Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA TELO

Presna hrana

Presna hrana-Preprosto naravno V zadnjem času med ljubitelji zdrave prehrane pogosto slišimo izraz »presna hrana«. Kaj to je, kako vpliva na telo, kakšni so skrivnosti takega načina prehranjevanja, nam je zaupala gospa Katja Mrzel, ustanoviteljica gibanja Zeleni ponedeljek in učiteljica presnega načina kuhanja.

Gospa Katja, imenujejo vas tudi »raziskovalka okusov«. Kaj pravzaprav pomeni ta naziv?
Pomeni prav to, da zelo rada raziskujem okuse, že od ranega otroštva sem zaljubljena v okuse in moje prvo igrišče je bila kuhinja. Od malega sem preizkušala, kuhala in ustvarjala s hrano. Začela sem z vrečkami pecilnega praška in vaniljevega sladkorja, ki so imele na embalaži napisane recepte, kaj kmalu pa sem začela ustvarjati svoje recepte. Vse moje življenje se je nekako vrtelo okrog hrane. Sčasoma je raziskovanje preraslo v nekaj bolj resnega, prebrala sem veliko knjig, vselej mi je bil izziv ugotoviti, katere sestavine so v hrani, ki jo uživam in tudi sama uporabljam dobre kombinacije in jih nato dopolnjujem. Ugotovila sem, da mi gre to zelo dobro. Raziskovanje okusov se je nadaljevalo na področje zdrave prehrane, ki me je vse bolj fasciniralo. Že v mladih letih sem se srečala v družin z boleznijo in ukvarjala s tem, da sem izboljšala dietično hrano, ki je po pravilu neokusna in neprivlačna na pogled., kar mi je zelo dobro uspevalo. Pot me je vse bolj vodila po poti zdrave prehrane in sčasoma sem postala vegetarijanka in nato veganka, zadnjih 7 mesecev pa sem presnojedka, kar pomeni, da uživam le hrano, ki ni temperaturno obdelana.

Kaj je pravzaprav Zeleni ponedeljek?
Zelena barva je meni zelo blizu, zeleno imam tudi kuhinjo. Zeleni ponedeljek je sicer svetovni projekt pod imenom »Meatless monday« in opisuje ponedeljek brez mesa. To je projekt, ki poziva k zmanjšanju količine zaužitega mesa, da bi dosegli boljšo zdravje, manjši onesnaženosti okolja in zaščito živali. Obenem razbijamo to famo, da so jedi, pripravljene brez mesa, neokusne. V ta namen jaz vsak teden pripravim nove recepte in jih objavimo na spletni strani www.zeleni-ponedeljek.si, ki sedaj vsebuje že več kot 300 različnih receptov, vsi pa so plod moje domišljije.

Kakšna je razlika med vegetarijanci, vegani in presnojedci?
Vegetarijanci uživajo mleko in mlečne izdelke, jajca, iz svojega jedilnika izključujejo le meso. Vegani iz svoje jedilnika izključijo vse, kar je živalskega izvora, torej tudi mleko in mlečne izdelke, jajca, meso, ribe, nekateri tudi med, obenem pa tudi ne nosijo ničesar, kar je živalskega izvora, torej svile, usnja, biserov in podobno. Takšni sprejmejo celostno življenjsko odločitev, da zaradi našega udobja in navad ne bo trpelo nobeno živo bitje. Zeleni ponedeljek se je ravno zato usmeril na vegetarijanstvo, saj bi bilo veganstvo prezahtevno za nekoga, ki vsakodnevno uživa meso. Presnojedci pa uživamo le hrano, ki ni temperaturno obdelana, torej nad 45 stopinj celzija.

Komu bi priporočili presno prehrano? Je primerna za vsakogar? 
Zagotovo to ni za vsakogar, vsak je drugačen glede na navade, osebnost in telesni ustroj. Biti presnojedec je zelo zahtevno, ker precej omejiš izbor živil, ki jih lahko uživaš, življenje postane precej zapleteno, ko potuješ ali si povabljen v goste in moraš biti zelo pazljiv, da dobiš vse, kar telo potrebuje. Čeprav presna prehrana ni primerna za vsakogar, pa je za vsakega dobro, da v svoj jedilnik uvede čim več svežega, zelenih sokov, solat, presne sladice in podobno dodatke. To lahko priporočim čisto vsakemu zdravemu človeku, ki nima specifičnih težav.

Kakšne so prednosti presne hrane?
Presno gre v sklop veganstva. Izhaja torej iz odločitve, da zaradi tvoje prehrane ne bo trpelo nobena živalska vrsta. Druga stvar je v tem, da presnojedci opazimo velike učinke na zdravje in raven življenjske energije. Iz osebnih izkušenj lahko povem, da sem presna skoraj 7 mesecev in največja sprememba je ta, da sem prej imela kronične glavobole (vsaj dvakrat na teden), ki so trajali 2 do 3 dni, odkar pa sem presna, nisem imela nobenega glavobola. Pred tem sem imela težave s srcem, jemala sem betablokatorje, sedaj pa jih ne jemljem več in vsi moji izvidi so odlični. Moja zdravnica je navdušena. Kljub temu, da leta tečejo in sem vse starejša, imam vse več življenje energije. To so glavni razlogi, ki ljudi privabijo, ostajajo pri presni hrani ali ostaja presen vsaj velik del hrane, ki jo užijejo v dnevu.
PREBERITE TUDI...
Superživila - Preprosto naravno ZA TELO
Superživila in supehrana
Včasih je hrana bila superhrana, zaradi onesnaženja pa je hrana postala osiromašena. Superživila so posebna vrsta hrane, ki je posebej bogata z dragocenimi hranilnimi snovmi.
Beljakovine - Preprosto naravno ZA TELO
Beljakovine
Beljakovine so velike molekule v našem telesu in so za naš organizem zelo pomembne, saj tvorijo telesna tkiva. Iz beljakovin tvori telo snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa.
Bownova terapija - Preprosto naravno ZA TELO
Bownova terapija - manualna terapija
Bownova terapija je manualna terapija z nežnimi gibi. Sloni na teoriji, da je telo somatično-emocionalna-energijska enota, ki se pod pravilnimi pogoji in potezami samo ozdravi.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND