Preprosto naravno - za osebno rast in razvoj
ZA TELO

Zeliščarstvo

Zeliščarstvo-Preprosto naravno V oddaji Preprosto naravno smo gostili tri zeliščarke, ki so z nami delile svojo zakladnico modrosti in uporabne nasvete.

Intervju z Meto Erazem

Meta, kdaj si prvič zaslišala klic rastlin?
Težko odgovorim, klic je bil namreč zelo dolgo v meni, do dejanskega ukvarjanja samo z rastlinami in zelišči pa je prišlo veliko kasneje. Veliko let že spoznavam, kaj me rastline učijo, ker je tega zelo veliko.

Katere rastline so nate naredile največji vtis?
Težko izpostavim eno rastlino, pri meni jih je kar nekaj, ki so zelo pomembne in so v veliko podporo današnjemu načinu življenja. V tem obdobju začutim, da je pomembno omeniti ognjič, o katerem je veliko napisanega, informacije so povsem dostopne. Poleg tega pa je izredno uporabna kapucinka, ki bi jo sama imenovala naraven antibiotik širokega spektra. Lahko se goji na vrtu, je nezahtevna, trajnica je v tem kontekstu, da obstaja možnost, da odvrže seme, zato se ponovno zasadi samo iz varnosti. Semena je smiselno pobirati, da si naredimo rezervo, vendar je zelo trdoživa.

Nujno moram omeniti še čemaž ali divji česen. Če pogledamo iz vidika gospodinjstva, lahko uporabimo navaden ali globinski sesalec in čemaž vsekakor deluje po principu globinskega – očisti vse notranje poti in dihala ter ožilje. Zato so mu včasih rekli dimnikar.

Osebno mi je zelo všeč vsestranskost rastlin – uporabljam jih tako zase kot tudi na živalih. Čemaž je na primer odličen pri zakisanosti, po drugi strani pa ga uporabljam pri enem od mojih kužkov, ker ima dolgo dlako in težave z zajedalci. Zaradi rednega uživanja čemaža teh problemov potem nima. Dozira se mu podobno kot otroku, dajem pa mu ga skupaj z briketi. Naš kužek dobro ve, da mu to koristi in celo prosi zanj.

Čemaž naj bi se sicer nabiralo spomladi?
Tako je, sicer pa je uporabna cela rastlina, v tem času tako lahko naberemo čebulice. Celo leto se ga lahko nabira oziroma uporablja.

V zadnjem času smo bili priča kar nekaj polemikam glede prepoznavanja čemaža.
Najbolj pomembno je, da ko gremo nekaj nabirati, da smo samo tam, samo z rastlinami. Če nismo prisotni, lahko pride do zmede. Čemaž je povsem lahko prepoznaven. Če ga le pomaneš v roki, vonja ni mogoče zgrešiti. Mogoče pa bi iz previdnosti svetovala, da iščemo rastišča, kjer raste le čemaž. To je lahko varovalo, a če se ravnamo po vonju, ne moremo zgrešiti. Spomladi pravijo, da ko se medved zbudi, gre najprej nabirati čemaž – on namreč ve, da se mora najprej očistiti.

Kako pa se uporablja kopriva?
Kopriva je druga zvezda v repertoarju rastlin, ki nas v tem času podpirajo, uporabljamo jo lahko v kulinariki, raste lahko na vrtu. Idealna je za razstrupljanje telesa, vsebuje ogromno železa, uporablja se vse leto. Sedaj je še čas, da se nabere in posuši, tako da jo lahko uporabljamo tudi pozimi. Odlična je v čajih, lazanji, raviolih, rižoti, pripravimo jo lahko na sto in en način. Čeprav mislim, da je zelo dobrodošlo redno pitje čaja.

Čaji imajo različne specifike priprave – kakšna vodila pa bi lahko podali na splošno?
Posebnosti so pri vseh rastlinah, žajbelj mora na primer vreti 3 minute. Tisti čaji, ki delujejo na pljuča in jih spoznamo že po vonju, kot ožepek in meta, je dovolj, da se le namočijo, sicer pa se osebno ravnam čisto po občutku. Na splošno zavremo vodo in pustimo nekaj časa. Bolj pomembno od priprave je samo nabiranje zelišč. Če je le mogoče, naberemo zelišča na sončen dan na impulz cveta, kar je zapisano v različnih priročnikih. Ko se tega držimo, uspemo obdržati osebni horoskop rastline in njen karakter. Zdravilne učinkovine so takrat najmočnejše. Tudi ko sušimo, pazimo, da ostanejo rastline čim bolj cele, zdrobimo jih šele takrat ko pripravljamo čaj, saj tako zadržimo več zdravilnih učinkovin, čaji so bolj aromatični. Sivka, pobrana pred dvema letoma, ima še danes skoraj isti vonj, če jo spravimo v sešito vrečko in pomanemo v roki.

Ko ste govorili o tem, da zadržimo horoskop rastline, najbrž s tem mislite biodinamično metodo?
Tako je. Če delaš na impulz, zapisan v koledarju, ojačaš vse zdravilne učinkovine rastlin.

Kako pa lahko gojimo sivko?
Sivko lahko gojimo kar s podtaknjenci, pri njej ni strahu, da bi pomrznila, ampak so bolj problematična tla, saj se lahko zgodi, da zgnijejo korenine. Sivka je še vedno rastlina, ki sodi na Primorsko, saj potrebuje veliko sonca. Zame je sivka mati vseh eteričnih olj, pokriva namreč tako širok spekter uporabe. Nič ni narobe, če jo gojimo drugod, vendar šele na predelih, kjer je veliko sonca, dobi tisto pravo noto.

Na kakšne načine se lahko uporablja sivka?
Sivkino olje je eno redkih, ki gre lahko neposredno na kožo. Mene zelo zanimajo stare modrosti – ena gospa mi je predala recept za slabo počutje in depresijo, in sicer sivka, namočena v jabolčnem kisu, ki jo lahko uporabljamo tudi za obkladke pri notranjih poškodbah, kot so zvini, izpahi, bolečina v kolenu in podobno. Taka mešanica je bila edino, kar je pomagalo moji mami pri glavobolih po kapi, lahko pa se tudi uživa, torej pije.

Sivka deluje na potrtost, prežene glavobole. Uporablja se tudi pri negi živali – doda se v šampone ali naredi sprejček, pošprica po dlaki ali namaže za ušesi in po tačkah, saj tako odganja zajedavce.

Je nepogrešljiva v kuhinji, saj odganja molje. V ta namen pa jo sama kombiniramo tudi z lovorjem. Sivka je sicer odlična tudi za mazila, za uporabo v milu.

Meta, katera rastlina je nepogrešljiva v tvojem vrtu?
V prvi vrsti melisa, ki je zelo prijetna, topla, srčna rastlina – na te centre tudi učinkuje. Čisto praktični nasvet – če gremo za ves dan od doma, si dajmo v vodo, ki jo imamo s sabo, kakšen listek melise in voda bo ostala ves dan sveža.

Sicer je zelo uporabna v čajnih mešanicah, pa tudi v kulinariki, ko pa je čas nabiranja, se splača narediti sirup. Za pripravo sirupa potrebujemo 2 – 3 pesti listov na liter tekočine. Cvetke namočim, pustim 48 ur, dodam sladkor in malo limone, potem pa se precedi. Preden sirup zaprem, ga segrejem na 70 stopinj Celzija. Tak pripravek lahko uporabljamo vse leto, boljše je kot vsi sokovi.

Kdaj je najboljši čas za nabiranje melise?
Melisa je trajnica, kar pomeni, da pred zimo odvrže liste, spomladi pa spet požene. Rastlini moramo pustiti, da si opomore, in da v sebi skoncentrira zdravilne lastnosti. Sicer pa ni omejitve – če jo kdo ima še vedno na vrtu, je še vedno čas, da naredimo sok.
Izredno dobra je za želodčne in črevesne težave, vonj pa je tisti, ki pomirja. Tako deluje tudi na srčno čakro, zato je dobro, da jo tudi sedaj uporabljamo v čajih.

Katera rastlina je v tvojem vrtu še nepogrešljiva?
Poleg omenjenih ne smem zanemariti še moje soimenjakinje mete, ki je povezana s črevesjem in želodcem. Meta je rastlina, ki je zelo uporabna v kremah, saj hladi, odlična pa je tudi v čajnih mešanicah.
Omeniti moram tudi žajbelj – včasih so rekli, da hiša, ki ima na vrtu žajbelj, ne bi smela imeti bolezni, dejansko deluje protivnetno, čisto vnetja, center za komunikacijo, spodbuja kreativnost.

Pri žajblju se pojavljajo polemike – nekateri pravijo, da ni za uživanje.
Jaz vedno pravim, da moramo poslušati sebe, če nam nekaj ne paše, potem tega ne uživajmo. Pomemben podatek pri žajblju je, da mora vreti 3 minute. Priporoča se na primer, ko se začnejo mašiti dihalne poti.

Ob bok žajblju lahko postavim ožepek, ki je odličen za otroke, dihala, bolezni pljuč. Opazila pa sem še eno funkcijo – moj mož se precej poti in po občutku sem nabrala nekaj rastlin za čaj, med katerimi jebila glavna sestavina ožepek. Takoj se je nehal potiti.

Zakaj pa uporabljamo luštrek?
Lahko se uporablja kot začimba ali kot čajna mešanica, meni pa je zelo zanimivo, da izloča težke kovine in čisti kri, deluje na prebavo. Vse stročnice kar kličejo po luštreku, ki ga lahko tudi sušimo. Včasih so se dekleta kopala v luštreku, saj je to naravni afrodiziak. Luštrek so si dajali tudi v čevlje, ker odvaja vodo, čisti limfo in tako masira boleče noge. Včasih so res vedeli vse in znali reševati težave brez kemije.

Zelo zanimiva kategorija so tudi pleveli, saj praktično ne vemo, kaj sploh početi z njimi. Pravijo, da je marsikaj uporabnega.

Za to vprašanje pa sem zelo hvaležna, ker sem se tudi sama včasih jezila na plevel, saj nisem vedela, kako koristen je. Če poznali njegove kvalitete, sploh ne bi gojili solate.

Omenila bom le nekaj vrst:
  • Regačica: podobna je zeleni, nabira pa se mlade poganjke, vendar se ne omejujte, saj se nabira vse leto. Vsebuje veliko vitamina A in C, odlična je pri putiki.
  • Rogoviljček: če ima le možnost, se zelo razrase, vendar vsebuje veliko mineralov in je prava zakladnica železa, zato je dober za slabokrvne. Uporabimo ga lahko kot dodatek juham, omakam, rižotam ipd.
  • Tolščak: rastlina, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami in železom. Ko ga poberem, moram skoraj pozabiti na njega, saj potrebuje vsaj 2 meseca, da se posuši. Uporabimo ga lahko v namazih, juhah …
  • Zvezdica ali kurja črevca: raste na vsakem vrtu, ima veliko vitamina A in C, kalija in kalcija, po okusu spominja na sladko koruzo.
  • Trpotec: četudi ga ni na vrtu, raste na vsakem travniku. Lahko ga naberemo tudi še sedaj in iz njega izdelamo odličen sirup za kašelj. Trpotec naberemo in na drobno narežemo, nato pa nizamo plasti sladkorja in trpotca. Včasih so delali sirupe tako, da so jih zakopali v zemljo in pustili. Trpotčev sirup ima rad konstantno temperaturo, vendar ga lahko postavimo tudi v temen kot in pustimo, da se naredi.
  • Plešec: podpora želodcu, črevesju, uravnava pa tudi krvni pritisk - če je previsok, ga zniža in če je prenizek, ga zviša. Ustavlja tudi krvavitve, dobrodošel je na primer po posegih pri zobozdravniku, da tako ustavimo krvavitve, pri čemer ga lahko kombiniramo z rmanom.
Ves plevel pa polagam tudi k rastlinam, da vse zaokroži, krog je sklenjen in tudi rastline dobijo, kar potrebujejo, v naravni obliki. Sicer pa svetujem, da uporabimo keramičen nož, da ne oksidira in je ta stik drugačen.

Kako bi običajen človek naredil čaj za jetra?
Čiščenje jeter je zelo pomembno, saj imamo nakopičene veliko jeze. Kot pravi tradicionalna kitajska medicina: gledamo skozi jetra, slišimo skozi ledvice, to je vse povezano. Prav zato sem pripravila posebno mešanico, primerno za čiščenje jeter v tem času. Sestavni del sta ognjič in kopriva, dodala pa sem še trpotec, sivko, malo rmana in vrtnico.

Ali to pomeni, da ko pijemo čaj za jetra, gre tudi jeza iz nas?
Tako je, jeza se čisti. Pridobimo tisti občutek sproščenosti in pomirjenosti. Velik problem je že to, da premalo pijemo, sploh ženske tudi preplitvo dihamo. Telo dela, ampak če nečesa nima dovolj, vzame tam, kjer je.

Če se vrnem k čajni mešanici – vsebuje lahko prepoznavne rastline, ki jih zlahka naberemo.

Kako lahko rastline posušimo, kaj priporočate nekomu, ki živi v bloku?
Jaz nerada kompliciram. Vsak ima doma kakšen pekač, kamor jih lahko razgrne. Pri sušenju pa upoštevam ognjena znamenja, ker potem ni strahu, da bi rastline splesnele. Sušimo pa jih sicer lahko v bloku, kjerkoli doma ali na terasi. Samo odločiti se moramo. Ne čakajte več, začnite danes, ne jutri.

Intervju z gospo Simono, ki ji je zeliščastvo hobi

Kaj vas je navdušilo za zelišča?
Že od nekdaj sem si želela svoj vrt in letos mi je to tudi uspelo. Nanj sem posadila nekaj rastlinic, ki sem jih spoznavala že prej. Sedaj pa sem jih končno zasadila v svojo zemljo. Iz njih izdelujem sirupe, delam obkladke, čaje, uporabljam pa jih tudi v gospodinjstvu.

Katera zelišča najraje nabirate?
Največ jih nabiramo na vrtu, sicer pa v okolici doma. Najbolj pri srcu so mi meta, melisa, žajbelj, ognjič, kamilice, materina dušica, ameriški slamnik, vinska rutica, pehtran, timijan, origano, majaron …

Za katero zelišče bi lahko rekli, da vam je do sedaj najbolj pomagalo?
Materina dušica. To se mi zdi res vsestranska rastlina, uporabljam jo za vse: kuhanje čajev, obkladke, praktično vse.

Kakšne lastnosti ima materina dušica?
Zelo je pomirjujoča, predvsem pri dihalnih težavah (na primer bronhitis), spodbuja in zdravi.

Kaj bi kot ljubiteljska zeliščarka priporočili našim gledalcem?
Rada prisluhnem ljudem, ki imajo na tem področju veliko znanja in izkušenj, vsem pa polagam na srce: narava je naše zdravje, izkoristimo ga za svoje zdravje.

Svoje znanje delite tudi v vrtcih, kajne?
Tako je, imela bom čajanko, tako da bom lahko s tem področjem boljše seznanila mlajše otroke. Lepo je videti, da otroci uživajo in jih lahko malo spodbudim na tem področju.

Intervju z Veroniko Fabinc z zeliščarske kmetije

Sedaj so precej aktualna tema virusi. Na katere rastline najprej pomislimo, ko govorimo o vremenskih spremembah?
Mislim, da je to ameriški slamnik, ki so ga že Indijanci imeli za sveto rastlino. Tudi naš pregovor pravi, da je bolje preprečiti, kot zdraviti. Ameriški slamnik dejansko krepi naš imunski sistem, tako da se bakterije in glivice ne morejo razmnoževati in virusi ne morejo prodreti v naš organizem. Če smo primerno odporni, bomo v primeru hujše okužbe le-to manj občutili, če pa je blažja, bo šla mimo, ne da bi mi za to sploh vedeli oziroma zboleli.

Na kakšne načine se uporabljajo te rastline?
Ameriški slamnik se uporablja svež, se pravi sok sveže rastline, če ga posušimo, veliko izgubi. Na to temo so bile narejene številne študije, saj ameriški slamnik ne vsebuje le ene dobre snovi, ampak je cel sklop učinkovin, ki okrepijo naš imunski sistem. Dokazano je, da ima največji učinek sok sveže rastline, iz tega izvlečka pa se lahko pripravijo tudi tablete.

Ali to velja le za ameriški slamnik ali tudi druge zdravilne rastline?
Za ameriški slamnik. Druge pa se lahko pripravljajo tudi drugače, na primer izvlečki v kisu oziroma alkoholu, lahko se sušijo, delajo mazila, pijemo jih v čajih.

Kakšna je razlika, če uporabljamo svežo rastlino ali tablete?
Odvisno je, kaj hočemo z nečim doseči. Pri ameriškem slamniku nam je cilj izboljšanje imunskega sistema organizma. Če želimo to doseči, bomo uživali kapljice ali izvleček sveže rastline. Ljudje veliko sprašujejo, kako jemati, če na primer nimajo težav. Če smo zdravi, potem je to res nesmiselno. Če pa smo pogosto bolni, pozimi veliko kašljamo, kihamo in nam je moteče ali pa se gibamo tam, kjer je veliko bolnih, se moramo nekako zaščititi. Pri doziranju je najbolje upoštevati navodila tistega, ki pripravek izdela, saj najbolje pozna svoje delo.

Polemike so tudi pri otrocih – osebno rada naredim takšno primerjavo: ali damo dvoletnemu otroku 3 kapljice pripravka, v katerem je tudi alkohol, ali damo otroku anitibotike, ker je veliko bolan. Tudi slednje je velik stres tako za starše kot otroke.

Omenili ste alkohol pri ameriškem slamniku?
Tako je, uporablja se alkoholni izvleček, kot tinktura. Dela se lahko na kisu ali alkoholu.

Ampak kakšna je razlika med izvlečkom in tableti?
Tablete izdeluje dejansko farmacija, za zeliščni izvleček oziroma tinkturo pa mi naberemo cele rastline, zmeljemo jih čim bolj na drobno, pustimo učinkovati vsaj še en teden, potem pa se to dobro spreša in tako dobimo kapljice.

Kakšno uporabo vi svetujete?
Jaz priporočam tako: za tiste, ki so vsaj malo odporni, v tem času 10 kapljic zjutraj na tešče skupaj z 1 dl vode. To je rutina, ki jo lahko jemljemo vse do spomladi.
Pomembno je, da ne delamo namesto organizma, naša naloga je, da mu pomagamo, ga spodbujamo. Če vemo, da smo bolj občutljivi, ali so okoli nas epidemije, uživamo po 20 kapljic. Če pa je na primer vsa družina bolna, uživamo lahko tudi trikrat po 20 kapljic na dan.

Ameriški slamnik je zelo dober tudi, ko že prebolimo določene stvari, da se naš imunski sistem ponovno postavi. Ne smemo pa ga uporabljati pred transplantacijo ali neposredno po njej, saj se takrat organizmu umetno zbije imunski sistem, da ne bi prepoznal tujka. Čeprav izgleda nedolžno, moramo biti glede tega previdni, se pogovoriti z zdravnikom ter vse podrobnosti zaupati osebi, od katere kupimo izdelek. Osebno najraje vidim, da ljudje kupujejo pri meni osebno, tako da dobijo natančna in pravilna navodila. Zdravnik pa mora vselej vedeti, kaj mi uporabljamo. Včasih nekateri sprejmejo, nekateri ne, ampak ko so rezultati vidni, sprejmejo.

Ali lahko ameriški slamnik uporabljamo tudi v kakšni drugi obliki?
Ameriški slamnik je zelo dober za kožo, sama pripravljam mazilo, ki je podobno kot ognjičevo, deluje za lišaje, izpuščaje in pomaga ljudem, ki imajo sladkorno bolezen, saj se njihove rane nočejo celiti. Vendar ni dovolj namazati le poredko, ampak redno zjutraj in zvečer, tako dosežemo prave uspehe.
Ameriški slamnik pripravljam po tradicionalni osnovi, in sicer na svinjskem salu. Čeprav je potrebno pri nekaterih stvareh, da stopimo v korak s časom, sem zagovornik tradicije našega konca. Že samo svinjsko salo so uporabljati za zdravljenje kože.

Kakšen pa je rok uporabe?
Napisati moramo, da je rok uporabe eno leto, vendar je to zelo relativno. Če boste mazilo nekaj dni vozili v avtu, v katerem je 30 stopinj, se bo pokvarilo v krajšem času. Če pa bo postavljeno na neko temnejše mesto s primerno temperaturo, pa bo lahko uporabno več let, dokler ne spremeni barve in vonja, ampak ne za sveže rane (za to je boljše sveže).

S sabo ste prinesli zelo lep šipek – lahko poveste več o njem?
Šipka je letos zelo veliko, vendar je manj kakovosten zaradi zgodnje pomladi. Šipek, ki sem ga prinesla, je gojen, zanimiv je, da nima trnov. Šipkovi plodovi imajo zelo veliko C vitamina – dnevni vnos zadostimo s 3 šipkovimi plodovi dnevno. Dejansko so vitamini in minerali v taki obliki našemu organizmu lahko dostopni.

To pomeni, da zna naše telo iz šipka abosrbirati C vitamin?
Tako je, pa ne samo C vitamin. Ogromno ima tudi vitamina B1, ki zvišuje sposobnost koncentracije. Pogosto smo raztreseni in s šipkom na enostaven način nadomestimo ta manjko. Ima tudi veliko vitamina B2, ki učinkuje proti stresu, poleg tega tudi kalija in fosforja.

Če želimo uporabiti C vitamin, moramo uživati svež šipek. To naredimo tako, da ga nabiramo po dveh do treh slanah, takrat ohrani tisto pravo uporabno vrednost. Shranimo ga tako, da ga damo enostavno v skrinjo. Pojemo lahko cele plodove z olupkom vred, le dlačice odmislimo. Zelišča ohranjamo čim bolj cela, sicer izgubimo vitamine.

Kako šipek pripravite v obliki čaja?
Šipek se mora sušiti počasi, da ohranimo vse vitamine. Zmeljemo ga šele, ko je suh, damo na sito, da gredo dlačice ven, ločimo koščice. Pri čaju delamo veliko napako, ko mešamo skorjo, plodove, liste. Posušen šipek namočimo zvečer v mrzlo vodo, zjutraj zavremo do vrelišča, odstavimo, dodamo cvetove in liste kakšnih drugih čajev, če želimo, in pustimo stati od 3 do 5 minut. Če imamo svežega, pa prav tako čez noč namočimo v vodi, zjutraj pa tisto vodo popijemo.

C vitamin je zelo pomemben tudi za nosečnice in doječe matere, sploh če so slabokrvne, saj se to prenaša na otroka.

Kaj priporočate v času nizkih temperatur?
Pozorni moramo biti, da nas ne zazebe v noge, da ne sedimo na hladnem, saj pride tako hitro do težav s sečili. Če pride do težav, priporočam uporabo drobnocvetnega vrbovca. To je na videz nezanimiva rastlina, ki pa je zelo učinkovita. Rada ga je uporabljala Marija Treben, ki priporoča čaje, jaz pa že zelo dolgo uporabljam kapljice. Čaj mora stati vsaj 20 minut, sicer ni dovolj učinkovit, in ker nam manjka doslednosti – spiti ga moramo zjutraj na tešče in to vzame precej časa, so lahko kapljice še bolj učinkovit in enostaven nadomestek. Zelo dobro delujejo na ledvice (kamni, ciste), pozdravijo lahko tudi kronično vnetje ledvic. Če je obolenje, priporočam 2 krat po 20 kapljic zjutraj na tešče in zvečer. Učinkuje tudi na povečano prostato in vnetje mehurja. Vedno pa sem mnenja, da mora zdravnik vedeti, kaj uporabljamo, običajno je drobnocvetni vrbovec podpora pri zdravljenju z zdravili. Sama priporočam 6 tednov uporabe, 3 tedne pavze, da se organizem sam regulira, postavi, saj ne smemo delati namesto njega, in nato se kura ponavlja do ozdravitve.

Kako lahko še razbremenimo telo, ga očistimo, razstrupimo?
Zelo dobro razstrupita tudi šipek in ameriški slamnik, najboljie pa je ognjič. Ognjič je rastlina, ki je bila včasih sestavni del vsakega vrta – pospešuje delovanje in čisti tako žolč kot jetra. Odličen je za črevesje, po Ašiču je to najboljše zdravilo za vnetje črevesja.

Kako pa ga pripravimo?
Lahko se pripravljajo čaji ali kapljice, vendar ne uporabim cele rastline, ampak samo cvetne koške. Nabiramo ga v sončnem vremenu in ga sušimo 1 do 2 dni, tako da je zeleni del na vrh, ponoči ga prinesemo noter. Nato ga zdrobimo in uporabimo 1 čajno žličko na skodelico. Pije se zjutraj.

Kakšna je razlika med uživanjem čaja in kapljic?
V glavnem ni razlike, vendar je nekateri ne morejo uporabljati čajev, ker so na poti, v službi, zato so kapljice enostavnejše in se kure lažje držimo.
Ognjič pa je zelo pomemben tudi pri mladostnikih in aknah, menstrualnih težavah, krvavitvah, saj stiska kapilare in zaustavlja krvavitve. Odlično celi rane.

Kako oskrbimo rane z ognjičem?
Če so rane površinske, se lahko namaže neposredno na rano (na primer odrgnine ali manjše opekline, ko rana ni živa). V primeru, daje rana odprta, pa se namaže na sterilno gazo. Ognjič namreč pospešuje celjenje, ampak če rano drgnemo, lahko pride do infekcije, odstranimo pa tudi že zaraščeno plast, zato je boljša uporaba gaze. Vendar ne smemo zaviti preveč na debelo, ker mora biti rana zračna. Z uporabo ognjiča zelo zmanjšamo možnost nastanka brazgotin in pospešimo celjenje.

Katero rastlino bi še moral imeti vsak vrt?
Vsekakor timijan, ki je čudovit za izkašljevanje, redčenje sluzi, pomirja, lahko si naredimo tudi sirup. Skuhamo močan čaj, ga ohladimo in na pol litra čaja dodamo približno pol kilograma medu in lahko to jemljemo po žličkah in sirup ponudimo tudi otrokom.
Svetujem tudi žajbelj, glede katerega so sedaj sicer hude polemike. Strupen je lahko v večjih količinah, v manjših pa zdravi. Glejte, tudi voda nam škodi, če jo popijemo 10 litrov, pa vemo, da je sicer nujna za življenje.

Ključnega pomena je izobraževanje. Svoje znanje izpopolnjujem že 27 let in tudi organiziram tečaje, na katerih skušam približati ljudem rastline in odgovarjam na vsa vprašanja. Učim jih kako uporabljat zelišča, jih sami pridelati. Gojenje je že samo po sebi dejansko terapija. Biti z rastlinami, v njihovi družbi, je samo po sebi zdravilno.
Zeliščarstvo-Meta Erazem-Preprosto naravno
PREBERITE TUDI...
Superživila - Preprosto naravno ZA TELO
Superživila in supehrana
Včasih je hrana bila superhrana, zaradi onesnaženja pa je hrana postala osiromašena. Superživila so posebna vrsta hrane, ki je posebej bogata z dragocenimi hranilnimi snovmi.
Beljakovine - Preprosto naravno ZA TELO
Beljakovine
Beljakovine so velike molekule v našem telesu in so za naš organizem zelo pomembne, saj tvorijo telesna tkiva. Iz beljakovin tvori telo snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa.
Bownova terapija - Preprosto naravno ZA TELO
Bownova terapija - manualna terapija
Bownova terapija je manualna terapija z nežnimi gibi. Sloni na teoriji, da je telo somatično-emocionalna-energijska enota, ki se pod pravilnimi pogoji in potezami samo ozdravi.
DOGODKI
Trenutno ni izpostavljenih dogodkov.
Poglejte ostale dogodke.
Prijavite se na e-novice

Prosimo, izpolnite vsa obvezna polja.
izdelava: ETREND