smisel volje je zelo močan. Če človek nima volje do življenja, ne vidi smisla v vsakdanjih situacijah, ves čas gleda poročila in je obremenjen s krizo in podobnim, lahko postane zelo zamorjen. Tudi mene lahko razjezi sedanje stanje, ampak takrat imam dve izbiri: ali zamižim in si rečem, da je vse v redu, kar tudi ni preveč realno, ali pa se s tem soočam, si priznam, da se vse to dogaja, se pa odločim, da si bom v svojem okolju naredila prijazno življenje. To je tudi ena taka izkušnja iz biodanze, ki mi je dala, da sem začela sama uporabljati v praksi svoje znanje, tako da je moje življenje lepše.

Biodanza potem spodbuja in daje sporočila, da lahko naravno zaživiš in zbuja naše potenciale in sposobnosti.
Nataša: Tako je. Veliko govorimo o zbujanju naših potencialov, ampak to ni nič nerealnega. V nevroznanosti so v zadnjih 10 letih prišli do velikih odkritij, o katerih smo včasih zgolj domnevali. Odkrili so, da se lahko naš DNK razvija skozi življenje. Nismo omejeni s tem, kar smo razvili v otroštvu. Naš DNK se lahko spodbuja, ostane isti, ampak se lahko izrazi in spreminja s pravim okoljem, ki na fiziološki ravni spodbuja nastanek novih poti, razvoj tudi na fiziološki ravni, na drugi strani pa spodbuja k izrazu tega. To občutimo kot svojo realnost in začnemo to tudi živeti. Se pravi ne gre za nekaj, kar mi občutimo le psihološko, ampak je to zelo povezano tudi z našo fiziologijo. To je bila morda zadnja želja ustanovitelja Rolanda, da bi biodanzo položili v naročje znanosti, kar se tudi trudimo.

To torej pomeni, da naredimo tudi fizične premike?
Ja, pri biodanzi obravnavamo psiho in fizično kot eno. Vsak občutek oziroma čustvo, ki ga čovek doživi, obravnavamo v nekem koktajlu hormonoc in nevrotransmitorjev, ter živčnih poteh, ki potujejo po telesu. Če so kakšne od teh poti pri nas stisnjene zaradi strahu, slabe izkušnje ali ponavljajoče se napetosti, se naredi mišični oklep oziroma napetost, ki onemogoča čisto komunikacijo.  Prav ta pa omogoča celostnost. Biodanza globinsko sprošča, zaradi česar pride do drugačnega delovanja in posledično sprememb.

Za koga je primerna biodanza?
Dobro je, da ima človek rad glasbo in se rad giba. Primerna je tako za moške kot tudi ženske, ki želijo spremeniti kakšne stvari v svojem življenju oziroma izboljšati svpje gibalne spretnosti.
Druga stopnja pa je čustvena in motorična integracija, to pomeni, da oseba želi več samozavesti, moči, volje, da izrazi oziroma poišče sebe. Izven kulturnega okvirja in vzgoje, da se zares zaveda, kje želi biti, s kom želi živeti, kakšno službo, kakšnega partnerja.

Kaj pa specifične skupine ljudi, kot so otroci, mladostniki, nosečnice ali osebe, ki imajo morda kakšno telesno hibo?
Nataša: Vsem se zelo priporoča. Obstajajo tudi specializacije, kot je na primer klinična biodanza in je bolj povabilo tem, ki že imajo vzgojo iz medicine in biodanzo lahko izvajajo z osebami, ki so v bolnišnicah. Posebna specializacija je tudi za otroke in mladostnike, delo je fizično nekoliko bolj naporno, ampak zelo hvaležno, saj lahko že otrokom, ki so še majhni, damo spodbudo, da upajo živeti drzno, ampak v empatiji z okoljem. Primer je tudi biodanza v naravi, o kateri smo že govorili, in biodanza identiteta in štirje elementi, ki je tudi zelo dobra za ojačanje lastne identitete vsakega posameznika, da zna sprejeti in živeti neko mehkobo v sebi in akcijo na zunaj, da delujemo in ustvarjamo, spreminjamo svoje življenje.
Obstaja tudi biodanza v vodi, s katero nimam izkušenj, pa tudi biodanza z glino, ki pa je izvrstna. Slednja vsebuje vaje preko stika z glino, ki ima moč, da potegne, če ustvarjaš iz občutka in ne razmišljanja.

Ali telo potem samo naredi neko stvaritev iz gline?
Jaz pravim, da je to bitje. Človek kot telo in kar občuti. Danes se zelo veliko časti razum, analizo, kar spoštujem, ampak je tega preveč. Tako smo opustili to, kar je naravnega, instinktivnega.

Marija, kaj je tebi všeč pri biodanzi in koga izmed učiteljev bi izpostavila kot najljubšega?
Marija: Moram reči, da je vsak učitelj nekaj posebnega. Čeprav vsi delujejo po isti metodi, ima vsak drugačen pristop in zato je vsak tudi tako zanimiv. Zato tudi s toliko večjim navdušenjem opazujemo, kako sestavijo vajo, katero glasbo izberejo. Hm, težko katerega izpostavim. Lažje si zapomnimo tiste, ki so nas že večkrat obiskali, na primer dr. Marcus Stuck. Ima zelo dinamične vaje in živahno glasbo. Naredi res pravi kaos v skupini, ki pa je pozitiven in potem nazaj v umiritev. Se mi je pa vtisnila v spomin vaja na glasbo Mama izvajalca Freddieja Mercuryja. Razdelili smo se v 2 skupini, s plesom je najprej začela ena skupina, preostali pa so v krogu opazovali dogajanje in dali tudi podporo plešočim v sredini. Pri takšnih vajah opaziš, kako smo si različni. Ista glasba različno vpliva na človeka – nekateri so jokali, nekateri pa so navdušeno poplesavali po prostoru, drugi so čutili nenormalno moč v sebi in je bilo veliko borbenega gibanja. Tudi opazovanje svojih sošolcev mi je zelo všeč.
Več učiteljev kot je, več možnosti imaš na izbiro.

Ali biodanza sodi med alternativne dejavnosti?
Biodanza ne spada med alternativne dejavnosti, čeprav na tem področju ni jasno začrtanih meja. Malo morje je ponudbe, zato je umetnost, kako pristopiti do ljudi. Učinke biodanze zadnje 10 let dokazuje nevroznanost. Rolando Toro je zame genij, res je poznal človeka in razvil znanost o človeku in njegove odzive skozi psihologijo in biologijo in ravno zato postaja biodanza vse bolj znanstveno podprta. Poleg tega pa moram omeniti tudi dr. Marca Schucka, dr. psihologije, ki dela na Univerzi v Leipzigu, ki je matica začetka psihologije v inštitutih. Že 10 let izvajajo empirične raziskave v testnih skupinah ter dokazujejo doprinose biodanze na imunski sistem. Odkrili so tudi, da se nekje po 6 srečanjih dvigne sposobnost našega telesa za spopad z neprijaznim okoljem, boleznijo.

Ali so ta znanstvena poročila, ki dokazujejo učinke biodanze kje dostopna?
Dr. Marco Schuck in dr. Alejandra Villegas sta izdala knjigo z naslovom Dance toward health, torej plesati proti življenju, vendar žal še ni slovenskega prevoda. Izvajali so kožne teste, krvni pa so zaenkrat še zelo dragi, takšna raziskava stane na tisoče evrov.
Tako so merili le imunoglobulin, preko katerega merimo porast splošne odpornosti telesa.

Je pa res da tudi znanost ni drugega kot trenutno veljavna metoda, je pa zelo težko in zahteva veliko prizadevanj in dela, da se stvari tudi znanstveno podprejo. Tudi znanstvene zadeve so že bile ovržene, tako da zame je idealen dokaz, da zadeva deluje tudi dolgoročno, da so vidne spremembe in se ljudje boljše počutijo
Biodanza-Preprosto naravno 03Biodanza-Preprosto naravno 05Biodanza-Preprosto naravno 06Biodanza-Preprosto naravno 07Biodanza-Preprosto naravno01Biodanza-Preprosto naravno02
PREBERITE TUDI...
Superživila - Preprosto naravno ZA TELO
Superživila in supehrana
Včasih je hrana bila superhrana, zaradi onesnaženja pa je hrana postala osiromašena. Superživila so posebna vrsta hrane, ki je posebej bogata z dragocenimi hranilnimi snovmi.
Beljakovine - Preprosto naravno ZA TELO
Beljakovine
Beljakovine so velike molekule v našem telesu in so za naš organizem zelo pomembne, saj tvorijo telesna tkiva. Iz beljakovin tvori telo snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa.
Bownova terapija - Preprosto naravno ZA TELO
Bownova terapija - manualna terapija
Bownova terapija je manualna terapija z nežnimi gibi. Sloni na teoriji, da je telo somatično-emocionalna-energijska enota, ki se pod pravilnimi pogoji in potezami samo ozdravi.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND