Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA TELO

Biodinamika

Biodinamika-Preprosto naravno Biodinamičen način pridelave hrane je posebna nadgradnja ekološke pridelave hrane in edina metoda, ki zemlje ne izčrpava. Z upoštevanjem njihovih načel rastlina razvije vse kakovosti in sestavine, ki jih človeško telo potrebuje za zdravje. Več o tem nam je razkrila gospa Majda Hriberšek.

Kaj je biološko-dinamična pridelava hrane?
Biodinamična pridelava hrane pomeni, da hrano pridelujemo na način, kot se razume ekološko kmetovanje, vendar pri tem kmetovanju oziroma negovanju rastlin poleg vplivov okolja gledamo širše. Pri razvoju in rasti rastlin je namreč pomembno celo naše osončje, vsi planeti in vsa ozvezdja, saj od tam prihajajo k nam določeni impulzi, ki vplivajo na rast, razvoj rastline in njene lastnosti, da ima dovolj vitalnosti in reproduktivnih sposobnosti.

Kdaj se je ta metoda pridelave začela?
Biodinamika se je začela že leta 1924, ko je utemeljitelj, Rudolf Steiner, v Nemčiji predaval za nemške veleposestnike. V tistem času so že začeli z umetnim gnojenjem in ugotovili, da rastline izgubljajo na vitalnosti in kvalitetah, ki so izredno pomembne za človeka. Na tem tečaju je podal osnove za biodinamiko. Bil je namreč prirodoslovec, kemik, fizik z zelo širokim znanjem, ukvarjal se je tudi s preučevanjem višjih svetov, bil je zelo čuten človek in skozi to je dobil znanja, ki jih je potem širil naprej.

Kako si se ti srečala z biodinamiko?
Z biodinamiko sem se srečala že več kot 15 let nazaj. K temu me je spodbudil intervju z gospo Meto Vrhunc, vendar takrat nisem imela svoje zemlje. Bolj sem se z biodinamiko začela ukvarjati leta 2006, ko sem zbolela – imela sem alergijo na praktično vso hrano naenkrat in nisem imela kaj jesti. Kmalu za tem se mi je pojavil še kožni rak in to te nekako prisili, da začneš razmišljati o tem, kaj daješ vase, kako se hraniš. Tako smo se odločili izkoristiti bližnji travnik in začeli gojiti ekološko hrano. Informacijo o biodinamični pridelavi hrani sem že imela tudi od prijateljic, in tako sva se s partnerjem odločila, da bova delala na ta način. Ugotovila sva, da samo zdrava hrana daje človeku zdravje.

Kakšne so razlike med konvencionalnim, ekološkim in biodinamičnim kmetovanjem?
Razlika je precejšnja. Konvencionalno kmetovanje uporablja izredno veliko tako imenovanih zaščitnih sredstev za rastline, pesticidov, insekticidov, da uničujejo, kot sami pravijo, škodljivce in plevel. Ekološko kmetovanje je veliko boljše, največji strupi so prepovedani, vendar pa so nekatera biološka sredstva še dovoljena. Biološko-dinamično kmetovanje pa uporablja samo svoje preparate, ki jih sami izdelujemo iz rastlin in skozi posebne postopke dajemo v živalske ovojnice, jih tudi zakopavamo. Poleg tega pa uporabljamo še vse te sile, ki prihajajo iz vesolja, kozmosa na zemljo in so bistvenega pomena za vitalnost in reproduktivne sposobnosti rastline. Ne kupujemo nobenih škropil, pesticidov in podobno, vse izdelamo sami.

Katere so temeljne značilnosti biodinamike?
Temeljne značilnosti biodinamike so, da:
 • Uporabljajo vse vplive, ki so danes v zemlji, zraku in okolju.
 • Uporabljamo te energije in kvalitete energij, ki prihajajo k nam in tako celostno omogočimo rastlini, da tudi ona uporabi vse te snovi za svojo rast in se v popolnosti razvije. Današnje rastline, pridelane na konvencionalni način, mi silimo, da hitro zrastejo. To ni naravno: silimo jih, da so nenaravno visoke, nenaravno veliko jih je, nenaravno hitro zrastejo. Če rastlina vse svoje sile in energije uporabi le za rast, potem nima kvalitet, ki človeka zares hranijo.
 • Hrana, pridelana na konvencionalen način, je prazna, naša hrana pa je pravzaprav polna vsega tega, kar človeka hrani. Nas ne hranijo snovi, ampak tiste energije, ki v teh snoveh so. Snovi so le nosilci tega.
Ali lahko malo več poveš o teh silah iz vesolja? Od česa je to odvisno – lune ali česa drugega?
Te sile prihajajo iz ozvezdij zodiaka. Zodiak ni le horoskop, ki ga beremo v časopisu, ampak veliko širša in bolj poglobljena stvar. Naše vesolje je obdano z različno velikimi ozvezdij, naši planeti, ki so bližje Zemlji (Merkur, Venera, Mars, Jupiter in Saturn), pa tudi sonce in luna vplivajo na Zemljo, da so nekakšni nosilci ali prevodniki teh sil. Vsak od njih ima posebno nalogo. Te sile se prenašajo tako, da pridejo na Zemljo preko elementov - svetlobe, toplote, vode in zemlje. Najpomembnejša od vseh teh je za nas luna, ker je zemlji najbližje in ima zato tudi največji vpliv. Ta vpliv je zelo močen in ga zato pri biodinamiki tudi najbolj s pridom uporabljamo. Tudi ostali planeti pa so pomembni.

Ostala vprašanja, na katera v oddaji odgovarja gospa Majda.
 • Ali tudi rastline nosi luna – tako kot ljudi?
 • Zakaj je ta metoda pridelave tako pomembna?
 • Kje  se lahko to metodo naučimo?
 • Ali jo lahko uporabljajo tudi vrtičkarji?
 • Kaj biodinamiki uporabljajo za nego in vzgojo svojih rastlin?
 • Kakšni so ti preparati in kako jih pripravljamo?
 • Kako pripravimo zemljo za setev?
 • S čim gnojimo?
 • Zakaj uporabljamo setveni priročnik?
 • Kako se borimo proti boleznim in škodljivcem?
 • Kakšna je hrana, ki jo tako pridelamo?
 • Zakaj je pomembno, da pridelamo lastno seme?
 • Kaj pomeni blagovna znamka Demeter?
 • Zakaj gensko spremenjeni organizmi niso primerni za hrano?

PREBERITE TUDI...
Superživila - Preprosto naravno ZA TELO
Superživila in supehrana
Včasih je hrana bila superhrana, zaradi onesnaženja pa je hrana postala osiromašena. Superživila so posebna vrsta hrane, ki je posebej bogata z dragocenimi hranilnimi snovmi.
Beljakovine - Preprosto naravno ZA TELO
Beljakovine
Beljakovine so velike molekule v našem telesu in so za naš organizem zelo pomembne, saj tvorijo telesna tkiva. Iz beljakovin tvori telo snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa.
Bownova terapija - Preprosto naravno ZA TELO
Bownova terapija - manualna terapija
Bownova terapija je manualna terapija z nežnimi gibi. Sloni na teoriji, da je telo somatično-emocionalna-energijska enota, ki se pod pravilnimi pogoji in potezami samo ozdravi.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND