Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA TELO

Masaža

Masaža svoj učinek doseže skozi zdravilno moč dotika. Po poti sprostitve in dotika sta nas popeljala David Jerebic, izvajalec klasične, športne in energijske masaže ter Klara Magrič, izvajalka shiatsu masaže.

David, kaj je to klasična masaža?
Klasična masaža je masaža celega telesa, v sklopu katere maser z različnimi tehnikami – rokami, dlanmi stranki pomaga do sprostitve, da doseže ugodje, se počuti prijetno. Terapevtska moč dotika pa pomaga krepiti imunski sistem, kar je zelo primerno v današnjem času za vsakogar, da si pomaga tudi s tem.

Od kod izvira masaža?
David: Vse stare civilizacije so na tak ali drugačen način poznale masaže, najbolj so znanje ayurvedske masaže, kitajske in v Egiptu. Potem je masaža prišla v Grčijo, kjer se je združila s športom oziroma telesno aktivnostjo. Rimljani so to kasneje prevzeli od Grkov in zelo cenili njeno zdravilno in protibolečinsko delovanje. V srednjem veku je masaža nekoliko zamrla, znova se pojavi v renesansi in kasneje na Švedskem, kjer je nastala t. i. zahodna masaža, v taki obliki kot jo poznamo danes.

Kaj je namen masaže?
David: Namen masaže je predvsem sprostitev in preko odkrivanja občutljivih točk preprečimo tudi nastanek poškodb ali kakšnih trajnejših telesnih oziroma mišičnih napak. Masaža torej služi tudi kot preventiva. 

Kako poteka masaža? Je osredotočena le na mišice ali tudi druge organe?
David: Klasična masaža vpliva na kožo, mišice, vezi, kite, preko živčnih končičev pa tudi na centralni živčni sistem in delovanje hormonov. Izloča se na primer endorfin, ki je človekov naravni ubijalec bolečine, kot rečemo, obenem pa zelo pozitivno vpliva na počutje.

Klara, kaj pa je to shiatsu? Kakšna masaža je to?
To je masaža, ki predstavlja terapevtski način zdravljenja. Prepleta se z vzhodno tao filozofijo, ki pomeni, da obravnava celega človeka, k njemu pristopa holistično. Ne gre samo za pritiske, gnetenje in raztezanje, kar poznamo koz del masaže, ampak obravnava tudi emocionalno in duhovno telesom, zdravi tudi dušo, če naj se tako izrazim. Predvsem pa gre za ekspanzijo telesa, raztezanje, da damo telesu dihat, mu damo prostor. To dosežemo  s pritiski na določene točke, shiatsu namreč vključuje tudi akupresuro, in tako ponovno zavibrira ki ali t. i. chi energija, ki telo požene in cirkulira v tek, da energija ponovno steče. Gre za holističen pristop zdravljenja, rezultat je sproščenost, gibljivost, tudi lažji prehodi stresnega dneva, obdobja … shiatsu sicer vključuje tudi intuitivni pristop, kar je meni osebno zelo blizu. Terapevt oziroma praktik mora poiskati to točko v telesu, kjer je zastoj oziroma blokada in jo sprostiti, energija steče in prebije to.

Se pravi, da je shiatsu tudi neke vrste energetska masaža?
Klara: Lahko bi tudi tako rekla, čeprav se izogibam temu izrazu, ki je bolj newagerski. Gre za prebuditev energije, saj deluje po 12-ih medirianih, kanalih, ki jih imamo v telesu in jih priznava vzhodna medicina, zahodna je šele sedaj začela. Energija se prebudi, človek pa se počuti lažjega, svobodnejšega.

Prebudi se naša energija, sicer pa je to fizični dotik?
Klara: Tako je. Masaža se izvaja s pritiski na določene točke, akupunkturne točke, kljub temu to ni isto kot akupunktura. Shiatsu se loti masaže po teh točkah in bistvenih kanalih, ki potekajo preko ledvic, srca, želodca in tako dalje. Terapevtova naloga pa je tudi, da poveže točke, ki so malo manj napolnjene z energijo, s tistimi, ki so več. Tako se vzpostavi ravnovesje, harmonija, tudi ravnovesje jin in jang energij, kar je glavna tema tao filozofije. To so glavni pojmi shiatsu masaže, ki so za nas morda nekoliko abstraktni, so pa bistveni del shiatsu terappije: ki, chi energija, jin - jang princip, uravnovešanje in holistični pristop, tudi kar se tiče duše.

Ali torej shiatsu stoji na tao filozofiji?
Klara: Rekla bom raje, da se je filozofija vzporedno razvijala s kitajsko medicino, zato so ti elementi tako filozofije tudi v shiatsuju, ki pa sicer izhaja iz Japonske. Shiatsu pa je tudi sinteza kitajske medicine in zahodne pristopa, temelji pa na tao filozofiji. 

Kakšne tehnike odlikujejo shiatsu masažo?
Klara: Praktik oziroma terapevt se poslužuje tehnike z rokami oziroma dlanmi, konice prstov, pritisk pa je navpičen (90 stopinj) na telo. To kar se tiče same tehnike. Praktik mora biti tudi sam dovolj gibljiv, v stiku sam s sabo in to chi energijo, kar pomeni, da je valovanje, da ima odprto haro (področje tantiena) in kar označuje vodo, da je ves čas v tem pretoku. Da se giblje skupaj s stranko oziroma prejemnikom masaže.

Kakšni pa so fizikalni in ostali učinki masaže na splošno.
David: Prvi je učinek na kožo, saj se z dotikom odstranjuje stara koža, spodbuja se nastanek nove. Poleg tega masaža učinkuje na mišice, saj jih pomaga regenerirati, do 8 x poveča limfni pretok, ki spodbuja odstranjevanje škodljivih snovi v mišicah. Otrdele in utrujene mišice sprošča. Zelo pomemben pa je tudi učinek na živčni sistem, kar sem že omenil. Ostali učinki so psihični, se pravi sprostitev, nismo več zagrenjeni, slabe volje, izboljša se samopodoba in zavedanje o lastnem telesu, boljše spimo, boljše se počutimo, smo bolj spočiti in imamo več energije za izzive v življenju.

Na kakšen način dosežemo te učinke?
David: Preko delovanja – eno je mehansko delovanje, torej preko kože, pospeševanja krvnega pretoka in delovanja na mišic, saj nanje deluje anabolno, kar pomeni, da se same obnavljajo in čistijo. Drugo pa je refleksno delovanje, to je preko živčnega sistema, hormonskega delovanja, da dobimo nazaj odziv telesa, ki je ugoden za nas.

Kdaj je po vašem mnenju masaža primerna oziroma ustrezna?
David: Ustrezna je vedno, ko jo začutimo. Če se poslušamo vemo, kdaj jo potrebujemo. Posebej je priporočljiva, če smo kronično utrujeni, nas bolijo mišice in sklepi, če se veliko ukvarjamo s športom, je priporočljiva tudi redna masaža in ko se na splošno slabo počutimo.

Bi lahko izpostavili kakšne situacije ali stanja, ko masaže ne bi priporočili?
David: Ko smo bolni, imamo kakšne akutne težave, če nas na primer zelo močno boli hrbet, moramo k zdravniku in ne na masažo. Če imamo kašne kožne ali žilne bolezni, v visoki nosečnosti in prvih 6 tednov po porodu se masažo prav tako odsvetuje.

Kaj pa v primeru, da ima človek gripo ali težek prehlad – bi mu masaža lahko pomagala, da izloči strupe iz telesa?
David: Do neke mere zagotovo, vendar bi bila prilagojena posebej zanj.

Kaj pa shiatsu?
Klara: Pri shiatsu je ravno obratno kot pri klasični masaži, izvaja se namreč vse do poroda, saj se sprostijo tokovi, cirkulacija in ženska naj bi tako lažje rodila, zato se pred porodom shiatsu celo priporoča. 

Torej ni nevarnosti za splav v zgodnji nosečnosti?
Sploh ne. Sama delam v fizioterapevtskem centru in lahko potrdim iz praktičnih izkušenj, da ženske hodijo na masaže v visoki nosečnosti, tudi če imajo rok teden ali dva za tem. Zaenkrat so potrdile, da se jim je zdel porod lažji.

Zakaj pa se shiatsu izvaja na tleh?
Klara: Preprosto zato, ker  mora biti terapevt, ki izvaja shiatsu masaže v stiku z zemljo, zemlja mu daje podporo in je pri izvedbi prizemljen. Pri zdravljenju je potrebno, da si prizemljen in shiatsu daje to podporo prizemljenosti celega telesa.

Kakšen pa je namen shiatsu masaže?
Klara: Po masaži ali že med se začne dogajanje. Prejemniku začuti, da se mu odpirajo določene točke, da vidi barve, se mu pojavljajo določene slike, kar pomeni, da ravno zaradi chi ali ki energije prebuja določene učinke, izvaja procese, ki so zelo prijetni in dobri za telo. Naloga shiatsuja je ravno v tem, da si sproščen, se telo odpre, je svobodno in da kot sama praksa učinkuje sproščujoče in se napolni z energijo.

Kako pa poteka shiatsu masaža?
Klara: Shiatsu poteka na tleh, na blazini. Stranka je oblečena, pri čemer so najboljši naravni materiali, kot sta bombaž in lan. Praktikant ima odprto haro, pomembno pa je, da se vživi v pacientova čustva. Deluje torej z odprto haro in odprtim srcem, kar pa ne pomeni, da pa se ne izgubi v čustvih pacienta, ampak ga le podpre pri njegovem čustvovanju. Prejemnik mora začutiti celotno telo, da je nek krogotok ustvarjen, kar praktik doseže s svojo tehniko, notranjo umirjenostjo in delovanjem.

Kakšna je vloga terapevta shiatsu masaže?
Klara: Med samo masažo, da je umirjen, v svoje središču, v svoji hari. Sicer pa mora biti tudi nejgov način življenja prilagojen, da vse to živi tudi v praksi. Sicer pa mora znati umirit svojega prejemnika, da ima prejemnik občutek, da vse poteka povezano, da ne izgubi stika s svojim izvajalcem, ves čas morata biti v stiku skozi neverbalno komunikacijo. Med njima ves čas poteka energijski pretok v cirkulaciji. Gibanje praktika je umirjeno, počasno, nekateri dotiki, gibi in pritiski lahko trajajo od 45 sekund do 4 minute. Odvisno od tega, koliko časa je potrebno, da se razbije neka blokada oziroma, da se odprejo vrata. Govorim o teh kanalih, ki potekajo v telesu. Rado se zgodi, ker gre za neke vrste terapijo, da če praktik ni dovolj prizemljen, hara ni dovolj odprta, pretok energije ni dovolj močan, se lahko praktik izgubi, ga odnese, gre v višave, kar prejemnik začuti in nima več toliko zaupanja vanj in sama terapija ni tako uspešna.

Verjetno se oba strinjata kot terapevta, da je pri stranki zelo pomemben občutek varnosti. 
David: maser mora vedeti, kaj dela in imeti dovolj znanja in izkušenj, pa tudi znati mora razložiti stranki, kakšne stvari in ji dati prijeten občutek. Poleg tega, kar je že Klara prej omenila - da stranka dobi občutek intimnosti, da se ne posega v njen prostor, da obstaja neko spoštovanje in vse to potem vpliva tudi na pozitivne občutke med masažo.

Klara: da obstaja neka podpora oziroma spodbuda – kar koli se začne dogajati, da zna terapevt to spodbuditi in obvladati. Ne ravno, da ima kontrolo, ampak da obvladuje in spodbudi, podpre.

Kaj to pomeni, da si pri masaži prizemljen?
Klara: To pomeni, da si z nogami trdno na tleh. Da začutiš zemljo, zemeljske energije, rada se povežem tudi z jedrom zemlje, nekateri imajo tudi meditacijo, da si predstavljajo, kot da si močna korenina, pod zemljo, da se počutiš močnega. To so vse vizualizacije, ki pripomorejo k temu, da masaža uspe na prizemljen način. Med terapijo ni prejemnik zgolj stranka, ampak se ves čas zdravi tudi shiatsu terapevt. Drug drugem dajeta in to je ta cirkulacija ali soodvisnost, ki se vzpostavi med njima. To je ta pomemben element prizemljenosti, da ne podlegaš občutkom, zapadeš vanje in ne odplavaš. Obvladovanje, ampak hkrati dopuščanje.

Kakšna pa je razlika med shiatsu masažo in akupresuro?
Klara: Akupresura dela izključno na točkah, pritiska se na te vhode v telo ali vrata, preko katerih se dotikajo chi ali ki energije. Akupresura deluje le na te točke s pritiski, shiatsu pa poleg teh točk gre po celi liniji, kanalih, 12 meridianih, dela pa se s celim telesom, tudi stopali. Vse je povezano, ni točkovno ločeno.

Bi se lahko reklo, da je shiatsu masaža bolj nežna kot akupresura ali akupunktura?
Klara: Ne bom se ravno strinjala. Je nežna, saj ne sme biti ustvarjena sila. Včasih se niti ne zavedamo, kje imamo ustvarjeno blokado in če pritisneš na tisto točko, zaboli. Važno je, da terapevt to prepozna in začuti že prej, saj mora ves čas biti komunicirati s telesom, govoriti z njim. Poskusi ustvariti ravnovesje jin jang in poiskati tisto točko, ki je prazna. Običajno zaboli točka, ki je polna, imenovana jitsu, terapevt pa potem poiščekyo, točko ki je prazna, in ju uravnovesiti na nežen način.

Kakšen je slog terapevta?
Klara: Ne bom moralizirala, vsak posameznik ve, kaj je dobro zanj. Mislim pa, da ko enkrat začneš z masažo ali takimi tehnikami, te samo pripelje na pot, da enostavno začneš živeti drugačen življenjski slog. Ne bom rekla, da vsak dan zelo dolgo meditiram, ampak poslušam svoje telo, kaj mu manjka, kaj hoče. Slog konkretno shiatsu terapevta pa j, da bolj kot bo krepil hara center, torej tantien, lažja bo masaža in prejemnik bo več začutil. Obstajajo tehnike oziroma vadbe, ki pomagajo pri krepitvi hare, kot so chi gong, tai chi, joga, aikido, borilne veščine, vse, kar deluje iz hare, ki po japonsko pomeni trebuh, torej tantiena ali kija. Cel življenjski slog se nenamerno spremeni.

Kaj je tantien?
Klara: Tantien je žarišče ali ognjena krogla, ki je 2 – 3 cm pod popkom.  Začutimo jo, ko vdihujemo v spodnji trebuh in stegnemo roko ali udarec potegnemo iz te točke. Je abstraktno, ker ne moremo videti, kar pa še ne pomeni, da ni tam, je naša moč. 

Se pravi, da skozi to točko bojevniki prebijajo zidove?
Klara: Tako je, posnetkov je veliko. Vaja dela mojstra, mojster pa vajo.

Kako dolgo naj traja klasična masaža?
David: Traja približno 1 uro, če pa stranka prvič pride, lahko tudi dlje. Odvisno je od strankinega trenutnega stanja, bolečine, kako telo prejema stanje oziroma masažo. Če je masaža redna, je običajno krajša, pri čemer mora biti maser pozoren na to, da ne pride do premasiranosti, kar pomeni, da telo ne more več sprejeti toliko masaže in mu ne koristi več. Sicer pa je priporočljivo, da je masaža redna, zavisi pa od tega, kakšen ritem ima oseba, kakšne obremenitve ima v življenju, kako pogosto hodi na masažo – za redno štejemo 1 do 2-krat na teden do enkrat na mesec. Vsaka stranka pa v posvetu z maserjem ugotovi, kaj je za njo ustrezno, lahko se tudi spreminja skozi različna življenjska obdobja. Če smo prišli ravno iz dopusta, potem najbrž masaže ne potrebujemo, med napornimi projekti pa telo potrebuje več take podpore.

Masaža pravite, da nas sprosti. Kakšen proces se dogaja takrat v telesu?
David: Masaža sprosti mišice, hkrati pa vpliva pravzaprav na celo telo in splošno počutje, tudi njegovo energijsko stanje se okrepi in ojača. Stranka, ki je bolj ozaveščena in si po masaži vzame nekaj časa, lahko podaljša te učinke, in uživa v tem.

Kako lahko podaljšamo te učinke?
David: Ene stvari so organizacijske, da tisti dan nimamo napornega dela in si vzamemo nekaj časa zase, sprostitev ali meditacijo, izogibamo se tisti dan zelo napornemu športu, dolgim vožnjam, skratka obremenitvam za telo.

Kako se lahko pripravimo na masažo?
David: Prvi del je ta organizacijski, da ne hitimo, pridemo pravočasno, nismo v stresu. Raje zamudimo kakšno minuto in se peljemo počasi. Dve uri pred masažo ni dobro jesti, tako da na masažo ne gremo s polnim želodcem. Med samo masažo pa je pomembno, da izklopimo telefon, snamemo si prstane in verižice, poskrbimo, da nas nihče ne moti, poskušamo izklopiti kakšne misli o stvareh, ki nas obremenjujemo, smo na masaži in uživamo.

Kaj pa osebna higiena?
David: Tako je, na masažo pridemo čisti, v mojem salonu imam za to namenjen tuš. V zimskem času je dobro tudi, da ne pridemo prezebli, zato je prav tako priporočljiv topel tuš ali savna, da so mišice tople, tako je tudi masaža učinkovitejša, ker se hitreje in lažje sprostijo.

Kakšna pa je priprava maserja, prostora? 
David: To je zelo pomembno, kot je tudi Klara že omenila, je masaža kroženje energije. Maser mora biti tudi v izhodišču pripravljen, da ni že sam v stresu, da se prej umiri, se zaveda, kdaj ne more masirati, ni v pravem psihofizičnem stanju. Če je jezen ali v stresu, se mora prej umiriti in pripraviti. Pri prostoru je zelo pomembna higiena, da je prezračen, primerna temperatura (od 22 do 25 stopinj). Pri rej temperaturi se mišice najbolj sprostijo, če je več, se že začnemo potiti. Poskrbimo lahko tudi za glasbo, odišavljenost z eteričnimi olji v skladu z namenom masaže. Vplivamo na vsa njegova čutila, kar je zelo pomembno.

Kaj je bilo tisto, kar vas je pritegnilo pri masaži?
David: Za masažo sem se odločil v trenutku, ko sem bil sam na masaži. Tako fino mi je bilo, da sem kar zaspal, sprostil sem se. Potem pa sem se tudi sam odločil, da se grem učit, vedno sem dobival veliko pohval in dobrih mnenj od strank in sem vztrajal v tem in se dodatno izobraževal. Pri tem mi je največ pomagalo, da sem dobival veliko pohval in pozitivnih odzivov od strank. Včasih se mi celo to zgodi, da mi kdo reče, da sem ga predobro zmasiral, da ga nič ne boli in potem kar nekaj časa ne pride več.

Izkušnje imaš tudi s športniki. Se pri njih vidi rezultat, kako je z bolečinami, ki jih imajo zaradi treningov …?
David: Ja, športniki, ki hodijo k meni, veliko vsak dan trenirajo in to se na telesu pozna. Prihaja na primer do manjših telesnih poškodb in z vztrajanjem na treningih, se to lahko razvija v resnejše poškodbe. Ravno zato je zelo dobro, da pridejo na masažo, včasih še sami ne vedo, da imajo kakšno poškodbo in jaz kot maser to ugotovim in jih usmerim oziroma napotim drugam, če je potrebno, saj se veliko stvari se odpravi že z masažo. Tudi po tekmi prihajajo na masažo, predvsem zaradi regeneracije. Večina vrhunskih športnikov redno hodi na masaže.

David, sam si tudi športnik. Si lahko sam izvajaš kakšne masaže ali greš h komu drugemu?
S športom se kar redno ukvarjam in se zavedam pomena regeneracije, ki je enako pomembna kot dobro načrtovanje treninga. Masaže običajno kombiniram  - včasih se sam zmasiram, ampak samomasaža ne more zares nadomestiti profesionalne masaže., zato hodim tudi drugam. Se je pa mogoče samomasaže naučiti iz različnih videov, knjig in preko drugih pripomočkov. Nekateri športniki kar takoj po treningi uporabljajo številne pripomočke kot so valji in žoge. Žogica je podobne trdite kot tista, ki jo uporabljamo za pse. Damo jo na steno, se nanjo naslonimo in zmasiramo glavne mišične sklope. Podobno je z valjem, le da se nanj uležemo. To zelo pomaga pri regeneraciji in razbremeni mišice takoj po treningu. Masaža bistveno skrajša čas regeneracije mišic.

Najbrž moramo eno tehniko najprej dodobra osvojiti, da se potem lahko učimo iz knjig in drugih podobnih virov? 
David: Sama masaža je relativno preprosta. Ko enkrat spoznamo te osnovne tehnike, potem že vemo, kje, na katerih mišicah je potebno izvajati masažo in nam je to dovolj za osnovo oziroma krajšo samomasažo.

Vprašanja gledalcev


Kakšna olja so primerna za masažo in katero bi bilo najboljše za domačo masažo?
Običajno so masažna olja narejena na podlagi treh osnovnih sestavin: rastlinska olja, parafina, ki je narejen iz nafte in iz živalskih maščob. Osebno takšna olja odsvetujem, ker zamašijo pore na koži, koža pa je naš največji oran, preko katerega se izmenjujejo snovi in tako ji onemogočimo delovanje. Jaz uporabljam le visokokakovostna ekološka olja in isto priporočam tudi vsem ostalim. Vedno preverite, če imajo olja certifikat in kakšne sestavine imajo. Sam sem na podlagi izkušenj opazil, da je čisto drugačen občutek pod rokami, pri delu, povedano domače, roka lepše teče, če uporabljam kvalitetnejša olja. Pri parafinskih oljih je kot bi se naredil film na koži, ki olja na vpija in potem na tak način povzroča trenja, kar je kontra učinek, kot ga želimo.

Kaj pomeni to telesni spomin?
David: To je spomin, ki ostane v telesi, v mišicah, ko prihaja do močnih hormonskih reakcij – pri stresu se na primer sproščajo kortizol in adrenalin in tudi ko stres že mine, si telo to zapomni in včasih tega ne moremo sami še telesno sprostiti, ampak potrebujemo maserja, ki ima dovolj znanja, da zna najti te točke in jih z določenimi tehnikami sprostiti. Tudi če smo se psihično že pred tem sprostili, je pomembno, da sprostimo tudi ta telesni spomin.

Koliko tretmajev shiatsu terapije je potrebnih in ali je shiatsu terapija boleča?
Klara: Odvisno za kaj gre, shiatsu lahko obiskuješ, kakor dolgo želiš, učinek pa bo vsakič drugačen, ker nikdar ne veš, kaj se bo takrat zgodilo. Odvisno, kaj točno je težava, kakšni simptomi so, na podlagi tega se določi frekvenca. Vsako telo je tudi drugačno, se spreminja in določene blokade in spomini se lahko sprostijo, razrešijo in naslednjič bo morda masaža učinkovita na drugačen način. Kar se tile bolečine je odgovor ne. Mogoče zgleda boleča, ker gre za raztezanje in določene gibe, ki zgledajo boleči, ampak preverjeno ima masaža zelo blagodejen učinek, če te nekdo lepo raztegne.

Masaža je izmenjava energije, ki poteka obojestransko. Se je potrebno zato po masaži kaj očistiti?
David: to je obvezno in ljudje morajo biti toliko ozaveščeni. Tudi ljudje me pogosto sprašujejo, koliko masaž lahko narediš, ali nisi utrujen. Je namreč splošno znano, da so masaže naporne v tem smislu, da nisi dovolj pozoren nase ali se ne znaš očistiti po masaži. Če hočeš to delati na dolgi rok, je to potrebno redno prakticirati.

Na kakšen način poteka čiščenje?
David: Na različne načine. Meni najljubši je z raznimi meditacijami ali vizualizacijo, postavitvijo linije hare.

Se pravi, da imata oba podoben način delovanja?
Klara: že v sami praksi shiatsuja je, da se terapevt tudi sam prizemlji, tako da položi dlani na tla in počaka nekaj minut. Izvede se kratek ritual, skozi katerega se tudi zahvali za ta prenos in tudi to je del čiščenja. Seveda pa je vse odvisno od posameznika. Tudi sama imam kar nekaj postopkov, preko katerih se po masaži nazaj uravnovesim na svojo frekvenco in delujem čez dan. 

Kakšne so druge pomembne lastnosti maserja? 
David: Maser mora biti sproščen, umirjen, pomembno je, da zna biti prilagodljiv in da četudi stranko pozna, vsakič dela drugo masažo, ker se telesno stanje vmes spreminja. Prilagoditi mora znati jakost in moč, način dela. Poskrbeti mora znati zase, svoje dobro počutje in ga znati vzdrževati.

Klara: Kot sem že omenila, gre pri shiatsu bistveno tudi, da se znaš umiriti, terapevt mora biti umirjen, kar dosežemo z vajami ali meditacijami.

David: Pomembna je tudi empatija in kakšen odnos ima do stranke, več pozornosti posvetiti občutljivim točkam in ves čas tekom masaže pozorno opazovati reakcije stranke. Včasih se zgodi, da stranka ne ve, kje točno je vir bolečine, ki se potem le širi čez telo.

Vsak človek najbrž zahteva individualen pristop?
David: Kot maser sem se naučil nekih osnovnih tehnik, znanja pa potem gradiš sproti, z izkušnjami, ko si zelo pozoren na vsakega posameznika, kaj je tisto, kar on rabi.

Se je kdaj komu zgodilo, da je prišlo do večje čustvene reakcije pri stranki?
David: Pri meni so običajno po masaži vsi sproščeni in prevladujoč komentar je, da so kot novi, prerojeni, zna pa se mi zgoditi, da so bile pri ljudeh, ki so bili prvič na masaži, po kakšnem dnevu fizične reakcije, da so se mišice razbolele, zaradi česar so me spraševali, če je to normalno. Vedeti moramo, da če so se neke napetosti leta in leta nabirale, da telo reagira.

Klara: ja, ko padeš v masažo, si v tem toku in težko se potem čisto spomnim, kaj se je dogajalo med masažo. Bili so določeni odzivi in procesi, vem pa, da je prišlo do tresavice ali trenj, ki je pač prehodno. Nekako se je potem uravnovesilo. Po masaži pa so odzivi predvsem, da se osebe počutijo lahkotnejše, da lažje dihajo, nimajo več določenih strahov, torej je učinek tudi na tej ravni. Vmes pa ni, da bi si rekel: »Aha, sedaj pa se dogaja«. Enostavno greš s tokom, potem pa odmisliš, pozabiš.

To je zdravo, da se ne nosi s sabo bremena strank.
Klara: Tako je, tudi na tak način se sam po sebi ustvari in zgradi nek profesionalni odnos. 

Je masaža združljiva še s kakšnimi drugimi tehnikami, načini ali oblikami alternativnega zdravljenja? 
David: Ja, zelo. Maserju veliko koristi pri njegovem delu, da se sprosti, očisti, uporablja meditacijo. Po masaži prekine stik ali prenos energij. Pomaga tudi vizualizacija pri predstavi, kako izgleda človeško telo v notranjosti in tako lažje odkrijemo mišične napetosti in druge težave. Poleg tega pa na mora maser na dolgi rok skrbeti zase in to je eden od načinov, kako vzdržuje primerno psihofizično stanje.
Masaža-Preprosto naravno
PREBERITE TUDI...
Superživila - Preprosto naravno ZA TELO
Superživila in supehrana
Včasih je hrana bila superhrana, zaradi onesnaženja pa je hrana postala osiromašena. Superživila so posebna vrsta hrane, ki je posebej bogata z dragocenimi hranilnimi snovmi.
Beljakovine - Preprosto naravno ZA TELO
Beljakovine
Beljakovine so velike molekule v našem telesu in so za naš organizem zelo pomembne, saj tvorijo telesna tkiva. Iz beljakovin tvori telo snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa.
Bownova terapija - Preprosto naravno ZA TELO
Bownova terapija - manualna terapija
Bownova terapija je manualna terapija z nežnimi gibi. Sloni na teoriji, da je telo somatično-emocionalna-energijska enota, ki se pod pravilnimi pogoji in potezami samo ozdravi.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND