Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA TELO

Homeopatija

Homeopatija-Preprosto naravno Dandanes je veliko govora o stranskih učinkih zdravil, zdravljenju na naraven način, pred kratkim pa so tudi v slovenskih lekarnah začeli prodajati homeopatska zdravila. Več nam bo o homeopatiji povedala naša današnja gostja Tadeja Rajer.

Kaj je pravzaprav homeopatija?
Homeopatija je celosten, naraven način zdravljenja, ki ga po vsem svetu uporabljamo že več kot 200 let. Homeopatijo je odkril nemški zdravnik, dr. Samuel Hahnemann, in sicer po principu, da se podobno zdravi s podobnim, kar je temelj homeopatije in pojasnjuje tudi izvor besede (homeos – podobno in paten – trpeti; trpeti za podobno boleznijo ali po domače – klin se s klinom zbija). Snov, ki v večjih odmerkih pri zdravem človeku povzroči bolezen, v majhnih odmerkih pri bolnem bolezen oziroma težavo odpravi. 
Tekom študija farmacije sem ves čas pogrešala odpravo vzrokov in to mesto je poleg drugih načinov osebne rasti, kot sta joga in reiki, zapolnila homeopatija.

Kakšna je razlika med klasično medicino in homeopatijo?
Kot sem že povedala, izhajam iz klasične farmacije, s homeopatije pa je več razlik. Največja je prav v sami filozofiji - klasična medicina človeka ne gleda kot celoto, ampak bolj po organih, po fizičnem telesu, homeopatija pa obravnava človeka celostno, kot individum, ne obstaja le fizično telo, ki je sicer zelo pomembno, ampak je to le ogrodje za duha. V homeopatiji verjamemo, da je bolezen pravzaprav le eno stanje človeka, ki kaže na to, da je potrebno nekaj spremeniti. Ne zdravimo le bolezni, ampak človeka, osebnost, vzrok. Bolezen je le simptom telesa, da se v organizmu nekaj dogaja. V klasični medicini za nižanje previsoke temperature uporabljamo zdravila za nižanje le-te, v homeopatiji pa uporabljamo zdravilo, ki vročino še potencira, težava po potem izzveni. Pomembno je, da se zavemo, da zaradi različnih načinov med klasično medicino in homeopatijo, zdravljenje poteka drugače, kar je za pacienta dobro, da se zaveda. Zdravljenja s homeopatijo ne moremo enačiti s klasično medicino.

Kako izgleda homeopatsko zdravljenje v praksi, na nekem primeru?
Omenili smo že, da homeopatiji deluje po principu, da se podobno zdravi s podobnim. Kot primer lahko navedem, da ženske gotovo poznamo učinek čebule na oči, ko jo uporabimo v kuhi. Začnejo se nam solziti oči, teče nam iz nosa in podobno. Homeopatska čebula pomaga pri vseh težavah, pri katerih se nam solzijo oči ali nam teče iz nosa. Če navedem še en primer – ko nas piči čebela, tisti del običajno pordi, boli nas in za vse težave, kjer bi se lahko pojavila ta bolečina ali rdečina, lahko uporabljamo apis ali zdravilo iz čebele.

Kako homeopatija gleda na bolezen in zdravje?
Zdravje že po definiciji svetovne zdravstvene organizacije ni le odsotnost bolezni ali invalidnosti, ampak je to blagostanje, ravnotežje med psihičnim, fizičnim in socialnim stanjem. V to definicijo sodi tudi definicija homeopatije, ki vzpostavlja ravnotežje na različnih nivojih, ne le fizičnem. Sama sem mnenja, da smo veliko več, kot le telo. Gotovo poznamo naše občutke, občutenja, ljubezen na primer lahko le občutimo, ne moremo je videti. Isto je pri homeopatiji, sestavljeni smo iz fizičnega telesa in drugih teles. Homeopatija gleda na fizično telo kot na ogrodje, ki ga oživlja življenjska sila. Bolezen pa le kaže na neravnotežje v telo, zaradi česar življenjska sila ne more prosto teči po telesu. S homeopatskim zdravljenjem odpravimo neravnovesje in organizem preide v zdravo stanje. Homeopatija je zdravi bolezni, ampak odpravlja neravnovesje. 

Ali lahko kombiniramo zdravljenje s klasično medicino in homeopatijo?
Nekateri zagovorniki pravijo, da naj se ne bi kombinirali. Moje izkušnje so drugačne, zato priporočam raje kombinacijo, kot da zato, ker jemljeno klasična zdravila, homeopatskih ne bi. Pri klasičnih zdravilih, še posebej, če jih moramo jemati kronično, se lahko zgodi, da na eni strani zdravimo, na drugi strani pa povzročamo luknje, ker imajo zdravila več stranskih učinkov. Kadar jemljemo klasična zdravila na dolgi rok in jih ne smemo opustiti zaradi načina zdravljenja, potem je homeopatija zelo dobro pomaga, da se stranski učinki vsaj omilijo, če se težava že ne odpravi.  Res pa je, da imamo homeopati raje, da se ne kombinira, ker je tako lažje spremljati učinek delovanja. Če jemljemo klasično zdravilo proti bolečini, nas glava neha boleti, ampak mi le nehamo čutiti glavobol, glava nas pa dejansko še vedno boli. V homeopatiji pa z aplikacijo zdravilo odpravimo vzrok in glavobol sam izzveni.
PREBERITE TUDI...
Superživila - Preprosto naravno ZA TELO
Superživila in supehrana
Včasih je hrana bila superhrana, zaradi onesnaženja pa je hrana postala osiromašena. Superživila so posebna vrsta hrane, ki je posebej bogata z dragocenimi hranilnimi snovmi.
Beljakovine - Preprosto naravno ZA TELO
Beljakovine
Beljakovine so velike molekule v našem telesu in so za naš organizem zelo pomembne, saj tvorijo telesna tkiva. Iz beljakovin tvori telo snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa.
Bownova terapija - Preprosto naravno ZA TELO
Bownova terapija - manualna terapija
Bownova terapija je manualna terapija z nežnimi gibi. Sloni na teoriji, da je telo somatično-emocionalna-energijska enota, ki se pod pravilnimi pogoji in potezami samo ozdravi.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND