Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA TELO

Divja hrana

Dario Cortese - tolščak - Preprosto naravno Dario Cortese že od svoje mladosti nabira divje rastline in se ukvarja s prepoznavanjem zdravih dobrot, ki nam jih ponuja narava na travnikih, gozdovih, hribih. V oddaji nam je zaupal številne nasvete, povezane z blagodejnimi učinki divje hrane.

Kaj je to divja hrana?
Divjo hrano lahko interpretiramo zelo raznoliko, vendar v mojem primeru to označuje divje, užitne rastline, ki rastejo po travnikih, gozdovih, kot plevel po vrtovih in še kje.  

Kje se nahaja/raste divja hrana?
Nemalo užitnih rastlin, ki rastejo v naravi, lahko gojimo tudi v naših vrtovih. Nenazadnje se moramo spomniti, da vse rastline, ki jih gojimo doma ali kupimo na trgovinskih policah, so bile nekdaj divje.

Kako si ti prvič srečal z divjo hrano? Kaj drugega še počneš?
Preko čemaža oziroma zelišč. Zelišča sem namreč nabiral že v osnovni šoli in potem tudi v gimnaziji. Bral sem knjigo Richarda Wilforda, v kateri hvali, kako zdravilna in okusna rastlina je čemaž, potem pa se je začelo odpirati. Podoben vzorec opažam tudi pri drugih. Ljudje začnejo običajno najprej nabirati čemaž, ki je neka prva vstopnica.
Poleg tega se ukvarjam z veliko stvarmi, predvsem pa se skušam osredotočiti na pisanje člankov in knjig, izvajam terenske raziskave, kar se tiče zelišč, privlači me tudi glasba, ki pa je bolj moj hobi oziroma stroški. Osnovna dejavnost pa so rastline – kulturna zgodovina, prehranska moč, rastline moči …

Kakšna je razlika med divjo hrano in hrano iz trgovine?
Na hrano iz trgovine smo bolj navajeni kot na divjo, ker je bolj blagega okusa in manj izrazite arome. Užitne divje rastline so običajno zelo močne po okusu, ki je pogosto izrazito trpek ali grenak, lahko tudi pekoč. Arome pa so sploh vesolje zase. Po prehranski plati večina v povprečju divjih rastlin vsebuje 3 do 4-krat več vitaminov in rudnin, ker se morajo bolj potruditi tam, kjer rastejo – med kamni, v gorah, sušnih predelih ipd.
Nam pa so bolj prirasle k srcu razne bučke, gojena solata, paradižnik in tega smo vajeni. Osebno zelo rad kombiniram oba svetova in ustvarjam zelo zanimive stvari.

Kako prepoznamo, katera divja hrana je užitna in katera ne?
To je čisto enostavno. V Sloveniji prav po divje raste nekaj več kot 3.000 vrst rastlin, od katerih je za uporabo v prehrani uporabna približno polovica. Nekateri širijo vražo o prepoznavanju strupenih gob: damo jih kuhat s srebrno žlico in če ta med kuhanjem potemni, je goba strupena. Vendar to NE drži. Ne obstaja neka krajšnica, ki bi nam omogočila, da določimo strupenost po duhu ali nekaj nekam pomočimo. Zelena mušnica je na primer zelo prijetnega vonja, nekatere gobe, ki imajo močen vonj in okus, pa so povsem užitne. Enako velja za rastline. Edina opcija je, da se naučimo in jih prepoznamo.
Obstaja sicer majhno pomagalo: vse, kar izgleda in diši podobno kot meta in melisa, je načeloma uporabno. Sicer pa moramo poznati, kar nabiramo. Ne se bati rastlin, vendar tudi ne zaupajte v lastno neznanje. Proces učenja traja nekaj let, potreboval sem 3 do 4 leta, da sem si drznil nabirati divje korenje, ki ga zlahka zamenjamo. Zelo strupenih pa je komajda odstotek (20 - 30).

Kako divja hrana vpliva na nas?
Zelo poživilno, spodbudno. Tega največ pojem največ spomladi, konec zime in to deluje name, kot da bi spil 5 kav. smiley Rmanovi listi z jajčki, svež rman v solati – to je res energija mladih rastlin, ki jih pojemo malo, ampak letimo.

Ostala vprašanja, na katera v oddaji odgovarja Dario Cortese:
 • Katera rastlina je najbolj zdravilna, če bi morali izpostaviti eno?
 • Kopriva, čemaž – kako se uporablja, kakšne recepte nam lahko zaupate?
 • Kakšno moč ima sadje?
 • Kakšno moč ima zelenjava?
 • Kašen vpliv imajo semena na nas?
 • Kako si sami pripravimo čaj?
 • Kdaj nabiramo rastline?
 • Kako jih shranjujemo?
 • Kako je pa s kalčki?
 • nam lahko zaupate, kakšen dober recept?
 • Kaj pa začimbe, katere rastejo v gozdu
 • Kaj lahko jeseni nabiramo?
 • ali obstaja kakšna divja hrana v naravi tudi pozimi?
 • S katero divjerastlo rastlino lahko najbolj okrepimo telo po zimi?
 • Ali pod divjo hrano vključuješ tudi mesno prehrano?

PREBERITE TUDI...
Superživila - Preprosto naravno ZA TELO
Superživila in supehrana
Včasih je hrana bila superhrana, zaradi onesnaženja pa je hrana postala osiromašena. Superživila so posebna vrsta hrane, ki je posebej bogata z dragocenimi hranilnimi snovmi.
Beljakovine - Preprosto naravno ZA TELO
Beljakovine
Beljakovine so velike molekule v našem telesu in so za naš organizem zelo pomembne, saj tvorijo telesna tkiva. Iz beljakovin tvori telo snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa.
Bownova terapija - Preprosto naravno ZA TELO
Bownova terapija - manualna terapija
Bownova terapija je manualna terapija z nežnimi gibi. Sloni na teoriji, da je telo somatično-emocionalna-energijska enota, ki se pod pravilnimi pogoji in potezami samo ozdravi.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND